Vijesti za nekretnine, nekretnine

petak, 31.05.2013.

Udio loših kredita skočio na 26,2 posto

Nemogućnost vraćanja kredita postaje sve rašireniji problem pa je na kraju ožujka iznos loših kredita dosegnuo 41,4 milijarde kuna, što je 1,9 milijardi kuna više nego tri mjeseca prije. Tako se njihov udjel u ukupno odobrenim kreditima banaka popeo s 13,9 na 14,5 posto, objavio je HNB.
Do pogoršanja je došlo ponajprije zbog činjenice da je sve više poduzeća koja ne uspijevaju vraćati dug. Kada je riječ o stambenim kreditima građana u švicarcima, ne vraća se svaki deseti kredit. Krajem 2009. godine udjel loših kredita iznosio je 20,3 milijarde kuna, što znači da se njihov iznos u tri godine udvostručio. Kako su se povećavali loši krediti, smanjile su se rezervacije banaka za te moguće gubitke s oko 50 na 42 posto.
U takvoj situaciji, kako bi se sačuvala stabilnost sustava, guverner HNB-a Boris Vujčić nedavno je najavio da centralna banka mora zahtijevati postupno povećanje bankovnih rezervacija, i to prema 50 posto. Prema procjenama HNBa, to će za banke značiti dodatno izdvajanje od oko četiri milijarde kuna. Kako se čini, određen je rok od tri godine, a to znači da bi se rezervacije godišnje povećavale za oko 1,5 milijardi kuna stanovi Kacunar.

Oznake: stanovi Kacunar

- 13:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.05.2013.

Skidaju škure, čupaju oluke i žice iz zidova!

Jedno od posljednjih vojnih područja koje je napušteno i prepušteno na milost i nemilost ono je na Vallelungi. No, gledajući iz današnje perspektive, bolje da je vojska ostala još neko vrijeme, baš poput primjera Muzila koji bi vjerojatno doživio jednaku tragičnu sudbinu da nema vojnika koji ga i dandanas čuvaju.
Dakle, jednostavno rečeno, Vallelunga se iz dana u dan sustavno pljačka i devastira. Nakon dugo vremena koliko sam izbivao iz Pule, biciklom sam obišao to nekad vojno područje i ostao jako razočaran, ali i iznerviran onime što sam zatekao.
Ušao sam na Vallelungu, na prvi ulaz, i ondje zatekao ljude koji su skidali komade sa zgrada i odnosili, ne biste vjerovali, kamionima, ali bez registarskih oznaka. Jednog od njih sam upitao što rade i on mi je rekao da čisti i da je dobio dozvolu od Grada da to radi.
Naravno da to nije istina, jer nitko ne bi to radio na tako brutalan način pod izlikom da čisti, jer redom su nestale stepenice, oluci, škure, a vidljivi su tragovi rezanja nekih šina tamo na licu mjesta, ispričao nam je jedan Puljanin. Kako saznajemo od gradonačelnika Borisa Miletića, vlasnik tog zemljišta je i dalje Republika Hrvatska te se opet pokazuje da je država loš gospodar.
Država je i u ovom slučaju pokazala nedostatak sluha za razvoj svojih lokalnih jedinica, budući da i dalje dopušta propadanje ovog područja, umjesto da već spremnu infrastrukturu i objekte stavi u funkciju u kojoj bi donijeli boljitak Puljanima. Očito je da se iz Zagreba ne vidi propadanje ovih objekata, inače bi ih država odavno stavila u funkciju.
A budući da država jednostavno nema ni novca, ni ideja što učiniti s tim prostorom, naša je želja da područje Vallelunge bude konačno predano u posjed Gradu, istaknuo je Miletić i dodao da za ovo područje već imaju spremne projekte i ulagače novogradnja Velika Gorica.

Oznake: novogradnja Velika Gorica

- 15:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.05.2013.

Vraćaju kredite, a stanova nema

Jučer su Kukec i gradonačelnik Habuš rekli da im je odobreno korištenje oko 25 mil. kn iz APN-ova rezervnog fonda. Također, Habuš je obećao da će jedna od zgrada biti dovršena za najviše četiri mjeseca, a ostale dvije bit će useljive do kraja godine.
Očajnim kupcima stanova u Ulici Vilka Novaka nije jasno zašto su završavali stanove u Hraščici, za koje su postojala samo dva kupca. Također, ustanovili su da je pet milijuna njihovih kuna pretočeno u gradnju stanova u Hraščici te da je budžet za gradnju tih stanova već debelo premašen stanovi Varaždin.

