TRESEM SE .............

utorak, 24.03.2020.

Pita se čovijek zašto bi mu bilo stalno lijepo na ovom svijetu.
Tako jednom stignu nevolje, brige, , jednostavno rečeno život se promijeni u deset sekundi.
Jesam, tresao sam se poput drugih, stresao, natresao i dalje se tresem i iščekivanju novih stresova.
Uopće nije neko zadovoljstvi niti utjeha znati da se i drugi tresu, da nisi jedini i da je svima drugima teško ili teže.
Svatko to prima osobno, koliko može, nosi se time.



Stara palača na Zrinjevcu, mjesto gdje sam se rodio, odrastao, stario s njom, pa i ostario, više me ne prima u svoje okrilje sa sigurnošću i radošću , kao do prije dva dana. 200 i više godina staro zdanje, počelo je s umiranjem, ako se tako može reći i za gomilu cigli i crijepova od kojih je složeno.



U samo deset sekundi pretvorena je u oronulu staricu, koja do daljnjeg, nesigurno podnosi moje uspinjanje stepenicama.
Potres kojeg nitko nije očekivao, niti ikad promišljao kao na stvarnu mogućnost, uzeo je danak mojem dragom Zagrebu,
mojoj rodnoj kući, mojoj mladosti i sada starosti. Mi, Zagrepčani, ovih dana, plačemo nad svojom nevoljom, nikakva utjeha nam nije dovoljna.
Jasno, u društvu smo onih koji su našu situaciju već doživjeli, preživjeli, ali ipak se čovjek pita, zašto mi, zašto ja.



Stara ljepotica, izdržala je potres u tolikoj mjeri da s vanske strane nema naznaka potresa. Ali u svojoj unutrašnjosti oštećena je u velikoj mjeri.
Moj stan je, kako stvari stoje na prvi pogled, najmanje oštećen za razliku od susjednih stanova i stanova na katovima iznad. Prije dvadesetak godina radio sam punu rekonstrukciju svog stana obnovio ga suvremenim materijalima , uveo sve moguće nove tehnologije obnove. Jako puno novaca je to stajalo, ali je i vrijedilo. Vrijedio je duh te stare palače, vrijedio je pogled s prozora na jedan od najljepših parkova u Evropi, vrijedila je ta zaštita starih zidova debelih poput bedema.



Danas je stvarnost takva kakva je, treba žalovanje zatomiti i predati se stvaranju pretpostavki o mogućem spasenju zgrade.
Momentalno su svi, stanari, vlasnici i korisnici napustili zgradu. Potrebno je puno toga predvidjeti i započeti, a prvo se čeka na procjenu sigurnosti i isplativosti moguće obnove. Prema mojoj više želji nego procjeni statika zdanja nije narušena, ali to će utvrditi stručjaci. Jučer smo svi vlasnici i korisnici telefonski uspostavili kontakt i dogovorili početak aktivnosti. U Zgradi ima i poznatih ljudi u svijetu biznisa, politike, prava, umjetnosti..........
To su ; Davor Štern poslovnjak, poznati arhitekt Ante Vrban , odvjetnici Rotim, poslovnjak Darko Raić, poznata poduzetnička obitelj Herjavec iz Varaždina, glumačka obitelj Ljuština, Crnogorska ambasada. U svom tom društvu ja sam najsitnija riba s najduljim stažem stanovanja u to zgradi.





















Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.