Špancirancije .....................

petak, 03.07.2015.



Sila Boga ne moli.. veli naš narod..pa sam se ja tak rano vjutro našel vsred socijalističke revolucije… Maaa.. nee.. tak se negda nazivala Zvonimirova vulica.. Prafzapraf.. nisu nikaj fulali kaj se tog naziva dotikavle.. vulica zgledi kak da je ščera baš tu svršila ta črlena revolucjia.. A takšna je ista od gda ju ja pamtim..a tome je..uuuuu… nebi se štel prisečat .. Odnavek je ofucana..hiže izgrađene zmed dva svecka rata.. tu i tam koja posle.. vse su oni črleni nacijonalizirali.. pa se o hižama nigdo ni brinul.. Denes pak te hiže imaju vlasnike i suvlasnike..pa se spet nigdo za nikaj ne briga ..



I tak.. cesta z jene strane.. cesta z druge strane.. v središču dve tranvajske štreke.. vse skup za posrati.. A mogla bi ta Zvonimirova vulica bolše zgledeti gda bi se obnovile fasade i ofarbale vsaka v drugu farbu..kak tam v Amsterdamu al. Gracu .. No.. ipak ta vulica ni nigdar bila za hitit.. Odnavek se tu ponekaj važnoga našlo.. od Kralefskih namjesničkih palača.. pa do poznate Male Kavane.. koja nigdar prije ni bila na Trgaču neg baš tu v Zvonimirovi vulici.. Pa ti je tu šezdesetih leta otprta moderna brtija.. zapraf se to zvalo.. Snak Bar.. poznati Apolo.. Je to v ono doba bilo nekakšno čudo od brtije..pa je čak i radno vreme bilo do polnočke gda su vse druge brtije v Zagrebu delale do deset vur nafčer.. Narafski.. tu je bila vse sama strajnska pijača.. tu sam prvi put probal..Amaro.. Amerikano.. Đintonik.. Zapraf.. tu su dolazili največ oni kaj su mogli plačati visoke cehove..a to su vglavnom bili fačuki od ondašnjih politikantof i direktorof .. I tak se tu vsega i svačega spelavalo..pa je bila javna tajna da ta črlena dječica nekakšne droge tu uzimleju.. i nakon dva leta su to potiho zaprli.. Kaj se te droge dotikavle.. se je samo preselila tam v Zvečku v Masarikovu vulicu.. Apolo je malo bil pod lokotom.. malo otprt..pa još i dan danas postoji kakti obični kafič..



Ima još ponekaj v ti Zvonimirovi vulici..osim sunca kaj več od jutra žga kak stekli.. Tu je pol miljona onih kaj im veliju da su nezaposleni.. ha.. luftbremzeri.. No.. tu je ona ..se reče.. Burza rada..al zavod za zapošljavanje.. Prafzapraf malo gdo je tu kakšneg posla dobil..al.. kaj se more .. Pa ti još tu mam na početku i slastičarnica Vincek.. malo dalše dol pri Hajnclovoj je velka cirkva kaj su je sedamdesetih začeli zidat..Amerikajnci.. Jeee.. to je bil celi škandal čak velko državno pitanje.. Ti vrapca.. v socijalističkoj i komunističkoj državi zidat novu cirkvu.. Ali su na koncu črleni politikanti začkomili jer su Amerikajnci državi davali velke kredite..kaj ih još denes otplačujemo..
I tak.. tu je i negdarnje kino.. su rekli..Mosor .. to ti je nekakšno brdo.. bi ga vrag znal gde.. tam negde pokraj one slane bare..pri Makarskoj.. To ti je odnavek bila obična buhara z drvenim stolcima kaj su bili skup zvezani.. I ak si dopelal v tu luknju kakšnu pucicu i začel ju po kmici šlatat.. ta se ni smela branit jer bi se celi red stolcof začel zibat i škripat kak ona diližansa.. Al.. tu sam ja retko dolazil.. kaj bi v tu bokčiju..



