TAPETE – VELIKE PROMJENE UZ JEDNOSTAVNE ZAHVATE

18.10.2014.

Kriteriji pri odabiru tapeta:

Ponekad se čini da je pri kupnji tapeta najteže odabrati uzorak i boju. Neovisno o vašoj vizualnoj predodžbi, isto je tako odlučujuće i mjesto kamo se tapete postavljaju. Ovisno o tome trebate li tapete za kuhinju, kupaonicu, dječju sobu ili drugo, potrebno je odabrati proizvod odgovarajuće kvalitete i otpornosti. Kako bi vam olakšali odabir, proizvođači na ambalaži stavljaju simbole koji vam opisuju kvalitetu i obradu tapeta.


Ljepljenje tapeta:

Priprema zidnih površina:
Dobra priprema zida je iznimno važna i može uzeti čak više vremena nego samo tapetiranje. Stare tapete se uvijek i obavezno moraju odstraniti. Kod odvojivih tapeta koje se gule, skida se samo gornji sloj s dekorom. Kod zidova prernazanih s disperzijom, mora se provjeriti čvrstoća boje tako da boju više puta zagrebemo, čvrsto pritisnemo ljepljivu traku na zid i povučemo je. Ako se boja oljuštila, stari premaz se mora odstraniti. Također, ukoliko su zidovi premazani bojom s dodatkom ljepila (potamni kada se navlaži), u svakom slučaju je potrebno oprati boju.

SAVJET: Ako već sada mislite na slijedeće mijenjanje tapeta preporuča se da se zid prije tapetiranja premaže specijalnim premazom, koji možete naći u svakoj bolje opremljenoj trgovini specijalnim materijalom.


Ljepilo za tapete:

Izbor Ijepila ovisi o vrsti tapeta. Lagane i tanke tapete lijepe se pomoću rijetkog Ijepila, a debele i teške tapete pomoću gustog Ijepila. Svakako se pridržavajte uputa proizvođača na ambalaži.
Važno je dobro izmiješati ljepilo u prahu i to bez grudica u hladnoj vodi. Nakon 30 minuta ljepilo je spremno za uporabu.
Kod određenih tepeta je potrebno primijeniti specijalno ljepilo (za tapete s otiskom i strukturirane tapete). Također, kod nekih tapeta je potrebna mješavina specijalnog Ijepila i 20% disperzijskog Ijepila, a to je obično za tapete: grubih vlakana, tekstilne tapete, te PVC (vinyl) plastične tapete.
Izolacijske tapete tj. podtapete iza radijatora se Iijepe Ijepilom za stiropor.


Prividna promjena proporcija prostorije:

S našom modernom kolekcijom tapeta, imate mogućnost svoje zidove urediti potpuno po svojim željama. Uzmite u obzir još jedan aspekt koji se otvara kod velikog izbora tapeta: smišljenim
odabirom tapeta možete vizualno promijeniti nepovoljne proporcije prostorije.

Slijedi nekoliko primjera kako boja i uzorak tapeta mogu neku prostoriju prividno učiniti manjom ili većom, užom ili kraćom.

A) Niže prostorije će djelovati višima ako primjenite tapete s okomitim prugama. U takvom slučaju strop bi trebao biti svijetao ili bijelo tapetiran

B) Prostorija će djelovati niža ako upotrijebite tapete s vodoravnim prugama ili uzorkom te ako tapete do stropa završite s obrubom ili ukoliko strop tapetirate u tamnijoj boji

C) Svijetlijim tapetama ili uzorkom će prostorija djelovati veće

D) Velike prostorije će djelovati manje ako primijenite tapete s velikim uzorkom i jačim bojama

E) Dijagonalni uzorci sužuju sobu


Izbor tapeta treba u svakom slučaju biti u skladu s ostalim namještajem. Jako istaknute tapete neće se dobro uklopiti u pretrpanu sobu. Presvlake namještaja, kao i zavjese, također moraju biti u skladu s tapetama kako bi se postigla ukupna harmonija u cijelom prostoru.

Oznake: tapete, ljepilo, dizajn interijera, oprema doma, opremanje, meblo, namještaj

Proljeće

04.04.2013.

Sunčani nas dani potiču na aktivnost, pobuđujući u nama želju da i u prostoru u kojem najradije boravimo - svome domu - unesemo neke promjene, koje često i ne zahtijevaju previše ulaganja.

Drevna istočnjacka tradicija feng shui uči nas da je ovo najbolje doba za unošenje promjena u dom. A pomoću detalja to neće biti tesko. Prostor će djelovati posve drugačije ako nabavite nove zavjese i dekore, prekrivače, ukrasne jastučiće, svjetiljke, ogledala ili slike. I novi sag, tapete na zidovima ili sada moderne fototapete ili zidne naljepnice oplemeniti će vaš prostor.

Umjesto kupnje novog trosjeda ili pretapeciranja biti će dovoljno da preko stare sjedeće garniture prebacite novi prekrivač stilski usklađen s novim zavjesama.
Spavaćoj ćete sobi udahnuti novi život ako krevet prekrijete prekrivačem u pastelnim tonovima, dodate koji jastučić, a prozore zaštitite zavjesama od prirodnih materijala u istom tonu.

Trendovi ove sezone nalažu da pustimo prirodu u naše domove. Boje za uređenje interijera baziraju se na uzorcima iz prirode i prate zemljane i tople nijanse. Dizajneri preporučuju da maknemo teške draperije i tamne, neprozirne dekore, te stavimo nove prozračne zavjese koje propuštaju više svjetla i svježine u prostor. U trendu su uzorci i boje preuzete iz prirode, a naglasak je stavljen na zelenu boju u svim nijansama, te Ijubičastu koja varira od svijetle lavande preko ružičaste do jake fuksije. Dopušteni su smioni kontrasti, ali ne i dominacija samo jedne boje. Bijela kao neboja odlična je podloga svim proljetno-Ijetnim kombinacijama. Jedan od prijedloga za osvježenje prostora je da jedan zid dnevnog boravka obojite nekom življom bojom koja će se dobro uklopiti s postojećim elementima, ali im i dati novu dimenziju.


Sličan efekt daju i tapete koje su ove sezone jako u trendu. Dizajnerske tapete Marburg, Collani ili Eijflnger predlažu niz cvjetnih motiva, prugica i točkica u bojama pijeska, lišća ili vodenim nijansama. Ako se pak odlučite za jednobojni zid, možete ga dekorirati zidnim naljepnicama, slikama ili ogledalom. Tako se stvaraju ambijenti različitih stilskih odrednica i ugođaja. Sitniji uzorci tapeta ili naIjepnica ukrašavaju prostor, dok su naglašeni motivi tapeta ili atraktivni prikazi na fototapetama pogodni za stavljanje samo na jedan dio zida. U tom slučaju ostale zidne plohe trebale bi biti neutralnih boja. Zidne naljepnice pružaju mnoštvo mogućnosti za dekoriranje. Praktične su zbog jednostavnog postavljanja, a osobito se dobro uklapaju u dječju sobu. Lako se i skidaju, pa se često mogu mijenjati. Postoje i naljepnice koje se mogu bojati čime se postižu zanimljivi efekti, a za one hrabrije tu su i velike fototapete koje dominiraju prostorom.

Oznake: meblo, tapete

Puno promjena za malo novaca!

31.10.2012.

Moj kvartovski kafić je totalno promijenio outfit! Bili su zatvoreni tjedan dana i jučer su imali ponovno otvorenje i ne možeš ih prepoznati. To je bio manje-više bez veze uređeni interijer, uglavnom moderno, tamne i sumorne boje zidova, bez nekih posebnih detalja….

A sada, totalno drugi dojam! Upitala sam vlasnika što su napravili i dobila slijedeći odgovor: „Angažirali smo arhitekticu iz MEBLA i zamolili je da s našim malim budžetom učini puno!“ I zaista je učinila. Poanta je da nije bilo nikakvih građevinskih radova, znači ništa se nije rušilo ni zidalo. Promijenjene su samo završne obrade zidova: umjesto postojeće boje na zidove su stavljene nove tapete svijetlih boja sa nekim šašavim uzorkom (MEBLO, cijena po roli cca 100 kn, 1 rola pokriva 5 m2). Na prozore su stavili nove zavjese kupljene također u MEBLU kao komadne, gotove zavjese po akcijskim cijenama cca 100 kn / komad, a na stolce su navukli nove tzv. „haljinice“ koje su skroz prekrile stare i dotrajale stolce (MEBLO, 129 kn/kom). Dojam kafića je sada totalno drugačiji nego prije, nisam mogla vjerovati da se s tako malo novih elemenata može postići tako velika promjena.


To znači da bi se takav redizajn prostora mogao primijeniti i na naš dnevni boravak doma. Uz par novih detalja pravilno usklađenih po bojama, oblicima i dimenzijama ( a tu će pomoći MEBLOVI stručni savjetnici ) i minimalni trošak i Vaš dnevni boravak ( ili neka druga prostorija!) mogu totalno promijeniti svoj outlook!

Oznake: meblo, zavjese, tapete, AKCIJA

Jesenska selidba

03.10.2012.

Nakon ljeta i sezone godišnjih odmora, polako, ali sigurno stiže nam jesen i hladnije vrijeme. Vrućine su već davno pale u zaborav, a ispred nas je godišnje doba koje donosi puno promjena u svim aspektima života. Meni najgora promjena je ona kada treba mijenjati ljetno–zimsku garderobu. A to znači iz ormara (kojih nikada nije dosta!) izvaditi svu garderobu, sve presložiti i odabrati one toplije varijante. I tada uvijek psujem svoje stare, male ormare u koje ništa ne stane.
E, da su mi oni lijepi , veliki ormari s kliznim vratima koji se naprave po točnoj mjeri prostora, pa idu skroz od poda do stopa (i nigdje se ne skuplja prašina)! I još se mogu naručiti tako da vam unutrašnjost naprave po želji (ja bih odmah odabrala puuuuno ladica u ormaru da mogu konačno na uredan način pospremiti sve one sitnice koje se inače rasipaju posvuda!).


A takvi su baš MEBLOVI ormari koji su sada na popustu 30%! S MEBLOVIM arhitektom ili dizajnerom sve dogovorite (unutarnji raspored polica, vješalica, ladica i sl., te vanjski dizajn samih kliznih vrata), onda vam dođu dečki još jednom točno izmjeriti prostor i nakon cca mjesec dana vam se dostavi i montira vaš novi ormar. Naravno da su usluge izmjere, dostave i montaže u MEBLU besplatne!

A kad se već mijenja ormar, bilo bi zgodno promijeniti i ukupni dojam sobe što je opet najzgodnije s novim tapetama (koje su u MEBLU isto na akcijskom popustu 20%!). A te iste tapete koje odaberete za zidove, mogu se aplicirati i na vrata vašeg novog ormara i tada je priča oko jesenskih promjena definitivno zaokružena na najbolji mogući način.

Oznake: ugradbeni ormari, meblo, tapete, ormari, foto tapete

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.