22. lipnja - Dan antifašističke borbe

22

lipanj

2017

Stipan i Srećko
dva Frankina sina
dva brata
nikad se nisu
vrnuli z rata.

Ov ih je kamik rodil
va oveh su prezidah
jami za trsi kopali
pod ovemi su zvezdami
o ljubavi kantali.

Stipan i Srećko
dva brata dva mladića
kod dva borića
skupa su rasli
ma koren je čvrst
i saki svoj imel
niki ih ni mogal
i niki ih ni smel
raskinut od onoga
ča su odlučilili učinit.

Za ovi naši dolci
za ove naše gromači
za ovi puti i privrati
za tvoga deteta smeh
i moje kćeri mladost
se Srećko i Stipan
dva brata
nikad nisu
vrnuli z rata.

To su oni
na rubu šume dva borića
na dnu dolca
dva mlada trsa
dva vedra dana od prolića
dve suzi
kad se plače od sriće.


Branka Vidas

Godinama smo moj bratić i ja nosili cvijeće na njihov grob, jednom tjedno, vikendom. Moja pokojna baka Branka, posvetila im je ovu lijepu pjesmu. Na današnji dan sjetila sam se pjesme i dvojice braće koje nikad nisam poznavala. Odlučila sam s Vama podijeliti pjesmu i čestitati Vam Dan antifašističke borbe.

Moja baka je bila mlada partizanka, kao i njezina starija sestra Ivanka o čijem sam devedeset i četvrtom rođendanu nedavno pisala.

Sirup od bazginog cvijeta

01

lipanj

2017

Danas je prvi dan mjeseca lipnja, svjetski dan mlijeka, no naumila sam nešto reći o sirupu od bazginog cvijeta, koji smo moj suprug i ja radili po receptu moje pokojne bake Branke, a ako ste gledali Vrtlaricu na HRT-u, mogli ste saznati za skoro isti recept. Kornelija je preporučila nešto manju količinu šećera ( 1/2 kilograma na litru cvjetne infuzije). Ove godine smo napravili 20 litara sirupa, a to je par litara više nego lani. Lani smo brali cvjetove bazge samo s jednog grma u Krašiću, a ove godine smo uz Sljemensku cestu nabrali ipak nešto više cvjetova, tako da je i sirupa moralo biti više. Ide otprilike 40 cvjetova na litru vode. Cvjetovi stoje u vodi 24 sata, a zatim se sve procjeđuje i dodaje se sok limuna, limunska kiselina i šećer. Ništa ne treba kuhati . Šećer se polako otopi u vodi i nakon toga je sirup gotov. Ulije se u posude i stavi na hladnije i tamno mjesto kako bi se što dulje očuvao. U pripremi soka od bazge, sirup se može pomiješati s običnom, a može i s mineralnom vodom ako tko voli muzirajući napitak. Ako s vremenom dođe do fermentacije sirupa, to ne znači da ga treba baciti, jer i u tom slučaju dobivamo vrlo ukusan muzirajući napitak, zbog prisutnosti kvašćevih gljivica. Takav sirup su uz cestu kod Lagvića prodavali mještani, baš kad smo mi prolazili s punim košem cvjetova. U blizinu Kulmerovih dvora, zezali smo se da će nas sad Todorić potjerati jer smo u blizini brali bazgu i na taj način bili nelojalna konkurencija Konzumu.

 photo Boja i cvjetovi_zpsg70jnqvl.jpg

Sin Bojan s ubranim cvjetovima bazginog grma.

 photo koi_zpsargahakd.jpg

 photo sirup_zpsnkx4e6ev.jpg

Gotov sirup od bazginog cvijeta u petolitrenim PET kontejnerima.

Drago mi je što je NK Rijeka pobijedila Dinamo 3:1 u Varaždinu! wave

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>