Dalo bi se još tega o ti Zvonimirovi vulici pripovedat..pogotovo o onem djelu posle Hajnclove..al to bum jen drugi put.. zapraf..ono vse posle Hajnclove je bila dalka periferija v vreme gda sam ja plandral i fakinaril po Zagrebu.. Al ima baš nekaj čega se ja jako dobro spominam..
Tam dol nekaj prije Hajnclove.. z leve strane je negda bil vinski podrum.. to su ti po Zagrebu bili takšni pajzli gde si mogel dojti z flašom.. demižonkom.. bačvom..pa i hamperom ..i kupit vina za kolko si imel penez.. Pa kak je taj gazda prodaval loše vino.. za kratko vreme je došel na loši glas..i posel je stal.. A se gazda dosetil i tu naredil takšni pajzlin.. da mu je bila ravna samo ona brtija Jelsa v Petrinjski vulici.. No.. je v tu kmičnu luknju del dugački šank od običnih daski..stalažu za flaše .. i začelo je to delat kakti brtija.. Jezušek.. pošten človek nutra nebi zašel nit da ga z korbačom mlatiš.. Brtija nije imela nikakšno ime ..al su vsi to mesto nazivali..Šestica.. Zdaj buš čul zakaj.. Dok su po drugim običnim brtijama.. bufetima.. restavracijama.. po Zagrebu.. cjene pijače bile nekak slične.. tu v Šestici v Zvonimirovi je bilo za bagatelu.. Drugde si štamprl ljute pijače plačal petnajst..dvajset dinara.. tolko i čašu kakšneg vinčeka.. tu v Šestici je vse bilo po ..šest dinara.. piva je bila po osam dinara..a ono kaj se največ lokalo.. gemišt je bil po tri dinara.. Ti vrapca.. cela menažerija prosjakof.. skitnica.. dotepencof.. fakinaže.. starih ofucanih kurvi i bogtepitaj gdo vse nije sim navalil na pijaču.. hitro se je to pročulo po gradu.. Ha.. od raneg jutra okol pet vur..pa do trde kmice..pa i do jutra iza zaprtih vrat.. Najbolše je išla domača rakija.. vrabec ga dal.. kak da je z zmijskog otrova delana.. To gda si progutal..kak da ti se čez požirak sam pakal spustil.. Al v to vreme se je slobodno prodavalo kaj je gdo imel.. Narafski.. v tom se je pajzlinu samo stajalo pri šanku..al pri nekakšnoj stalaži pokraj zida.. A največ pijancof je bilo vani na vulici spredi te brtije i su sedeli pri zidu hiže na podu..al pa na rinzolu..pokraj same ceste..neki su stajali i dudali z flaše…
Ha.. nemre tak nekaj postojat a da ni i pri tom i sva sila bedarija.. tak su se več od jutra pijanci valjali po podu brtije i spred brtije.. vikali.. tukli se.. razbijali flaše i čaše.. a vsi okolni haustori su bili poscani.. zasrani i pobluvani.. pa su se stanari okolnih hiža žalili fort Miliciji..koja je vsaki dan tu ordinirala.. I nakon dva leta je taj pajzlin zaprt..zanavek
.......Ja i moja pajdašija z Zrinjefca smo tu došli z znatiželje..al smo brzo zgibali proč.. To kaj se tu točilo ni bilo za nas profinjene fakine z Zrinjefca.. taj put se jedin moj pajdaš Glavonja tu nalijal one zmijske rakije..pa smo ga morali nositi v trajvan..a posle je bil sedam dni betežen kak da se bunike najel ..
……………..Ta bivša socijalistička vulica makar je na vsakem vugli imela tablu… Ulica socijalističke revolucije.. nigdar ni pasala starim Zagrepčancima.. Navek su ju zvali .. Zvonimirova po starinski..a kak je i spet denes.. Ak bi v ono vreme na pismu del adresu na Zvonimirovu.. navek je pismo stiglo..
Pa ja nis mislil o tem pripovedat..al kaj.. tu sem denes ..kakti službeno po nekakšnem poslovanju..pa sam se malo prisetil…..

Serbus …………………..





Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.