Izabrana - Život Edith Stein



Jasminka Domaš
Izdavač: Bet Israel 2017.

Čini djela milosrđa, jer tako će tvoja sudbina biti u tvojim rukama.

Bože, ne daj da spoznamo koliko možemo podnijeti.

I tako je neprekidno sreću sustizala nesreća, nesreću sreća, jedno bi dolazilo, a drugo odlazilo, samo je mira i predaha u tom povijesnom protoku vremena i događaja bilo najmanje.

Doista, noć je bila različita od svih drugih noći. Kasno je, nebo je osuto zvijezdama i dok se Edith sprema na spavanje, razmišlja kako će se na nebu otvoriti vrata i ona će ući kroz njih u neopisiv svijet ljepote i sjaja. I taj osjećaj posve ju je obuzeo, uzbuđena je i ne može spavati i prvi put u njoj se rađa slutnja da ju čeka budućnost u kojoj su za nju predviđene prekrasne stvari o kojima ona još ništa ne može znati. Samo je sigurna da taj osjećaj koji je cijelu preplavljuje ne može biti bez razloga. Ona će postići nešto veliko i neočekivano. I zna da je najbolja u učenju i dobiva još više volje da prouči sve što se može proučiti i naučiti iz knjiga, jer ona želi znati, ona želi razumjeti, ona mora stići u predjele još nespoznatoga i spoznati ljudske tajne. Prevrće se s jedne strane kreveta na drugu i vidi da će uskoro zora, a pred nepoznatim, velikim, koje u valovima putuje do nje, ona ne može mirno sklopiti oči i usnuti. Jer, tko zna, možda je baš ona san Onog Gore, koji treba dosanjati. Zora je zarudjela i napokon je zaspala i u snu ima osjećaj kao da ju netko nevidljivim nitima i neobičnom lakoćom vuče nekamo prema Gore. Iz grla dvaput joj se otme jecaj, dvaput uzdah pa zatim ponovno osjeti uspinjanje svojeg duha.

Ti potisnuti osjećaji iz dana u dan dobivaju na snazi i već joj određuju novi put. I ona ne zna da susret sa svojim Ja preobražava njezinu svijest, ali izostaje unutarnje razumijevanje same sebe.

Te noći u dubokoj tišini dva usporedna svijeta polako se približavaju jedan drugom i stapaju, otvarajući za Edith nove prolaze, kako bi se ona povezala sa svojim jastvom i prestala biti hodočasnica u tami. Pritom se javlja vrlo snažna potreba za izolacijom, za potpunom, sveprožimajućom tišinom koja ju ozdravljuje i prikazuje joj novu zbilju u kojoj že graditi ne svijet materije nego duha satkanog od svjetlosti. I ona, u tom miru, u tom poniranju u suštinu postaje svjedokinja samoj sebi koja se oslobađa zidina i zatvora samoće.

I sada već zna: ona Edith rođena je usamljenija od drugih i njena životna misija je drugačija, put različit, ali sudbina se mora ispuniti. I da bi u tome uspjela, mora se oslobađati mnogih veza kojima je bila privezana uz ovaj svijet, pa i uz svoju obitelj. Da, dio tog puta je i pobuna, gubljenje vjere, nepristajanje uz bilo koji autoritet, morala je dignuti prkosno glavu, da bi je znala ponizno spustiti.

I koliko god se trudila, Auguste je osjećala tjeskobu i nemoć pred sudbinom tog svog djeteta, znajući u dubini duše da će otići, ali da se više nikada neće vratiti jednaka onoj Edith kakva je bila.

Jesi ono što jesi, Njegova volja.

Riječi su moćne, jake, one iscjeljuju i ranjavaju, one putuju, odlaze i vraćaju se.

Otvorili ste mi oči kako da prepoznam da je moja snaga u duhu. A ja u svijetu duha kreiram od sada pa nadalje svoju stvarnost, jer ona nikada ne može biti jednom zauvijek okoštala. I ne želim živjeti u smrznutim slikama prošlosti.

Dopusti mi da imam svoje snove i da ih ostvarim. Želja mi je da stvorim jednu novu zbilju, važnu za pojedince, za društvo, jer su promjene nužne na svim razinama.

Oblikovala sam svoj život iz svoje biti, a ta bit je Njegova nutrina. Našla sam mogućnost raščistiti u sebi kaos, nezadovoljstvo; i smogla sam snage naći odgovore koji su mi nedostajali. I koliko god se tebi sada čini da smo razdvojene, to je samo površina, jer smo u dubini zauvijek povezane.

Između sviju nas mir je moguć, ali samo onda kada je srce ispunjeno svjetlošću koja je nutarnji odraz čovjekova istinskog stanja, moći i snage koja je rođena u čistoći ljubavi.

Svatko živi u onom vremenu i prostoru koji je najbolji za spas njegove duše i duša njemu povjerenih.

Gledaju se, bez riječi, dvije sjajne žene briljantnog uma i izvanrednih ljudskih i intelektualnih sposobnosti koje je takozvani nadčovjek proglasio nižom rasom.

Uzima malu djecu i umiruje ih. Briše im suze, blaži im glad, žeđ i očaj. I pita se: Je li cijeli moj život bio samo zbog ovog časa, zbog ovog trenutka? Zbog ovog pakla na zemlji kroz koji prolazi u svojoj redovničkoj odjeći, pružajući utjehu tamo gdje utjehe nema. Je li to bio plan Jednoga? To silno učenje i odricanje, je li sve bilo uzalud? I ponovno se pita: Jesam li posijana kao Božje sjeme na ovaj komadić zemlje samo da rukom pomilujem patnike, dodirnem ih u njihovom beznađu? Jesam li, Bože, bila predviđena da niknem baš tu gdje vlada najveća okrutnost? Sve joj je već jasno i ne zavarava se kamo put vodi. Samo joj oči svijetle sjajem koji više nije od ovoga svijeta. Ona je spremna i tiho kaže Jednomu: To moja braća i moje sestre pate. Dubine te nevolje moje ljudsko srce ne može izmjeriti.

Ono što vidiš ne vidiš. Ništa ne progutaš. Ne svariš, ne razmišljaš. Zaustaviš negdje u grlu prije nego što ti dobre do mozga. Prije nego se ureže u srce. Jedino tako preživiš.

Cijeli jedan narod pretvoren je u žrtvu paljenicu.

Trebamo ga spoznati i u Njegovoj skrivenosti.
Bog se, Edith, povukao u najdublju dubinu samoga Sebe. A šta bi i radio na ovakvom mjestu?
Tvoje negodovanje, Geula, samo je znak da Ga tražiš.

Nastupilo je vrijeme govoreće tišine.

06.03.2020. u 13:18 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2020  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2020 (74)
Siječanj 2018 (14)
Kolovoz 2017 (22)
Prosinac 2016 (26)
Travanj 2016 (15)
Lipanj 2015 (24)
Kolovoz 2014 (14)
Travanj 2014 (12)
Siječanj 2014 (31)
Ožujak 2012 (10)
Rujan 2011 (19)
Svibanj 2011 (13)
Siječanj 2011 (11)
Listopad 2010 (24)
Ožujak 2010 (12)
Siječanj 2010 (9)
Prosinac 2009 (13)
Listopad 2009 (10)
Rujan 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ako ste ljubitelji čitanja, ovdje možete pročitati meni najdraže dijelove pročitanih knjiga. Ako želite prodiskutirati o pojedinoj knjizi ili navesti neku sebi dragu, samo se javite.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr