Dva romana; Doba mjedi i Plač šume

22

ožujak

2017

 photo download 1_zpsvb58tuot.jpg

Jedan od prvih gostiju kod Aleksandra Stankovića u ovoj godini, bio je Slobodan Šnajder. Jako me je privukla njegova knjiga Doba mjedi i drugi dan sam išla u knjižnicu potražiti ju. Imali su knjigu, ali bila je posuđena. Predbilježila sam se za nju i čekala je dobra dva mjeseca. Pročitala sam ju za tri tjedna i pet dana. Netko me je čekao pet dana.Platila sam pet kuna. Knjigu vrijedi pročitati. U knjizi se opisuje autorov pradjed, otac i mati. Najviše radnje je u drugom svjetskom ratu. U Poljskoj upoznaje dvojicu prijatelja, ruse, Aljošu i Sergeja, koji su nažalost obojica kasnije poginuli u eksploziji jedne bombe. Najdojmljiviji dio knjige je kada se protivnici ujedinjuhu u spašavanju jednog poljskog psa. Najžalosniji dio knjige mi je kad jedna židovska obitelj iskače kroz prozor iz zapaljene kuće i pri tom svi pogibaju, a nijemci su se kladili u pola litre rakije hoće li skočiti kroz prozor ili ne. Isto tako mi je bilo teško čitati kako je autorova mama pred kraj života bila u staračkom domu s alzheimerovom bolešću. Nasmijalo me kad je rekla kako je tamo dobro dok ne tuku. Iste te riječi sam putem SMS-a poslala mojoj prijateljici Zdravki kad me je nedavno porukom pitala kako sam.

 photo plac_sudbine_zpso9seshvn.jpg

U drugom romanu, Plač šume, Janka Matka, kojeg ću čitanje uskoro dovršiti, saznala sam što znači polić, a to je ujedno i moje prezime.party U knjizi dosta piše i o šlinganju, a vjerojatno danas žene sve manje to čine.Roman je vrlo dobar, a jedanaesti je kojeg od Janka Matka čitam. Napisao je četrnaest romana. U našem gradu postoji ulica Janka Matka, na Malešnici. Rođen je u Krašiću 1898. godine.

 photo download 2_zpslmmblbwr.jpg

Dan žena

08

ožujak

2017

 photo Picture 001_zpsamkcrujh.jpg

Ovaj crtež je moje autorsko djelo, a nacrtala sam ga na današnji dan prije tideset i sedam godina. Bila je to čestitka za Dan žena mojoj dragoj pokojnoj baki Branki koju sam od milja zvala Maka. Trebala sam ju zvati majka, ali kao mala nisam mogla izgovoriti "J " i tako su svi moju baku za života zvali Maka i još uvijek se je svi sjećamo i govorimo kako je Maka znala reći ili činiti. Crtež inače predstavlja tri cvijeta; tulipan, karanfil i narcisu ili sunovrat. Čestitku sam prije nekog vremena našla među starim razglednicama i čestitkama i učinila mi se zgodna, te sam je stavila na istaknuto mjesto u sobi, tako da mi se pogled često zaustavi na njoj. Danas je baš taj dan pa sam odlučila podijeliti to s Vama, dragi moji blog - prijatelji.

 photo Picture 002_zpswltps5sv.jpg

Jutros sam razgovarala s mamom preko telefona i ona se je prisjetila kako je nekada na današnji dan odlazila sa svojim učenicima na tržnicu kupovati cvijeće za njihove mame, kako bi bilo sve spremno za proslavu Dana žena u školi gdje je moja mama predavala matematiku.

Nakon mame sam nazvala tatu i tata je čestitao Dan žena Nadi, mojoj osobnoj asistentici i meni.

Čula sam na radiju, ali i na televiziji da se opet obilježava Dan žena.
thumbupwave

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>