Oznake: stanovi Varaždin

- 10:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.05.2013.

Od početka godine Istrani izgubili već 400 nekretnina

Prošle je godine na dražbama završilo 558 nekretnina, a do 23. travnja ove godine već njih 413. Godine 2011. Istrani su zbog dugova izgubili 386 nekretnina, a godinu dana ranije njih 317. Godine 2009. na dražbama je oglašena prodaja njih 187, dok je 2008. ovršeno 72 nekretnine. Godine 2007. bilo je 134 ovrha, a 2006 njih 26.
Treba napomenuti da je ovršnih postupaka manje nego li ovršenih nekretnina što znači da zbog dugova građani gube i po nekoliko nekretnina u jednom postupku. Ukupno je od početka pokretanja Očevidnika 2006. pa do 2013. godine u Hrvatskoj ovršeno 21.857 nekretnina, i to u 12.680 ovršnih postupaka stanovi Rijeka.
Iz godine u godinu broj nekretnina koje se prodaju na dražbama drastično raste pa je tako prve godine u Očevidniku zabilježeno 485 ovršenih nekretnina, 2007. ih je na dražbama već bilo 1.347, godinu kasnije 1.957, dok je 2009. broj narastao na 2.399, a 2010. na ogromnih 3.159.


Oznake: stanovi Rijeka

- 11:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.05.2013.

Petrokemija bez izbora: mora se u privatizaciju

Kako ekskluzivno doznajemo, već ovaj tjedan postojeći dioničari Petrokemije trebali bi primiti poziv za sudjelovanje u više nego nužnoj dokapitalizaciji. Poziv bi navodno trebao ići na adrese svih postojećih dioničara, osim onih malih s vrijednošću uloga ispod 50.000 eura. Situacija u kutinskoj tvrtki više je nego dramatična.
Prošlu godinu zaključili su sa strašnim gubitkom od 178 milijuna kuna, a u prvom kvartalu ove godine izgubili su dodatnih 55 milijuna kuna. Kompaniji hitno treba modernizacija iz više razloga: kako bi udovoljila EU standardima, zbog opće sigurnosti (eksplozija petrokemijskog postrojenja u SAD-u dobra je opomena) te zbog povećanja učinkovitosti.
S obzirom na to da je kompanija neuspješnim poslovanjem pojela šezdesetak posto svog kapitala, jasno je da sami ne mogu osigurati sredstva za dokapitalizaciju. Isto tako, jasno je da bi se u slučaju daljnjeg ponavljanja katastrofalnih kvartalnih gubitaka, koji se tradicionalno pravdaju visokom cijenom plina ili lošim vremenskim prilikama, moralo krenuti u pokretanje stečajnog postupka.
Pred Kutinom je dvojba: ili strateški partner ili stečaj. Dulje vrijeme mogle su se pratiti špekulacije o mogućem ulasku velikih ruskih igrača u Petrokemiju (primjerice Gazproma), a poslovni kuloari trenutačno potiču priče o navodnom interesu Borealisa, velike grupe s moćnim petrokemijskim dijelom biznisa.
Borealis operira u 120 zemalja, ima 5300 zaposlenih te generira prihode od 7,5 milijardi eura immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia

- 11:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.05.2013.

Ured uvijek mora predstavljati ono čime se tvrtka bavi

Možda se na prvi pogled čini da je tip ureda nešto što se određuje samim izborom prostora te da je koncept predodređen zatečenom prostornom dispozicijom, ali to je međutim samo djelomično točno i može se odnositi na starije zgrade odnosno adaptirane uredske prostore nekretnine Trešnjevka Zagreb.
Obzirom na ranije istaknutu fleksibilnost kao imperativ uredskog prostora spomenuti ćemo da na tržištu postoje bazični elementi namještaja koji uz različite demontažne dodatke postaju kompleksni i svojom strukturom i sadržajem omogućavaju obavljanje različitih zadataka te jednostavno povećavaju ili smanjuju broj radnih mjesta, reguliraju potrebnu veličinu radne površine i prostor za pohranjivanje dokumentacije, te pretvaraju prostor prilagođen individualnom radu u prostor za grupni rad

Oznake: nekretnine Trešnjevka Zagreb

- 10:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #