Nepoznati Zagreb

25.03.2020., srijeda

Reklame u doba novog kolektivizma



Savska Opatovina, plakat postavljen prije nailaska Corona virusa. Snimio: Vanja


Iako vjerojatno već znate o čemu ću pričati, ipak naznaka za sami početak: Neću govoriti o odjelu za grafički dizajn osnovanom 1984. u okviru pokreta Neue Slowenische Kunst ... već o našoj sadašnjici. A za vas koji ćete ovo čitati za godinu, dvije ili pet, još jedna napomena - ovaj post pišem u jeku svjetske pandemije Corona virusa, već desetak dana su zatvorene državne granice, zatvorene su sve trgovine koje nisu nužne za preživljavanje, ugostiteljski objekti i većina uslužnih radnji, prije 4 dana je zaustavljen zagrebački javni prijevoz, otprije 2 dana nije više dozvoljen izlazak iz mjesta boravka u cijeloj Hrvatskoj, socijalni kontakti u realnom svijetu su svedeni na minimum ...

A uz sve to, prije 3 dana se u Zagrebu desio potres, najsnažniji u posljednjih 140 godina, koji je još dodatno unio nemir i strah u živote Zagrepčana.

I, sad dolazimo do poruke sa ovoga plakata:
Osjećate li se, vi koji čitate ovaj post ovih dana, glamurozno?
Sumnjam.

Živite li svoja pravila?
Hm, sumnjam da će itko od vas na njega odgovoriti pozitivno (eventualno bi to mogao učiniti Pavle Kalinić ...... wink).

I, vjerovali ili ne, čak većina od nas pokazuje puno razumijevanje za ovo ne-glamurozno vrijeme kada ne živimo po svojim pravilima. Razumijemo (ili pokušavamo razumjeti) zašto su ovakva pravila nužna, ponašamo se u skladu sa njima ... i, najveće nam je sad pitanje - dokad ćemo tako?
Prijeti li nam ovakav život još samo 3-4 tjedna?
Ili možda čak 3-4 mjeseca?
Ili ... pišem ovo sa zebnjom u srcu ... možda i (puno) duže?
Pa ćemo se pretvoriti u virtualne "duhove", u društvo u kojem će se ljudi bojati međusobnih susreta, rukovanja, zagrljaja, zajedničkih aktivnosti ...?

Tvorci reklama će se već dosjetiti nekom novom propagandnom triku pomoću kojeg će potaknuti (realnu ili virtualnu) kupnju ... ali mene više brine hoćemo li se mi, kao društvo, kad završi ovakvo izvanredno stanje "dosjetiti" nekom novom opuštenijem životu?

Jer, ovaj vanredni "novi kolektivizam" (možda bi nas sve ovo moglo čak podsjetiti na nekakav vid komunizma, žrtvovanje pojedinačnih ciljeva radi viših zajedničkih ciljeva?) je (jedina) dobra stvar za ovakve trenutke, ali ne bi bilo dobro da nam to pređe u naviku kad ti trenuci jednog dana prestanu ...

Oznake: reklama, Corona, epidemija, potres, Savska Opatovina, društvo


- 09:51 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.03.2020., utorak

Svetice: Najveća gradska oranica pred vratima centra grada

Koliko bi se tu dalo hektara kukuruza posijati!

Ako još niste shvatili, ovo je površina na kojoj je nekad bio ŠRC Svetice - nogometni teren, rekreacijska igrališta za košarku, tenis i druge sportove, mini golf igralište, atletska bacališta ... Eto još jedne pametne gradske inicijative - umjesto da se na ovome mjestu građani lijepo bave sportskim aktivnostima, kao desetljećima prije toga, sad ćemo tu nešto posijati ....


Bivši ŠRC Svetice, snimljeno 16.03.2020. sa sjeverne strane. Snimio: Vanja


Isto to, ali kroz rupu u ogradi ... Snimio: Vanja


A ovako je to izgledalo nekad: Sportski park Svetice nekad i danas: 102 godine sporta uz rub makimirske šume

Oznake: Svetice, maksimir, SPORT


- 14:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #

16.03.2020., ponedjeljak

Gornjodubravski uličnonatpisni mozaik

Današnjim postom završavam ovaj mali serijal postova o Gornjoj Dubravi ... nadam se da vam je bar malkice približio taj kvart koji nama sa zapada grada tako rijetko dođe u vidokrug!
A vas koji živite tamo negdje u blizini i koji znate više od mene o svemu ovome što sam pisao, javite se komentarima pa da nadopunite moju priču vašima - zahvaljujem vam unaprijed.

A za danas - još nisu nestale sve stare ulične ploče sa nazivima ulica pa onda evo mog izbora onih koje su još preživjele, sakupio sam ih hodajući uzduž Ulice Križnoga puta, između Sjeničarske i Ljubijske.

Ako vam se sviđaju ovakvi "natpisni" postovi, bacite pogled na jedan sličan kojeg sam objavio prije malo više od dvije godine, sakupljajući takve ploče u svom rodnom kvartu, uz nedaleku ulicu Jazbina i njene odvojke.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: table, ulice, Gornja DUbrava, Ulica Križnog puta


- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.03.2020., nedjelja

Trgovačka arheologija - i u Dubravi



Ljubijska ulica. Snimio: Vanja


Kad se već šećem postovima po Gornjoj Dubravi, evo i još jedne zanimljivosti, ovoga puta drugog tipa. Naime, na sjevernom dijelu Ljubijske, nedaleko Kolakove (ex Oporovečke), u jednom starom samostojećem napuštenom objektu nalazi se nekadašnja trgovina, po ne baš dobro vidljivim obilježjima reklo bi se da je tu nekad bio Konzumov dućan. A ono što je meni najzanimljivije je sam izgled građevine i upotreba zelenkastog kamena škriljavca na način na koji se gradilo u doba neposredno nakon Drugog svjetskog rata - na sličan je način sagrađen i polazni kolodvor nekadašnje pionirske željeznice koja je vozila iz Dubrave za Slanovec, zatim i pošta u Dubravi te objekt ZETove trafstanice u ulici Ružmarinka u Maksimiru.

Vas iz Dubrave koji čitate ove retke bih zamolio da mi kažete nešto više o ovom dućanu - znate li kada je sagrađen (vjerojatno krajem 40-ih ili početkom 50-ih, pretpostavljam da je to bio jedan od prvih dućana u tom dijelu grada, ako ne i baš prvi na prostoru sjeverno od glavne Dubravske ulice (tada Ulice prosinačkih žrtava) i koji je dućan bio unutra? (možda Unikonzum pa potom Konzum?)



Snimio: Vanja


Atipičan grafit na zidu trgovine. Snimio: Vanja


Snimljeno kroz razbijeni prozor ... Snimio: Vanja


Zanimljivo je da se ne sjećam da su u drugim dijelovima grada gradili takve trgovine, tamo je bilo puno više nekih drugih arhitektonskih rješenja - pogledajte tekst "Špeceraji" na web stranicama "Mapiranja Trešnjevke".

A osim toga, tu su i linkovi na nekoliko sličnih tekstova na ovome blogu:

- Trgovine iz prošle ere
- Iz ne tako daleke povijesti trgovanja
- Posljednji Unikonzumov dućan

Oznake: Dubrava, trgovina, Ljubijska ulica, arhitektura


- 13:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.03.2020., subota

Neiskorišteno zeleno srce Gornje Dubrave - ili - Gdje je nestalo igralište NK Dubrave?

Duboko u srcu Gornje Dubrave nalazi se jedna veeeeeelika napuštena livada ... o kojoj ću sad napisati nekoliko riječi.



Dobro došli na livadu ... Snimio: Vanja


Kao čovjeku koji već desetljećima rijetko zalazi u Dubravu (jer već 20 godina živim na krajnjem jugozapadu grada) ta mi je zelena površina bez ikakva trenutna sadržaja više poznata sa planova grada sa kojima se volim družiti nego iz realnog života, svojim zelenilom usred gusto izgrađenog područja Dubrave upada u oči već pri prvom pogledu na kartu. A što se tih planova grada tiče, na većini njih, pogotovo onima starijeg datuma (prilažem isječke iz plana grada iz 1973., 1983. i 1993. godine - isječci su različitog opsega zbog različitih formata izdanja) može se pronaći da se na zapadnom dijelu livade nekada nalazilo nogometno igralište koje je koristio NK Dubrava.



Isječak plana grada iz 1973. godine. Igralište je označeno sa imenom NK Dubrava.


Isječak plana grada iz 1983. godine. Ime NK Dubrava je još prisutno.


Isječak plana grada iz 1993. godine. Ime je nestalo, vidi se tek drugačije, pravokutno iscrtano područje.


Obzirom da sam nekad (do 1994.) živio puno bliže Dubravi (na Čretu, pored Dotrščinske šume) i da sam i tada volio lutanja po gradu, pješice i biciklom sigurno sam tu i tamo prošao pored te livade i tog igrališta ... no, iskreno, uopće se ne sjećam kako su izgledali, a niti znam što se kasnije dogodilo sa njima.

Pa bih ja vama, drage čitateljice i dragi čitatelji uputio pitanje - što biste mi mogli reći o tom zelenom "srcu" usred Gornje Dubrave i nogometnom igralištu na kojega sad podsjeća samo osamljeni i zapušteni betonski zid uz Međugorsku ulicu sa vratima koja vode nikud.
Imate li možda neku staru fotku te livade i igrališta?

U komentaru na moj prethodni post (o Jugotonu, koji se nalazi(o) preko puta livade) Taango je napisao slijedeće:

Ja ti mogu reći da je u toj Niškoj ili danas Međugorskoj ulici skoro do Jugotona bilo nogometno igralište NK Dubrava.Stanovnici tog djela Dubrave izuzetno su voljeli taj klub i često ga pratili u brojkama čak i s više posjetitelja nego na nekim današnjim utakmicama HNK DINAMA. A zatim se u prostorije kluba uselio narodnjački klub u kojem je poginuo jedan od najvećih mafijaša u Zagrebu neki Bagarić namjerno pišem neki jer ne zavrjeđuje niti trunku poštovanja. Nakon toga narodnjački klub je izgorio do temelja hvala bogu. A sada je tu samo krš i lom ništa posebno a podsjetnik na neka ljepša vremena još je samo ostalo u imenu JUGOTON, a mnogi starosjedioci Dubrave se sjećaju tih vremena pa tako i ja.

Hvala ti, Taango, na tom komentaru - ako želiš reći još malo više o toj livadi, igralištu i općenito Gornjoj Dubravi, bit će mi drago!
(osobito me zanima što su one zarđale metalne konstrukcije na središnjem dijelu livade!)

A za vas koji kao i ja rijetko zalazite u taj dio grada evo i nekoliko fotki snimljenih prije tjedan dana ... i, obavezno pročitajte, tekst Saše Šimprage u Vizkulturi u kojem kroz razgovor sa arhitetom i urbanistom Nikšom Božićem možemo saznati mnogo o prošlosti i sadašnjosti Dubrave, a i mogućnostima za budućnost!
(jer, ako išta nedostaje Dubravi onda je to ugodan i funkcionalna središnji dio, trgovi za okupljanja, bolje prometne veze, parkovi ...)



Pogled uz Međugorsku ulicu prema istoku. Snimio: Vanja


Pogled uz Međugorsku ulicu prema jugu. Snimio: Vanja


Čudna metalna struktura nasred livade (postoje dvije takve uz mali betonski plato). Snimio: Vanja


Betonski zid uz istočnu stranu livade, to je vjerojatno nekad bio zid igrališta NK Dubrava? (pomalo podsjeća na sličan zid koji je do prije koju godinu postojao uz igralište NK Trešnjevka u Grabi). Snimio: Vanja


Neobičan stari mural prometne nesreće na zidu. Snimio. Vanja


Jedan od rijetkih lijevo-orijentiranih zidnih natpisa u Dubravi ... no, očito ne smeta nikome jer ga nitko nije ni pokušao prešarati ... tvornice su već zaboravljene ... Snimio: Vanja


Nikad dovršena kuća preko puta "igrališta" ... po stilu gradnje i vrsti cigle sigurno potječe bar iz 70-tih godina ... Snimio: Vanja

Oznake: Dubrava, Gornja DUbrava, NK Dubrava, park, livada, Međugorska ulica


- 09:40 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.03.2020., utorak

Jugoton i njegova današnja sjena

Duboko u srcu Gornje Dubrave nalazi se jedna veeeeeelika napuštena livada ... o kojoj ću više u nekom od slijedećih zapisa.

A zapadnim i sjevernim rubom te livade prolazi ulica koja se danas zove Međugorskom, a do početka 90-ih se zvala Niškom. A ta je ulica poznata po tome što je u njoj nekad bilo sjedište ...

... JUGOTONA!!!

