Grose štrapacirung …………….. broj tri

ponedjeljak, 23.06.2014.



Stari zid v Branimirovoj vulici

I gda z Petrinjske zavrneš na desno došel si v Branimirovu vulicu.. Narafski da je dobila ime po onem Horvackom Knezu Branimiru. I o tomu Branimiru bi vsaki Horvat nekaj moral znat tak da nebumo zdaj gubili cajte na nejgovu.. se reče biografiju.. Dakle.. prvo kaj ti vleti v oko gda stupiš v Branimirovu je velka hiža Horvacke Pošte.. Tu pristiže sva pošta za celi Zagreb..a i tu rediju svu drugu poštu kaj pe dalše po belomu svetu.. Tu su i velka poštanska skladišča za pakete i slične velke pošiljke kaj ideju z poštanskim vagonima.. I tak.. nema se kaj drugo povedat za tu poštu .. Ta je ogromna hiža zgrađena na samom začetku oneg drugeg svetckog rata i naređena je za samo dva leta.. Posle je nekolko put proširivana.. produljivana.. obnavljana i tak. dalše.. Mam z druge strane su železničke štreke gde hajbaju vlakovi..a tu neki staneju da pokupiju poštu i pakete…. Tak.. pošta kak pošta ……..



Čez Branimirovu vulicu pelaju trajvani a avtomobili hajbaju celi dan i celu noč.. Z leve strane Branimirove je celom duljinom te vulice stari drvored javora.. pak je tolko stari da ta dreva več na nikaj ne sličiju.. ja bi ta posjekel i posadil nova.. kaj prije to bolje .. A taki celim putem je spodi teh dreva parkirališče.. Ljudi se tuda slabo španciraju..samo oni kaj tu imaju nekaj za zbavlati.. tak da Branimirova vulica kak gradcka vulica i ni bogznakaj.. Doduše ja volim koji put sprejti celu od Petrinjske pa do placa Branimirca.. Istini za volju.. Branimirovu vulicu su produljili još skorom deset kilometrof čez Gradcku periferiju vse do dalke Zagrebačke provincije.. pa to nas ne interesira …………..



Viš.. ova hiža kaj tak ofucano zgledi je negda bila nekakšno poduzeče još za one črlene države.. pa je to propalo i nutra su natrpali svakojake državne i Gradcke službe.. Pa se i mam vidi gdo je tu gazda..kaj ne … A ona do nje..kaj pomalo vleče na roza..eee.. to je z noveg doba.. baš na tom mjestu je bila negda davno još za Kralevine fabrika čokolade i bombona.. Union .. Pa kak je to bila privatna ..su rekli.. kapitalistička svojina.. nakon drugeg rata to su zeli prvem vlasnikima i odredili da bu to vlasništvo radnog naroda.. I nazvali su fabriku po nekakšnem črlenom heroju Josipu Krašu.. I kak se je fabrika za kratko našla v samom centru Grada.. malo po malo su ju preselili nekam v Maksimir.. tu staru fabriku porušili i naredili nekaj modernog.. Tak ti je denes v ti hiži sva sila štacuna.. butika.. kafiča..a gore na gornjem katu su naredili kino dvorane.. i to njih nekolko.. Spodi te hiže je i podzemna garaža .. parkirališče.. tak da to vse zavzimlje mesto cele negdarnje fabrike ..denes je to samo Kraš.. A ovo tu se nazivle Branimir Centar.. Dalše po Branimirovoj su stambene hiže i velki broj štacuna koji su.. zaprti.. Nigdo tu neče ništ prodavat jer ta vulica ni prometna z pješakima koji bi mogli nekaj kupovat…. Denes se v Zagrebu kupuje po onim velkim.. se reče.. trgovačkim centrima.. na periferiji Grada…. Tak da se slobodno reče da je Branimirova vulica zapraf.. mrtva vulica .. A kaj..Ništ.. čak više nema nit brtija kaj su negda bile …Jedin je na početku vulice skrita pozadi velkih hiža Starokatolička cirkva.. za koju..prafzapraf.. nigdo nezna nit ju more videt …



Eeee… zdaj smo došli do naslova oveg djela pripovetke..
Pred par dni je puknula vijest da se bu zrušil oni stari zid v Branimirovi vulici.. Zid je dost pohaban i začel se je naginjati na vulicu tak da je več par let pešakima zabranjeno tu prolazit po trotoaru.. več par dni se vsi zainteresirani okol teg zida boriju al da se zruši..al da se popravi i obnovi.. A samo stoga kaj je taj zid saf namaljan.. se reče.. oslikan i predstavla umjetničko delo.. Pa je tak al ni tak ni na meni da sudim.. istina je samo da je šaren kak cirkuski plot .. No.. ak je to umjetnost ja nemam nikaj protif.. Ali pemo od početka..

Gda je davnih dni.. tam još za Kralevine naređena železnička štreka.. pa nekakšna železnička skladišča..pa i radiona za popravak lokomotiva i vagona.. Branimirova vulica je još bila obična prašnjava cesta .. Pa su se pokraj te ceste začele zidat hiže.. od kojih neke i denes stojiju .. pa i palače.. čak i kasarna .. I vulica je postala vrlo važna pa su ju Gradcki poglavari dali obložit z granitnim kockama kak se to v ono vreme delalo.. I vse više hiža to i vse više ljudi.. Pokazala se je potreba da se železnička štreka ogradi jer su vredni Zagrepčanci fort bežali sim tam prek štreke.. I v ono davno vreme je celim putem pokraj štreke naređena železna ograda .. I kak su leta prolazila nit ta ograda ni bila dovoljna da zaštiti železničku štreku..a i z vremenom je zahrđala o sva se je naherila.. I ja zdaj nebi štel lagat gda je ta železna ograda zrušena..ali ostala su samo dvoja al troja železna vrata još i denes.. Negde dok sam ja još bil klinac su začeli delati tu betonsku ogradu visoku čak tri metra.. A ostatki one stare železne ograde se moreju videti tam na kraju pri samo zavoju v Strojarsku vulicu spodi oneg železničkog podvožnjaka.. No.. naređena je ta nova ograda koja je zapraf bila pravi debeli betonski zid.. pa su to Zagrepčanci nazvali Zid v Branimirovoj vulici….



I taj je zid gda je zgrađen bil dugački prek tristo metrof.. makar denes neki pripovedaju bedarije okol te duljine.. Zid je začel mam pokraj pošte v Branimirovoj.. i prekidan z par železnih vratiju za prolaz kamijona.. išel vse do podvožnjaka na Strojarski vulici.. Pred dvajset i još koju godinu je del zida od Pošte prema dol porušen jer su tu gradili kakti dodatak za poštu.. skladišča i novu hižu za Carinu.. To je oduzelo jeno pedest metri zida..
… No.. gda je zid građen.. kak vse zgledi ni se pazilo na kvalitetu..pa se je šparalo na cementu tak da se je za neko vreme zid začel trusiti.. ljuštiti.. pa i razpadati.. Vsemu je pomoglo i to kaj z druge strane zida hajbaju vlaki.. i putnički i teretni.. pa se trese sva zemla.. i zid i pol Branimirove vulice.. I dok se je zid nekolko desetaka let pomalo tresel i popuštal.. dotle je Branimirova vulica asfaltirana.. a pokraj samog zida z ove vulične strane je naređeno parkirališče celom duljinom.. Branimirova je v to vreme imela samo jen kolnik za gore i jen za dole a z sjeverne strane su trajvanske štreke.. A to parkirališče je služilo za one šofere kaj su se z autima pelali v fabriku Josip Kraš.. pa v onu hižu na vuglu Draškovičeve gde su bile razne državne i gradcke službe.. pa malo niže za fabriku .. se reklo.. trikotaže.. Nada Dimić i na posletku za same železničare z druge strane zida……….



Kak vse propada tak je i taj zid propal tolko da su rekli da je opasan i po ljude i po avtomobile.. Tam koncem osamdesetih leta gda se celi Grad Zagreb uređival za onu športcku špelanciju.. su rekli.. Univerzijada.. negdo se dosetil da bi se i taj zid mogel obnovit al popravit.. I kak su se zmislili tak su i naredili.. malo su zid podšprajcali z železnim štangama..pa vse skup zalijali z novim betonom.. jen del je bil tolko v lošem stajnju da su ga i porušili i na to mesto deli plehnate ploče.. Parkirališče spredi teg zida su zakinuli i naredili trotoar..a Branimirovu vulicu proširili za jenu kolnu traku više.. obnovili asfalt i to je bilo to…
Prije neg je zid v Branimirovi obnovlen.. kak smo rekli za onu Univerzijadu.. bil je samo požbukan i ofarban z sivom farbom.. I ni na nejmu bilo nikakšnih.. kak se to denes veli.. vandalskih šaranja.. tu i tam bi klinci nekaj z kredom napisali al narisali..al bi to kiša za kratko sprala.. Al je stoga bil na vsaki par metri uredno naškraban z onem črlenim parolama.. Živijo Tito.. Živijo SK.. Živijo AFŽ.. Živjelo radničko samoupravlanje.. Proleteri vsih zemalla ujedinite se.. I tak slično a pokraj tega obavezno i črlena zvezda petokraka..al srp i čekič.. Praf za praf.. teh takšnih i sličnih parola je bilo po celomu našem Gradu kak da je rat završil pred tri dni a ne da su prešla leta i leta.. No.. su Gradcki poglavari vse to prefarbali i zid je bil čisti.. Eeee.. onda je došlo doba ..tam z početka sedamdesetih .. gda su zmislili one farbe.. se reče.. v spreju.. i narafski.. nastradali su vsi Gradcki zidovi i fasade pa je tak i ovi tu v Branimirovoj.. Pa svakak da su to delali fakini.. školarci i drugi kaj su si mogli priuštit za ono vreme skupi sprej te farbe.. Zid ni sličil na nikaj neg na cigajnski šator.. saf je bil sim tam isprefarban z raznim bedarijama.. i prostotama.. Pa gda je zadni put obnovlen dosetili su se spametni Gradcki poglavari da lepo pozoveju vse te vulične slikare..a to se moderno veli.. Grafitere.. da oni daju predloge kaj bi se trebalo na taj zid narisat.. I kaj da ti velim.. Baš tak kak denes vidiš da zgleda taj zid takšni je onda davno ofarban i načrčkan z tom.. veliju.. vuličnom umjetnosti.. Doduše čez ta duga leta del teh umjetnina je propal..pa su djelovi zida ponovno oslikavani..
Moram ti kazat da su se Zagrepčanci prvo tomu čudili i prigovarali.. pa su onda odobravali al se protivili.. na koncu su o tem vse manjše i manjše razpravlali i pozabili na zid… A zid je i spodi teh umjetničkih grafika propadal i zibal se.. tresel se.. nakrivil se tolko da su pješakima lepo preporučili da prejdeju na drugu stran vulice..
Kak sam rekel..a to piše po vsim cajtunagama oveh dni.. donesli su železničari odluku da buju taj zid zrušili i delali novi uz pomoč Gradcke uprave.. Al su skočili gotovo vsi naši umjetniki slikari i sva druga mazala i oštro se tomu sprotivili.. Baš ova zajdna dva dana se o tomu razpravla.. kakti zajdna odluka kaj smo je ščera čuli je ta da bu zid ostal.. da ga buju malo spet podšprajcali.. al da buju železničari maknuli jenu al dve železničke štreke kaj prolaziju mam pokraj zida z nutrašnje strane.. Pa ak bu tak.. onda si buju železničari naredili duž celog zida parkirališče za svoje potrebe al i za Zagrepčance.. Kak bu vse svršilo.. bi ga vrag znal.. jako je moguče da bu zid ostal.. Mene da se pita.. nek ostane.. ja ga ionak gledim celo svoje živlenje i dok je bil železni plot i posle gda je zbetoniran.. Jedin bi onem umjetnikima..grafiterima.. predložil da narišeju kakšnu golu žensku.. no.. no.. nek joj deneju smokvin list….. Na samom kraju teg zida..tam pri ulazu v Strojarsku vulicu na oni zadnji umjetnički mazariji lepo je umetnik naškrabal velkim slovima… Jebo majku … Pa čiju to mamicu.. to ni napisal……..

Pem dalše ……………………….

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.