Vijesti za nekretnine, nekretnine

petak, 16.05.2014.

Gradsko vijeće Pule izglasalo izmjene GUP-a: Muzil postaje elitni golf teren

Građanska inicijativa "Volim Pulu - za Muzil" prosvjedom je ponovno izrazila protivljenje planovima gradnje na Muzilu turističkog kompleksa kapaciteta 2500 kreveta s golfskim igralištem i mogućnošću da privatni investitor dobije koncesiju, kako se navodi u materijalima za sjednicu, na rok od 66 ili čak do 99 godina. Za njih je to klasična apartmanizacija jednog od najatraktivnijih resursa grada Pule.
"Po ovome ispada da svaki investitor u Puli može mijenjati prostorni plan, a lokalna zajednice ne može. Plan za Muzil je nametnut," poručila je novinarima pred Gradskom vijećnicom predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić.
Gradsko vijeće nije prihvatilo niti jedan amandman oporbe, koja je na toj sjednici bila svojevrstan glas Građanske inicijative. Oporbeni su vijećnici nakon glasovanja napustili sjednicu.
U raspravi na sjednici, gradska vlast je obrazlažući planove za budući turistički kompleks istaknula da će se otvoriti nova radna mjesta, novi javni sadržaji, te potrebu usklađivanja gradskih s prostornim planovima višega reda. "Vlasništvo Muzila je u najvećoj mjeri državno, a ne gradsko, a danas građani Pule od tog velikog prostora nemaju nikakve koristi. Želimo otvoriti Muzil građanima, a bez plana se ništa ne može dogoditi," istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.
Vijećnica SDP-a Vera Radolović, koja je bila zamjenica gradonačelnika dok je u Puli na vlast bila koalicija IDS-SDP, upitala je zašto Miletić nije isticao golf igralište na Muzilu u kampanji prije lokalnih izbora.
"Mini golf nam nije sporan, ali smo protiv golfa s 18 rupa koji zauzima 45 posto površine Muzila odnosno 72 hektara od 160 i protivimo se ideji da se utvrda Muzil pretvori u elitističku golf kuću," istaknula je Radolović dodavši kako će SDP predložiti Županijskoj skupštini izmjene županijskog prostornog plana i, kako je rekla, "micanje golfa s Muzila".
Nezavisni vijećnik (bivši vijećnik Ladonje) Mauricio Licul poručio je Miletiću kako "Muzil nije u vlasništvu IDS-a nego građana Pule".
"Zanimljivo je kako gradonačelnik uvažava mišljenje 1500 građana kada je u pitanju prometovanje pulskom Rivom, a ne uzima u obzir pet tisuća potpisa građana (koje je skupila Građanska inicijativa Volim Pulu - za Muzil) protiv usvajanja predloženih izmjena prostornih planova i rješenju za Muzil," rekao je Licul.
Inače, područje bivše vojne zone Muzila obuhvaća čak petinu površine Pule stanovi Varaždin

Oznake: stanovi Varaždin

- 15:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 05.03.2014.