Neću vas puno daviti sa značenjem Jugotona za muzičku produkciju tadašnje Jugoslavije, vjerujem da svi znaju da je Jugoton bio daleko najveća diskografska kuća toga doba i podneblja (uz konkurente poput PGP RTB, ZKP RTLJ, Suzy, Diskotona, Helidona, Beograddiska/Jugodiska, a onda kasnije i manjih izdavača - ako se ne varam, prvi je bio Kamarad, diskografska kuća koju su osnovali Bijelo dugme i Zdravko Čolić još 1984. - više o tome pročitajte ovdje!) i ponešto o njemu možete naći na stranici Wikipedije kao i tekstovima koji su pratili izložbu "Jugoton - istočno od raja, 1947.-1991." koja je 2014. godine organizirana u zagrebačkom Tehničkom muzeju 2014. (prvi tekst, drugi tekst) da bi se nakon toga preselila i u beogradski Muzej nauke i tehnike (2015.-2016.) ... te Tehniški muzej (2019.) u Bistri kod Ljubljane.

A sad ćemo se iz slavne povijesti vratiti u ne osobito dičnu sadašnjost ... i firmu zvanu Croatia Records koja se nalazi na adresi bivšeg Jugotona i njegov je sljedbenik.
(pogledajte njihovu web stranicu u kojoj se jedva spominje prošlost prije 1991. - očito je se srame ....)

Po samome dolasku do njihovog "tvorničkog kruga" može se još izdaleka primjetiti zapuštenost ulaza i prostora - natpisna ploča uz portu je išarana do neprepoznatljivosti i nečitljivosti, porta je u potpunosti devastirana ... Ulazna "ulica" je u dobrom stanju i objekti još izgledaju dosta dobro, ali je vidljivo da se većina njih tek malo ili uopće ne koristi (potrgane rolete itd). Prošetao sam se do kraja "ulice" i zabilježio ovih nekoliko dolje izloženih prizora .... a mene će radovati ako netko od vas čitateljica i čitatelja ovoga bloga može nekim svojim komentarom dodati još koju informaciju o prošlosti i sadašnjosti ovog prostora i firme.

Unaprijed vam hvala na komentarima!



Eto te velike livade s početka teksta ... Snimio: Vanja


A sa njene sjeverne strane stoji ulaz koji svojim izgledom još svjedoči o nekad velikoj firmi ... Snimio: Vanja


Mali natpis sa strane je još u dobrome stanju .. Snimio: Vanja


Ali je zato onaj veliki potpuno uništen i išaran (čak i sa pravopisnim greškama ... wink) Snimio: Vanja


Porta je u jadnom stanju .. Snimio: Vanja


No zato je barem glavna "ulica" koliko-toliko sačuvala urednost i duh 60-ih godina kada je i građena (kamen temeljac je postavljen 1963.). Snimio: Vanja


S desne strane je i malo jezerce (izgleda da je tu nekad bio i neki kip?). Snimio: Vanja


.. a iza jezerca je zgrada koja podsjeća na školske zgrade iz toga doba. Izgleda da je napuštena ... Snimio: Vanja


Detalj ulaza. Snimio: Vanja


Današnji Croatia records je s druge strane ... Snimio: Vanja


... a ja nastavljam "glavnom ulicom" ... do slijedećeg objekta. Snimio: Vanja


Tu je i neko skladište, čini se, dosta prazno ... Snimio: Vanja


Evo i nešto tragova sadašnjosti - reklama za CMC TV. Snimio: Vanja


Evo i malo muzejskih detalja - stara lampa ... Snimio: Vanja


... i još jedna, malko novija. Snimio: Vanja


Natpis na trafo stanici u tvorničkom krugu. Snimio: Vanja


Pogled unazad, vrijeme je za odlazak ... Snimio: Vanja


... i izlazim van, nastavljam šetnju Gornjom Dubravom. Snimio: Vanja

Oznake: Jugoton, Croatia records, Niška ulica, Međugorska ulica, Dubrava


- 15:14 - Komentari (6) - Isprintaj - #

09.03.2020., ponedjeljak

Ulično ime kao iz (svemirskih) snova

Znate li gdje se nalazi ploča sa ovim (uličnim?) imenom?



Zagreb. Snimio: Vanja

Oznake: ulica, ploča, ime, svemir, zvijezda


- 12:48 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.03.2020., petak

Pauza

I dostavljači imaju pravo na pauzu(.hr)!



Iza Teatra ITD. Snimio: Vanja

Oznake: dostava, SC, tetara ITD, Wolt


- 12:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.03.2020., srijeda

A1 1A

... na 100 metara jedno od drugoga ...



Gajeva ulica. Snimio: Vanja




Ilica. Snimio: Vanja

Oznake: ilica, jelačić plac, centar


- 21:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2020 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi