Julija Ležneva u Lisinskom i cvijeće u kuhinji

19

svibanj

2014

JULIJA LEŽNEVA, sopran

Nakon prve nagrade na Međunarodnom natjecanju opernih pjevača Elena Obraztsova u rodnoj Rusiji, sopranistica Julija Ležneva stala je uz bok najvećim opernim pjevačima. U dobi od samo osamnaest godina dijelila je pozornicu s Juanom Diegom Flórezom, a uslijedili su nastupi s Anghelom Gheorghiu, Rolandom Villazonom i Brynom Terfelom. Sa samo dvadeset tri godine, Julija Ležneva postala je svjetska senzacija, a u Hrvatskoj će prvi put nastupiti uz Il Giardino Armonico, ansambl koji svojim interpretacijama redovito izaziva oduševljenje, ali i kontroverze među svjetskom glazbenom kritikom. No njihovu su predanost, smjelost i prije svega tehničku nadmoćnost prepoznali najveći glazbenici svijeta. Ansambl je surađivao s mezzosopranisticom Cecilijom Bartoli i sopranisticom Danielle de Niese, a njihov je rad ovjenčan najvećim glazbenim nagradama i priznanjima. Publika se zacijelo sjeća njihova posljednjeg nastupa u ciklusu Lisinski subotom prije dvije godine kada su oduševili izvedbom Bachovih Brandeburških koncerata. Ovaj put uz Juliju Ležnevu izvest će glazbu Bachova najvećeg „suparnika“ Georgea Friedricha Händela. Ali nećemo se pitati hoće li vas Il Giardino Armonico „naljutiti“, šokirati ili iznenaditi smjelim interpretacijama, sigurno smo da će rezultat biti samo - apsolutno oduševljenje.

 photo Julia_Lezhneva_570x270-szd-570x270_zpsce7bec5b.jpg

Julija

 photo Picture074_zps6abcb6e5.jpg
Još jedna ranunkula.


 photo Picture073_zps8c4e6c64.jpg


Lijepa ruža za majčin dan.

 photo Picture070_zps9402b31a.jpg
Divlja ruža iz Zadarske ulice u Zagrebu.

 photo Picture075_zps4577201d.jpg
Sestrin poklon je mali buket od tri bijele ruže.

 photo Picture076_zpsd2cba404.jpg
Umjetni gerber.

 photo Picture077_zps4c3bf1da.jpg Još jedna slika prave ruže.

Ranunkula

03

svibanj

2014

Bogatstvo nježnih, pastelnih boja glavna je odlika ranunkula ili žabljaka. Većina kultivara ima ispunjene cvjetove u jednoj ili kombinaciji dviju boja. Lepeza boja proteže se od bijele, žute i zlatnožute preko ružičaste, lososne i narančaste do crvene.
U Europu je donesena u 16. st., a u njezinim jednostavnim cvjetovima nalik anemoni botaničari su prepoznali dragocjeni materijal za oplemenjivanje. Danas je ranunkula vrlo cijenjeno rezano cvijeće, a cvatućim biljkama možemo oplemeniti balkone i vrtove. Gomoljasti korijeni posađeni ujesen dat će cvatuće biljke u ožujku, a oni posađeni u proljeće procvjetat će u lipnju i srpnju. Pojedinačni cvjetovi nalaze se na dugim cvjetnim stapkama.

Sebi sam kupila jednu ranunkulu za praznik rada.

123 photo BlogR5_zpsba45392d.jpg

Molila sam poštovanog gospodina supruga da ovjekovječi ovaj lijepi cvijetak i moju malenkost.

 photo BlogR1_zps87263fbd.jpg

I blaženi nadbiskup Alojzije, rado se fotografirao s ovim lijepim cvijetom.

 photo BlogR4_zps3b5c65b0.jpg

Zaboravila sam napomenuti da sam i ovog lijepog plavog leptirića kupila zajedno s cvijetkom.
Oboje vesele moje srce kada vani povremeno kiša pada.

 photo BlogR2_zps252a837d.jpg

Usprkos kišnim danima ranunkula nastavlja cvjetati.

 photo Picture066_zps59818391.jpg

Čini se da kišni period prolazi. Pomalo se pojavljuju zrake sunca. Prolazi peti dan, a cvijet ranunkule još uvijek je lijep i svjež.

 photo Picture067_zps87e90e19.jpg





<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>