Muzička akademija: Useljenje u novu zgradu na jesen


ZAGREB - Nova zgrada Muzičke akademije na Trgu maršala Tita u Zagrebu trebala bi na jesen biti spremna za useljenje, a osigurana su i sva sredstva potrebna kako bi ona bila potpuno funkcionalna, kazao je u razgovoru za Hinu dekan te institucije Dalibor Cikojević.
"Na korak smo do cilja, financijska su sredstva osigurana i sad je samo do izvođača radova da do 1. svibnja, kako stoji po zadnjem ugovoru, dovrši zgradu i pripremi je za tehnički pregled. Mi računamo da ćemo 1. listopada novu akademsku godinu početi u novoj zgradi", kazao je Cikojević.
Projekt vrijedan ukupno 210 milijuna kuna, od čega je na dogradnju i rekonstrukciju postojeće zgrade Ferimporta uloženo nešto više od 120 milijuna kuna, financijski zajednički osiguravaju Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) u ime RH, te Grad Zagreb, u omjeru 50-50.
Unatoč nizu poteškoća s kojima se od početka realizacije projekta suočava gradnja novog "hrvatskog hrama glazbe" - došlo je do stečaja glavnog izvođača od kojega je sadašnji izvođač Nexe grupa potom preuzeo projekt, na što je izgubljeno gotovo godinu dana; zgrada je bila arhitektonski spomenik ali je uvidom u stanje njezinog betonskog i čeličnog skeleta zaključeno da se mora srušiti i napraviti replika po novim standardima, a tu su i brojne druge specifičnosti projekta, delikatnost izvedbi i brojni detalji – prvotno planirani budžet nije niti jednom probijen.
"Zbog svega toga premašeni su rokovi, no planirani je budžet ostao u gabaritima u kojima je prvotno zamišljen. Već sama ta činjenica potvrđuje da je rušenje stare i gradnja nove konstrukcije čak bio i jeftiniji način", kazao je Cikojević.
Ne bude li dodatnih komplikacija, zgrada bi u građevinskom smislu do 1. svibnja trebala biti gotova i spremna za tehnički pregled. Useljenje je planirano na jesen, no samo s najnužnijom opremom. Naime, da bi zgrada bila u potpunosti funkcionalna, potrebno je opremiti ju odgovarajućom audio-vizualnom opremom, scenskom tehnikom, urediti interijer te obnoviti instrumentarij.
"To uključuje gradnju velikih koncertnih orgulja kakve Zagreb zasad još nema, nabavu instrumenata svih vrsta - od klavira do harfi i udaraljki, opremanje dvorane, audio, video i tonski studiji itd.", objasnio je Cikojević.
"Imat ćemo najnužnije što moramo imati za funkcioniranje, a prebacit ćemo i dio starog instrumentarija sa sadašnjih lokacija. Glavno je da uđemo u zgradu, a oprema će onda polako dolaziti", istaknuo je stanovi Varaždin

Oznake: stanovi Varaždin

- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 16.05.2013.

Vraćaju kredite, a stanova nema

Jučer su Kukec i gradonačelnik Habuš rekli da im je odobreno korištenje oko 25 mil. kn iz APN-ova rezervnog fonda. Također, Habuš je obećao da će jedna od zgrada biti dovršena za najviše četiri mjeseca, a ostale dvije bit će useljive do kraja godine.
Očajnim kupcima stanova u Ulici Vilka Novaka nije jasno zašto su završavali stanove u Hraščici, za koje su postojala samo dva kupca. Također, ustanovili su da je pet milijuna njihovih kuna pretočeno u gradnju stanova u Hraščici te da je budžet za gradnju tih stanova već debelo premašen stanovi Varaždin.

Oznake: stanovi Varaždin

- 10:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 08.03.2013.

Linić: Od 2015. godine PDV na nekretnine

Ministar financija Slavko Linić obrazložio je Nacrt prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU).
– Novina je da se sada uvode i povremeni obveznici, a to su svi oni koji uvoze automobile iz europskih zemalja – rekao je Linić.

Linić je najavio mogućnost povećanja stope PDV-a za još neke prehrambene proizvode do ljeta te da bi se od 1. 1. 2015. mogao uvesti PDV na nekretnine (isti kao i na svu ostalu robu), umjesto sadašnjeg poreza na promet nekretninama koji iznosi 5%.

Linić je rekao kako ih brine i mogućnost da strane tvrtke mogu tražiti povrat PDV-a.

– To dosad nije bio slučaj, osim s pet zemalja s kojima smo imali potpisane dokumente – rekao je Linić.

PDV obrtnicima od 31. prosinca više se neće obračunavati po naplaćenoj, već po fakturiranoj realizaciji, dodao je. Uvodi se i pojam pojednostavljenog računa do 700 kuna, gdje PDV ne treba biti obračunat, ali se povrat obračunava, s olakšicama na te manje račune stanovi Varaždin.

Oznake: stanovi Varaždin

- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #