24.09.2013., utorak

Solarne elektrane u Međimurju daju sve više struje

Republika Hrvatska je pristupanjem Europskoj uniji preuzela i obvezu da si do 2020. godine najmanje 20 posto potrebne energije osigura iz tzv. obnovljivih izvora. Sunčane elektrane kao jedan od najkvalitetnijih izvora energije u Hrvatskoj zato su postale pravi hit, a trenutno ih je stotinjak u pogonu ukupne snage 3,8 MW.
Sve isporučuju energiju u HEP-ovu mrežu, po povlaštenoj cijeni koju je odredila (i plaća) država, a već je više od četiri stotine solarnih elektrana planirane snage 11 MW ugovoreno s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE) za daljnje priključenje na sustav. Kod nas, u kontinentalnoj Hrvatskoj, optimalno postavljena, solarna elektrana snage 1 kW godišnje može proizvesti od 1.000 do 1.100 kWh struje, koju država beneficira obilnim poticajem po kilovatu, pa osim što se mnogi interesiraju za gradnju izvora energije za vlastite potrebe, ogledavaju se i prema tržištu.
Trenutno, Vlada RH potiče proizvodnju struje u solarnim elektranama snage do 10 kW s 2,63 kn/kW, u postrojenjima snage 10 do 30 kW s 2,23 kn/ kW, a u postrojenjima snage 30 do 300 kW s 1,65 kn/kW stanovi Zagreb

Oznake: stanovi Zagreb


- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.09.2013., petak

Dubrovački Belvedere ide na dražbu po cijeni od 24,3 milijuna eura

Dubrovački hotel Belvedere d.d. u stečaju prodavat će se putem javnobilježničke dražbe u Zagrebu 5. studenog ove godine s početnom cijenom od 24,3 milijuna eura, što je vrijednost te nekretnine prema procjeni sudskog vještaka.
Poziv za javnu dražbu objavila je u današnjem tisku javna bilježnica Jožica Matko-Ruždjak, u čijem će se uredu u Zagrebu dražba i održati, a na zahtjev Ine kao fiducijarnog vjerovnika, prethodnog vlasnika i na temelju odredbi Ovršnog zakona (koje su bile na snazi u vrijeme sklapanja sporazuma o osiguranju).
Početna cijena na javnoj dražbi određena je temeljem procjene sudskog vještaka i iznosi 24,3 milijuna eura, a prema pozivu na prvoj se dražbi nekretnine koje su predmet prodaje ne mogu prodati ispod dvije trećine oglašene početne cijene.
U pozivu za javnu dražbu naglašava se i da je Gradsko vijeće Dubrovnika 6. travnja ove godine donijelo odluku o detaljnom planu uređenja Belvederea pa se potencijalni kupci pozivaju da prije dražbe pogledaju taj plan.
Također, uz opis nekretnine, upisane zabilježbe i plombe navode se i zakonska ograničenja te se napominje da će se kao bitan sastojak kupoprodajnog ugovora ugovoriti da sav rizik u postupku utvrđivanja granice pomorskog dobra preuzima kupac nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar


- 15:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.09.2013., srijeda

Vlasnici 267 POS stanova uskoro na internetu

Javna ustanova Gradski stanovi (JUGS) objavit će listu kupaca stanova iz programa poticane stanogradnje (POS).Upravno vijeće naložilo je ravnatelju Gradskih stanova, Vladimiru Kukecu, da objavi podatke.
Oni će biti objavljeni u roku od osam dana na internetskim stranicama te će biti dostavljeni članovima Upravnog vijeća, gradonačelniku Goranu Habušu i njegovim zamjenicima - rekao je Dražen Briški, predsjednik Upravnog vijeća JUGS-a nakon sjednice zatvorene za javnost održane proteklog četvrtka. Članovi Upravnog vijeća jednoglasno su odlučili da popis kupaca mora biti javan.
Ipak, objavljeni neće biti kupci svih stanova već samo onih stanova iz programa poticane stanogradnje kojima je investitor JUGS. Objavit ćemo liste o kupcima za koje smo bili nositelji projekta, a ostale podatke mi ne posjedujemo - pojasnio je Kukec immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia


- 14:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2013., petak

Tri tisuće kuna mjesečno za neuređene fasade i okućnice

Riječ je o prijedlogu Zakona o prostornom uređenju, Zakona o gradnji te Zakona o građevinskoj inspekciji koja će, primjerice, dobiti puno veće ovlasti u obračunu s bespravnom gradnjom, ali i „pojačanje“. Dio poslova građevinske inspekcije odsad će preuzeti komunalni redari, koji će moći ulaziti na gradilište, fotografirati i snimati radove, ali i gradnju zaustavljati.
Kako kažu novi zakoni, lokacijsku dozvolu ubuduće će trebati samo rijetki projekti, većina pak samo građevinsku i, kasnije, uporabnu dozvolu. Po lokacijsku će dozvolu, primjerice, morati investitori zahvata koji traže izvlaštenje, oni koji eksploatiraju mineralne sirovine, velikih zahvata u etapnoj izgradnji, dok će primjerice za gradnju pontona u lukama općenito trebati samo lokacijska, ne i građevinska dozvola.
Na već dostupnim internet kartama općina i gradova bit će javno dostupan, i svakome vidljiv podatak o tome što se, i da li se, na nekoj parceli planira graditi, je li za neku građevinu u tijeku postupak izdavanja dozvola, ili je ona već izdana.
Da se investitori ne bi više financijski iscrpljivali na plaćanju visokih komunalnih doprinosa i vodnih naknada da bi uopće dobili građevinsku dozvolu, odnosno zbog toga ostajali bez novca za samu gradnju, Zakonom o gradnji sad će građevinsku dozvolu moći dobiti i prije nego što plate te doprinose, no potvrdom će najkasnije osam dana prije početka gradnje morati dokazati da su sve te obaveze podmirili.
Svaka gradnja morat će biti započeta najkasnije u roku od tri godine od izdavanja građevinske dozvole, dok će fasada i dvorište na novogradnjama morati biti dovršeni i uređeni u roku najviše pet godina za obiteljske kuće, odnosno deset godina u slučaju ostalih gradnji.
Investitor koji u tom roku ne stavi fasadu, odnosno općenito ne uredi pročelje, i ne uredi okućnicu, svakog će mjeseca plaćati kaznu i do tri tisuće kuna nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 14:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #