02

ponedjeljak

lipanj

2014

Salonsko kolo maturanata Gimnazije Karlovac

Svaki maturant zadnji dan nastave iščekuje s nestrpljenjem. Od prvog dana škole oni žive za maturijadu, a taj se dan pamti cijeli život. To je dan kada se odu iz svojih školskih klupa i mladenačkog života i krenu u svijet odraslih.
Maturanti u Karlovcu su posebni već dugi niz godina, jer za razliku od maturanata u ostalim gradovima, ne nose samo majice s natpisima, već njihov defile izgleda kao manja karnevalska povorka. Maturanti svake godine pokazuju svoju kreativnost pri odabiru kostima koje pokazuju po cijelom gradu. Tako nije neobično u zadnjim tjednima škole vidjeti u kafićima indijance, supermene, stare Rimljane, likove iz crtanih filmova, serija i slično.



Osim toga, maturanti Gimnazije Karlovac su još posebniji jer svake godine na zadnji dan škole plešu tradicionalno Salonsko kolo. To je ples koji je nastao u vrijeme hrvatskog nacionalnog pokreta i dio je hrvatske baštine. Osim toga, nije ga teško naučiti, ali zatjeva dosta plesača što se pokazalo idealnim spojem kada je u priči zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja. Ove godine, maturanti su otplesali Salonsko kolo u malo drugačijim uvjetima nego oni prethodnih godina zbog kišnog i hladnog vremena. U sportskoj dvorani „Mladost“, 16. svibnja, okupili su se svi njihovi bližnji, ali i znatiželjni ljudi, dok se prethodnih godina taj formalni čin odvijao na otvorenom, na Trgu bana Josipa Jelačića, poznatijeg kao Stari plac. Program je počeo govorom ravnatelja Gimnazije Karlovac, Damira Mandića koji je maturantima zaželio sreću na maturi, upisima na željene fakultete, ali i općenito sreću u životu. Na taj način se pozdravio s još jednom generacijom gimnazijalaca i istaknuo kako su oni posebni na razne načine pa tako i zbog toga što prvi plešu u zatvorenom. Maturanti odjeveni u balerine, vojnike, disco plesače, indijance, super junake, likove iz crtića u 12 sati su zaplesali svoj ples i u dobrom raspoloženju pokazali uvježbanu koreografiju na popularnu pjesmu Happy. U takvom dobrom raspoloženju, uputili su se prema obližnjim kafićima, zatim na svoj defile s ostalim maturantima, a zabava se nastavila na Jolinom koncertu, na Športsko rekreacijskom centru Korana i trajala je kasno u noć.


Ovako je izgledao njihov ples.


Napisala : Marija Dolečki
Slike: Marija Dolečki
Video: Marija Dolečki

Maturalne haljine za djevojke s poplavljenih područja

U zadnjih nekoliko dana, ljudi pomažu na poplavljenim područjima bilo volontiranjem, bilo prikupljanjem osnovnih namirnica i potrepština i pozivima na broj humanitarne akcije. Također su organizirani brojni skupovi, koncerti i svatko pridonosi na svoj način. Ova tragedija je tako zbližila i spojila sve krajeve Hrvatske, ali i pokazala ljudski senzibilitet za susjedne zemlje koje su također pogođene poplavom.

U cijeloj priči, u medijima se zadnjih dana često spominje ime mlade fotografkinje iz Karlovca Ane Gorišek koja je pokrenula prikupljanje haljina za maturalne večere djevojkama iz Gunje. Od jedne poruke na Facebook stranici, pokrenula je val reakcija i ubrzo prikupila dovoljno haljina za sve maturantice. U razgovoru s njom pokušali smo saznati kako je došlo do same akcije i tko je najviše sudjelovao u istoj.

Kako si došla na ideju prikupljanja haljina za maturantice iz poplavljenih područja?

Na facebook stranici sam u grupu Gunja napisala da želim pokloniti dvije haljine maturanticama i ostavila sam svoje podatke da mi se jave na e-mail ili preko poruke. Ta poruka je preko noći postala viralni hit i doslovno se cijela Hrvatska digla na noge u želji da se pridruži toj akciji.

Kako se akcija proširila?

Nakon te poruke, kontaktirala me PR agentica Branka Ilakova koja je stupila u kontakt s poznatim hrvatskim dizajnerima koji su se ubrzo i sami priključili akciji i zainteresirali medije.


Možeš li istaknuti neke od dizajnera koji su se priključili akciji?

Mnogo poznatih hrvatskih dizajnera je poslalo svoje pakete kao naprimjer Matija Vujica, Aleksandra Dojčinović, Teo Perić , Zigman, Boris Pavlin, Ivan Alduk, dečki iz ELFS-a, Twins by Begović & Štimac , Sonja Lamut, Boudoir, Hippy Garden, Linea Exclusive, Nebo, EnvyRoom, Lokomotiva, NOHAA, Lukabu, Studio Gray, Yuniku, Ivana Tomić, Igor Dobranić, Manuel Maligec, Aleksandar Žarevec, Zoran Aragović i drugi.

Jesu li dizajneri poklonili najviše haljina?


Haljine su pored dizajnera većinom davali „obični“ ljudi. Te haljine po meni imaju veću vrijednost od onih dizajnerskih, jer sve te haljine imaju svoju priču. Djevojke su ih poklonile od srca u želji da djevojke pamte svoju maturalnu večeru i da zablistaju u njima. Na neki način su se odrekle svojih uspomena u korist dobrog djela.

Po kojem su sistemu podijeljene prikupljene haljine?

Nakon napisane mature, našli smo se u školskoj dvorani u kojoj su cure pogledale sve prikupljene haljine, potom je svaka izabrala dvije, tri haljine i probala ih. Ona koja joj je najbolje pristajala ili bila najljepša, bila je njezina.

Što s haljinama koje su ostale?

One haljine koje su ostale, trenutno su u Osijeku jer čekaju na još jedan susret s maturanticama. Akciju ćemo tako produžiti jer je većina djevojaka i dalje kod rodbine po svim krajevima Hrvatske, a neke su čak i izvan države.



Osim haljina prikupljen je i nakit, cipele, torbice i sve što je potrebno jednoj djevojci za njenu maturalnu večeru.

(Slike: Ana Gorišek / Facebook)


Ovaj nesebični cilj je dokaz kako jedna osoba može pokrenuti nešto humano i odvojiti minimalno svog slobodnog vremena kako bi pomogao drugima. Djevojke će zasigurno pamtiti svoju maturalnu večeru i zasjati u punom izdanju zahvaljujući dobrim ljudima i djevojci koja je svoju ideju uspjela proširiti na cijelu Hrvatsku.

Napisala: Marija Dolečki

15

četvrtak

svibanj

2014

Prehrana po krvnim grupama

U ljudskoj populaciji postoje četiri krvne grupe. Od njihova otkrića one intrigiraju znanstvenike. Nazvane su po enzimima u krvi, a dijele se na 0, A, B i AB. Također postoje podgrupe vezane uz Rh faktore no oni nemaju veze s prehranom. Znanstvenici koji su proučavali krvne grupe uočili su povećanu sklonost neke krvne grupe određenoj hrani. Tako krvne grupe djelomično utječu na sposobnost probave i nekoj su hrani sklonije nego drugoj. To je međutim samo nadređeni pojam jer je svatko individua za sebe i prema sebi određuje svoje prehrambene preferencije. Namirnice se za grupe dijele na dobre, neutralne i one koje treba izbjegavati.


(slika: dijetica.com)


Krvna grupa 0

Krvna grupa 0 najstarija je krvna grupa. Ona je grupa prvih ljudi i najrasprostranjenija je u svijetu. Ljudi sa krvnom grupom 0 trebali bi se baviti kardio vježbama jer su one najbolja simulacija života prvih ljudi. Kako su prvi ljudi bili lovci i sakupljači ovoj krvnoj grupi najviše odgovaraju meso i povrće.

Namirnice koje su dobre za ovu krvnu grupu su: govedina, janjetina, divljač; bakalar, list, štuka; grah; luk, repa, buća, paprika, kelj, blitva, špinat; banane, trešnje, višnje i bobice; bućine sjemenke i orasi; maslinovo, a od pića voda, mineralna voda i zeleni čaj.
Neutralne namirnice su perad; dagnje, losos, gavuni i srdele; jaja, maslac i feta sir; bob, slanutak, grah; heljda, proso, raž, zob; cikla, gljive, kiseli kupus; dinje, jabuke, lubenice; lješnjaci, bademi; ulje uljane repice i sezama; i od pića crno vino
Namirnice koje bi trebali izbjegavati su mlijeko i mliječni proizvodi te žitarice i hrana s glutenom. Također tu su i svinjetina, muzgavci, pšenica, kukuruz, avokado, cvjetača, krastavci, kivi, mandarine i naranče, kikiriki, kesten i pistacije, sva ulja osim maslinovog te čajeve, kavu, žestoka pića i bijelo vino.

Krvna grupa A

Ova se krvna grupa javila pojavom poljoprivrede. Ljudi s ovom krvnom grupom trebali bi lagano vježbati te redovito kontrolirati svoje zdravlje.

Dobre namirnice za krvnu grupu A: šaran, skuša, grdobina; maslinovo i orahovo ulje; grah, mahune, soja, bob, leća; kikiriki, orasi; heljda, pšenica, zob; mrkva, češnjak, celer, poriluk; marelice, višnje, smokve, šljive; senf, peršin i sojin umak; a od pića kava i crno vino
Neutralne namirnice su: perad; škarpina, tuna, zubatac; jaja, jogurt i kefir; suncokretovo i biljno ulje; bademi, kesteni, lješnjaci; ječam, raž, riža; rotkvice, masline, gljive; breskve, dud, kruške; čokolada, med, vanilija; a od pića bijelo vino.
Namirnice koje bi trebali izbjegavati su: svo meso; kozice i inćuni; sireve i punomasno mlijeko; kokosovo ulje; slanutak; pistacije i indijske oraščiće; pšenične klice i integralnu pšenicu; krumpir, paprike i rajčice; mandarine, naranče, mango; kečap, chilli i papar; a od pića mineralnu vodu, žestoka pića i pivo.

Krvna grupa B

Ova se krvna grupa pojavila 10 000 godina prije Krista. Ljudi s ovom krvnom grupom mogu relativno dobro probavljati svu hranu i prilično dobro toleriraju svu hranu.

Dobre namirnice za krvnu grupu B: janjetina, kozletina, divljač; srdele, grdonina, losos; mlijeko i mliječni proizvodi; grah; bademi, orasi, kesteni; riža, zob, proso; brokula, mrkva, krumpir, shitake gljive; ananas, lubenica, šljiva; maslinovo ulje a od pića zeleni čaj.
Neutralne namirnice su: govedina, puretina; lignje, haringe; jaja, maslac i sirevi; bob; ječam; poriluk, blitva, celer, tikvice; borovnice, brskve, jagode, jabuke; bademovo ulje i kava te crno i bijelo vino.
namirnice koje treba izbjegavati su: piletina i prepelice; dagnje, inćune i mekušce; leću, tofu, soju; pistacije, kikiriki, mak; pšenicu i raž; masline, buču; kokos, šipak i avokado; suncokretovo ulje i cimet, a od pića mineralnu vodu, pivo i žestoka pića.


Krvna grupa AB

Krvna brupa AB najmlađa je krvna grupa. Nastala je prije oko tisuću godina. Ima osobine grupe A i grupe B. Nije pretjerano raširena, među populacijom je ima između 2 i 5%, te najrjeđa grupa.

Dobre namirnice za ovu krvnu grupu su: janjetina, puretina, ovčetina; tuna, bakalar, lokarda; bjeljanci, kefir, jogurt i općenito svi mliječni proizvodi; grah, leća, tofu; kesteni, kikiriki, orasi; indijski oraščić, riža, zob; kelj, kupus, patlidžan; ananas, grejp, smokve, lubenica; i maslinovo ulje i zeleni čaj.
Neutralne namirnice su: dagnje, lignje, haringe; sirevi i obrano mlijeko; mahune i bob; bademi, pinjoli, pistacije; pšenica i ječam; krumpir, kupus, hren, grašak, rajčica; breskva, jagoda, jabuka, limeta; ulje od kikirikija i riblje ulje, a od pića pivo, i vino.
Namirnice koje bi trebalo izbjegavati ukoliko imate ovu krvnu grupu su: divljač, svinjetina; rakove, jegulje i kozice; maslac, parmezan i punomasno mlijeko; lješnjake, mak, bučine sjemenke; kukuruz; rotkvice, paprike, kapare; naranče, šipak, kupine; suncokretovo i kukuruzno ulje, a od pića kavu, slatka gazirana pića i sokove, te žestoka pića.

Još jednom valja napomenuti da su ovo samo statistički podaci. Osobe raznih krvnih grupa mogu pokazivati sklonost jednoj hrani, koja im nije namijenjena ovim popisima, jer krvna grupa nije jedini faktor koji utječe na preferiranje određene namirnice. Također, za sve dijete i drastične promjene u prehrani treba se konzultirati sa stručnim osobama i nikako činiti takve stvari na svoju ruku.


(slika : jonbarron.org)

Napisala : Marija Dolečki

29

utorak

travanj

2014

Jagode

Sezona je jagoda. Razdoblje u kojem u svakoj ulici postoji štand s tim voćem omiljenim svakoj generaciji. Osim što privlače svojom jarkom crvenom bojom, ugodnim mirisom, slatkoćom, one su ujedno vrlo zdrave, fine i što je najvažnije od svega – niskokalorične. Jagode nas osvježavaju, ali i zadovoljavaju naša nepca.


(slika : femina.hr)

Malo ljudi zna da jagode pripadaju u porodicu ruža i jedne su od rijetkih plodova koje svoje sjemenke imaju s vanjske strane ploda. Energetska vrijednost jedne porcije jagoda, koja obično sadrži oko 8 plodova iznosi 50 kalorija te su tako dobar partner u borbi s mršavljenjem. Osim što utječu na fizički izgled, važnu ulogu imaju u prevenciji ozbiljnih bolesti poput karcinoma i srčanim oboljenjima. Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a uz to sadrže i biljne fenole koji zajedno s antioksidansima štite organizam od raznih bolesti.

Prehrambena vlakna koja su sastavni dio tog voća, djelotvorno djeluju na probavni sustav, snižavaju kolesterol u krvi, ali i smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.

Ovdje je nekoliko svojstava jagoda za koje vjerojatno nikad niste čuli:

IZBJELJUJU ZUBE

Jagode također zbog folne kiseline koja je njihov sastavni dio na prirodan način izbjeljuje zube. Ako želite bijele zube, istrljajte ih jagodama ( cijelim ili zgnječenim). Dobra strana ove metode je da se nećete morati brinuti da ćete progutati sredstvo za izbjeljivanje jer su jagode naravno jestive i još važnije fine. Nakon izbjeljivanja ćete zbog šećera koje sadrže u sebi morati oprati zube.
Još jedan način izbjeljivanja zubiju s jagodama je da se napravi pasta od njih. Zagnječene jagode se pomiješaju s praškom za pecivo, u tu smjesu se umoči četkica za zube i istrlja ih se. Nakon nekoliko minuta, isperite zube i to ponovite nekoliko puta u tjednu.


(slika: izbjeljivanje-zubi.hr)

JAGODE SU ZDRAVE ZA TRUDNICE
Jagode se preporučuju za konzumaciju ženama koje žele zatrudnjeti ili koje su već trudne jer sadrže folnu kiselinu koja je zaslužna za rast djeteta i prevenciju protiv bolesti i raznih poremećaja kod djece.


(slika: womenfitness.net)

SPREČAVA BOLESTI OČIJU
Jagode imaju antioksidantska svojstva i ona smanjuju rizik od nastanka katarakte koja je uzročnik bolesti očiju, u najgorem slučaju i sljepoće. Očima je potreban vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja, a osim toga vitamin C jača mrežnicu i rožnicu.


UKLANJAJU MRTVE STANICE KOŽE
Bogata vitaminom C, poboljšava izgled kože iznutra, ali i izvana ukoliko je iskoristite u obliku pilinga i maske jer pomaže ukloniti mrtve stanice kože.

Alfa hidrokslina kiselina
(AHA voćna kiselina) koju pronalazimo u jagodi čini je izvrsnom podlogom koju možete staviti da nahranite svoju kožu. A što je najbolje, to je najprirodniji način da vratite blistav i mladolik izgled svom licu.

Donosimo recept za masku koja će vratiti svježinu na vašem licu:
1. Izmiksajte dovoljnu količinu jagoda kako biste dobili potrebnu smjesu (otprilike sedam žlica).

(slika : svijet-ljepote.hr)


2. U jagode dodajte jednu žlicu limunova soka, koji je također moćno oružje bogato voćnim kiselinama koje će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica i dovođenju novih mladih stanica na površinu za svježiji izgled.

3. U pomiješanu smjesu jagoda i limuna dodajte dvije žličice mlijeka u prahu. Mlijeko također djeluje kao pročišćivač kože jer otvara začepljene pore i uklanja mitisere, a pritom omeškava kožu i daje joj baršunasti izgled.

4. Nanesite sada čitavu smjesu na lice i područje vrata te ostavite da djeluje 15-ak minuta. Nakon toga isperite lagano trljajući po licu s mlakom vodom koju ste prethodno pomiješali s ˝ soka od limuna.

5. Isperite na kraju nekoliko puta s hladnom vodom kako biste pomogli zatvoriti pore i ukloniti ostatke od maske. (preuzeto sa : svijet-ljepote.hr)


Požurite zato na tržnicu po jagode i iskoristite ova višestruka svojstva dok je još sezona...

Napisala: Marija Dolečki

20

nedjelja

travanj

2014

Kefir

Tema ovog posta jedno je zdravo mliječno piće – kefir. Osvježavajući napitak oblik je fermentiranog mlijeka, a svoje podrijetlo vuče sa Kavkaza.
Kefir se s pravom zove eliksirom života, jer ga stanovnici kavkaskih planina, koji ga piju na dnevnoj bazi, drže odgovornim za svoju dugovječnost i zdravlje.
Kefir ima lagano kiselkast okus, koji podsjeća na okus kvasca.


(Slika : growingupherbal.com)

Sve je to zbog mliječnih kultura koje mlijeko pretvaraju u kefir. Poznate su i kao tibetanske gljive, a u mlijeku uz pažljivo korištenje mogu trajati gotovo beskonačno.
Bitno je samo da ih se svakog dana izvadi iz svježeg kefira i stavi u novo mlijeko, no bez ispiranja samih zrnaca.
Na njima se zadržava tvar od koje nastaje kefir, a ona se ispiranjem gubi. Pri razdvajanju zrnaca treba se paziti da se ne koristi metalni pribor.


(Slika : transitionalbany.org)

Žlice i cjediljke načinjene od metala ne dolaze u obzir, jer smanjuju ljekovita svojstva kefira. Kefirna zrnca mogu se prebacivati plastičnim priborom te se on najčešće i koristi zbog praktičnosti.
Važno je također da se gljive tj. zrnca redovito odvajaju. Gljive se brzo razmnožavaju u mlijeku, pa se njihov broj vrlo brzo udvostručuje. Na njihovu količinu u mlijeku treba paziti zbog toga što je kefir najbolji ako se proizvodi od iste količine zrnaca. Zrnca su jestiva, pa nije problem ako ih se slučajno proguta pri cijeđenju kefira. Također, nekaka se zrnca ubacuju u razne druge recepte, a može ih se i poklanjati drugim ljudima ili čak smrznuti za kasniju upotrebu.


(Slika : thetuckerbunch.typepad.com)

Od kefira se mogu napraviti brojni drugi proizvodi poput kruha ili sira, no i dalje se najviše konzumira kao napitak. Mlijeko od kojeg kefira nastaje ne mora nužno biti kravlje. Može biti i ovčje, kozje ili od bilo koje druge životinje čije se mlijeko koristi u prehrani.
Kefir zbog fermentacije slične onoj u alkoholnim pićima može doseći i do 2% alkohola, a postotak ovisi o duljini fermentacije.

Osim što je ukusan, kefir je i vrlo zdrav, a redovna konzumacija jača imunitet, vrši detoksikaciju organizma, smanjuje razinu kolesterola te snižava krvni tlak. Osim toga kefir poboljšava i obnavlja crijevnu floru te se za to najčešće koristi. Postoje još brojni zdravstveni učinci kefira.

Industrijski kefir kakav se može naći u trgovinama ne nastaje od kefirnih zrnaca nego od hmelja i pažljivo odabranih kultura. To se čini zbog nesigurnosti zrnaca. Naime, pri vrenju mlijeka oslobađaju se plinovi, pa u velikim spremnicima može doći do eksplozije. Pa ipak, i tvornički kefiri mogu eksplodirati no to je obično zbog isteklog roka trajanja.

Evo kako možete napraviti svoj kefir


Napisala : Marija Dolečki

12

subota

travanj

2014

Lako je prestati pušiti - Allen Carr

Ako biste upitali bilo kojeg pušača o danu kada je zapalio svoju prvu cigaretu, svi bi vam rekao da to nikad ne bi ponovno učinio. Nije tajna koliko su cigarete opasne po zdravlje i kako utječu na socijalne navike, ali i financijsku situaciju. Mnogi će se složiti da je to skup sport u kojemu nema pobjednika i teško je riješiti se tog poroka.


(slika: fwwekly.com)


Pušači troše puno novaca na tu nezdravu naviku, a ukoliko se odluče prestati opet ih koštaju ta sredstva za odvikavanje poput flastera, klinika za odvikavanje, hipnoza, električnih cigareta i slično.


Prije nekoliko godina, otkrila sam knjigu Allena Carra pod nazivom "Lako je prestati pušiti". U moru knjiga o prestanku pušenja i zdravom životu i ova se činila kao smiješan pokušaj ispravljanja svijeta kroz par desetaka stranica u knjizi. Autor nije doktor i ne prilazi s medicinske strane, on je knjigovođa koji je upao u taj porok tako ozbiljno da je pušio po 4,5 kutija cigareta dnevno. Opisuje svoju bitku s pušenjem, a kad čitatelja upozna sa svojim namjerama, prikuje ga za knjigu da se u jednom trenutku boji pročitati do kraja, jer zna da će na zadnjoj strani zauvijek baciti cigaretu.


(slika: thehealthsite.com)

I sama sam probala sve konvencionalne načine ne bih li prestala pušiti. Znala sam si uskraćivati danima cigaretu ne bih li se s vremenom naviknula ili tješila da ću se naviknuti na taj osjećaj. Knjigu sam se odlučila pročitati nakon komentara koje sam pronašla na internetu koji su svi preporučali knjigu i zahvaljivali na potpuno novom životu. Ljudi su prestali pušiti zbog "snage volje", a ne zbog bilo kojeg drugog utjecaja.
Carrova metoda se razlikuje od drugih metoda odvikavanja jer tijekom odvikavanja i čitanja knjige pušači u početku nastavili pušiti. Dapače, autor sam sugerira da pušite cijelo vrijeme, dok on uvjerava čitatelja da ništa time ne dobiva već samo loš zadah i manje novaca u džepu. Tek nakon što se pročita knjiga pušač "sam od sebe" više ne želi cigaretu, jer Carr u knjizi koristi "pozitivno ispiranje mozga" koje mentalno oslobađa od emocionalnih i psiholoških asocijacija na pušenje.

Neke od njegovih najupečatljivijih izjava iz knjige:

Može li se prestati? Može. Zapravo, vrlo je jednostavno – zapališ cigaretu, popušiš, ugasiš i prestao si pušiti. Tri dana si malo živčaniji nego obično, a nakon dva tjedna nikotin je u potpunosti napustio tvoje tijelo i postao si nepušač.


Danas me ljudi pitaju osjećam li još uvijek jaku želju za cigaretom. Moj odgovor je nikada, nikada i nikada-upravo obrnuto. Moj je život bio vrlo lijep. Da sam kojim slučajem umro još dok sam bio pušio, ne bih se imao na što požaliti. U životu sam imao podosta sreće, ali najbolja stvar koja mi se dogodila jest konačno oslobođenje od noćne more, tog ropstva koje čovjeka tjera da ide kroz život sustavno uništavajući svoje tijelo i doslovno to skupo plaćajući
.

Svi mogu prestati pušiti i svima može biti lako prestati pušiti. Ono što nas čini ovisnicima je ustvari strah da više nećemo tako uživati u životu ako prestanemo pušiti i da ćemo biti u nečemu zakinuti.



Autor je toliko postao popularan nakon izdavanja svoje knjige, da ju je danas preveo na skoro sve jezike i može se legalno pročitati na internetu, jer kako kaže, cilj mu je izliječiti svijet od te ružne navike. Osim te knjige, postoji par klinika za odvikavanje u Americi, koje su toliko uspješne da vraćaju novac ukoliko se pušač odluči ne prestati pušiti.

Na ovom linku možete pronaći knjigu u PDF formatu.
Čak i ako ne želite prestati pušiti, dajte šansu ovoj knjizi i pročitajte je do kraja. Naravno, svoje iskustvo podijelite s drugima.



Napisala: Marija Dolečki

04

petak

travanj

2014

Stres

U današnje vrijeme često kažemo da smo pod stresom. Čak i sve mlađe populacije dolaze u takvo stanje što je pred par desetaka godina bilo nemoguće. Sve se promijenilo. Brzo se živi, svakodnevica nam nameće teške zadatke s kojima se ponekad teško nositi, a od ljudi se očekuje da obavljaju i više poslova odjednom.


(slika: vjeraidjela.com)

Stres je u današnje doba postao sastavni dio svakog čovjeka i rijetki su oni koji ne pate od njega. No, ako krenemo od početka treba početi s par jednostavnih pitanja.

Što je zapravo stres i kako mu se oduprijeti?

Stres je tjelesna reakcija na promjenu koja zahtjeva psihičku, mentalnu ili emocionalnu promjenu. Stres se može pojaviti iz bilo koje situacije u kojoj osjećate nelagodu, frustraciju, nervozu, ljutnju ili anksioznost.

Osim što stres psihički utječe na nas i mijenja naše ponašanje, on je uzročnik mnogih teških bolesti. Ljudi pod stresom su tako skloni bolestima srca, krvnog tlaka, alergijama, nesanicama, a ljudi pod stresom su često kronično umorni i podložni su debljanju.

Stres i bolesti srca

Ljudi pod stresom luče stresne hormone adrenalina i noradrenalina koji opterećuju srce. Ono tako može prestati s pravilnim radom i mogu se pojaviti bolesti poput : srčane aritmije, bolova u predjelu srca u miru i naporu, a na kraju i srčani infarkt.

(slika:zdravobudi.hr)

Stres i krvni tlak

Nisu svi stresori istog intenziteta. Njihovi utjecaji se zbrajaji i kada su učestali dolazi do kroničnog umora i ono predstavlja rizik od opasnih bolesti i povišenog krvnog tlaka.

Stres i alergije

Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar ili više njih znanim pod imenom alergeni. Glavni uzrok alergija je trauma (stres) koji se nakupljaju u našoj psihi i podsvijesti. Ali ne staje se samo tu, jer velika je istina da velika većina bolesti ima uzrok u našoj psihi.
(slika : portalmladi.com)



Stres i debljanje

Neke osobe u negativnom stresu gube tek, dok druge pretjerano jedu. Debljina ili pretilost može biti praćena poremećajem metabolizma i razvojem šećerne bolesti.
Tokom stresa u krv se ispuštaju velike doze i količine kortizola. On stvara inzulinsku reakciju koja uzrokuje debljanje. Razlog tomu je što se šećer i ugljikohidrati ne sagorijevaju već odlaze u masne stanice. U takvim situacijama nije dovoljno samo izbaciti te namirnice već se pokušati u potpunosti riješiti stresa.


(slika :dalje.com)


Kako se riješiti stresa?

Kad nam liječnik kaže : "Nemojte se živcirati ", obično tek tada dobijemo slom živaca. Teško ga se riješiti, ali isto tako nije neizvedivo. Zato donosimo par savjeta za zdraviji i kvalitetniji život koji će smanjiti stres ili barem ublažiti njegove posljedice.

Nemojte se odricati stvari i hobija u kojima uživate. Iako vam se čini da nemate vremena, onih pola sata za gledanje televizije, ples, kave i druženje uvijek imate. Ta druženje nikako ne preskačite i kada god možete, nađite se s prijateljima. Koliko god imate posla, njih ne zanemarujte.
Prakticirajte neki od oblika duboke relaksacije poput joge, meditacije i slično. Redovito se bavite tjelesnim vježbanjem - to je jedan od najboljih načina rješavanja napetosti! No, najbitnije je naći vremena za sebe. Kako ćete ga rasporediti ovisi o vama, ali najbitnije je organizirati vrijeme da i vama ostane onaj mali dio za vas. Postavite si realni cilj i naučite organizirati svoje vrijeme. Kada radite, fokusirajte se na rad i učinite sve što je moguće da ga na poslu i završite, a ne nosite ga doma. Posao će uvijek pričekati, ali vaše vam zdravlje nitko neće moći nadomjestiti. Naučite voljeti sebe, dopustite si povremeno ništa ne raditi nego samo ljenčariti.

Najbitnije je postaviti stvari tako da ste vi glavni i smanjiti očekivanja od drugih, a sebe tretirati kao prioritet.


(slika: firstremedies.com)

Izvori:
http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/stres
http://dying.about.com/od/glossary/g/stress.htm
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1230/

Napisala: Marija Dolečki

27

četvrtak

ožujak

2014

Dukan dijeta

Borite li se s kilogramima? Koliko ste dijeta dosad probali i jeste li nakon ijedne održali ono što ste uspjeli skinuti? Bliži se ljeto i krajnje je vrijeme da se onaj „zimski višak“ ukloni.
Oni koji posežu za tabletama za mršavljenje i instant dijetama moraju u početku biti sigurni da će se kilogrami brzo vratiti.

Dugo sam tražila pravi način kako doći do željenog izgleda i jedino u čemu sam uspjela bila je Dukan dijeta. U 2 mjeseca, uspjela sam skinuti 15 kilograma. Najbitnije je bilo da nikada nisam bila gladna, a vaga je napokon postala moja najbolja prijateljica.

Image and video hosting by TinyPic


Autor te dijete je francuski liječnik Pierre Dukan koji je svojim dugogodišnjim istraživanjima otkrio pravi recept za zdravo mršavljenje bez gladovanja i brojenja kalorija. To je ustvari pogrešno nazvati dijetom, jer Dukan je stil života. Ona nije najmjenjena samo skidanju viška, već onome važnije od toga, kako ostati na krajnjem rezultatu.

Kako Vas već dosad nismo uspjeli zainteresirati, nakon ovoga ćete zaista htjeti probati. Naime, na Dukanu jedete kad želite i koliko količinski želite. Bitno je samo jesti proteinsku hranu. On tako spominje 11 kategorija namirnica u kojima možete neograničeno uživati.

U te kategorije spadaju:

1.meso s malo masnoća: teletina, goveina,konjetina (na grillu ili pečeno bez masnoća)
2.iznutrice: jetrica, bubrezi, goveđi i teleći jezik
3.sve vrste riba, nemasne, masne, bijele, plave, sirove ili ne
4. sve vrste morskih plodova
5.sve vrste peradi osim patke i guske
6.nemasne šunke, pureći i pileći naresci
7.jaja
8.biljni proteini
9.mliječni proizvodni s malim postotkom masnoća
10. litra i pol vode dnevno
11. žlica i pol zobenih mekinja (u mlijeku ili jogurtu)

Dobra je vijest da se sve namirnice na ovoj listi mogu kombinirati, tj. nije ih sve nužno jesti. Ako toliko volite pileća prsa, a riba vam ne paše, cijelu dijetu možete provesti tako da jedete samo to. Poanta je da se ne jede ništa drugo osim na ovoj listi. Zato za nagradu, možete jesti kada i koliko želite.

Dijeta se sastoji od 4 faze: faze napada, faze plovidbe, faze konsolidacije i faze stabilizacije.


FAZA NAPADA (proteini)

Ovisno o tome koliko kilograma želite izgubiti, ta faza traje od 1-10 dana.
Za gubitak manje od pet kila, dovoljno je biti u fazi napada jedan dan. Za ciljeve ispod 10 kila, 3 dana, između 10 i 20 kila 5 dana, te za visoku pretilost iznad 20 kila između 7 i 10 dana.

U toj fazi je dopušteno jesti samo proteine i ništa pored toga. Ne preporuča se ni velika fizička aktivnost jer u toj fazi smo napali organizam i čak je moguće da se tijelo nađe u stanju ketoze. Važno je piti dovoljno vode koja potiče probavu.

Treba se koncentrirati na sve što je dopušteno, a zaboraviti zabranjeno

FAZA PLOVIDBE ( proteini + povrće)

Ovo je faza gubljenja kilograma, odnosno nje se pridržavate dok ne budete zadovoljni sa svojom novom kilažom. Uz sve proteinske dopuštene namirnice sada možete jesti i povrće određenim danima.

Kako kombinirati dane s povrćem?
Najefikasniji način je 5/5 tj. pet dana čistih proteina i 5 dana proteina s povrćem. Duga solucija je 1/1 odnosno jedan dan čistih proteina, a drugi dan proteini s povrćem. Takav način je malo manje efikasan, ali s manjom dozom frustracija.

Povrće može biti kuhano ili sirovo bez količinskog ili ograničenja kombinacije. Jesti se mogu: rajčice, krastavci, rotkvica, špinat, šparoge, poriluk, mahune, kupus, šampinjoni, celer, komorač, sve salate, endivija, blitva, patlidžan, tikvice, paprika, mrkva i cikla.
U ovoj fazi se također jedu zobene mekinje na dnevnoj bazi, ali sada dvije jušne žlice dnevno.

Također se preporuča 30 minuta pješačenja.

FAZA KONSOLIDACIJE ( nužna tranzicijska faza)

Ova faza je najvažnija od svih. Ako ste došli do ove faze, vjerojatno imate novo tijelo, novi izgled i jako ste zadovoljni postignutim. Ako mislite da ćete zadržati kile, uskoro ćete se opet naći na početku ove dijete.

Fazu konsolidacije nikako ne biste smjeli preskočiti!

Trajanje faze se računa na bazi izgubljenih kilograma, odnosno 10 dana po izgubljenom kilogramu. Ako ste izgubili npr. 15 kilograma, faza će trajati 150 dana.

Osim proteina i povrća koji su dosad već postali vaši vjerni saveznici, moći ćete jesti jednu porciju voća dnevno, dvije kriške, tamnog kruha dnevno, jednu porciju sira dnevno, dvije porcije škrobnih proizvoda tjedno.

Ono najbolje tek slijedi. Imate pravo na dva nagradna obroka tjedno. To može biti što god želite, ali u ograničenim količinama.
Neka vam uz sve to četvrtak bude rezerviran kao „ dan za čišćenje“ tj. proteinski dan.

FAZA STABILIZACIJE


1. Vratite se normalnom načinu prehrane 6 od 7 dana u tjednu
2. Zaštitite naučene prehrambene navike
3. Četvrtak mora doživotno biti rezerviran za čiste proteine
4. Živite kao da liftovi ne postoje
5. Svakodnevno uzimajte tri jušne žlice zobenih mekinja

RECEPTI I TRIKOVI

Čaj i kava
su dopušteni s nemasnim mlijekom i bilo kakvom vrstom umjetnog zaslađivača

• Voćni dijetni jogurt
možete i sami napraviti u nedostatku skupih kupovnih ( u običan nemasni jogurt dodajte tekućeg zaslađivača i par kapi arome za kolače po želji)
Ovakav je jogurt idealan za doručak i u njega možete staviti zobene mekinje

• Dukan pogačice
su idealna zamjena za kruh, a priprema je jednostavna. Žlicu i pol zobenih mekinja pomiješate sa isto toliko posnog sira ili jogurta i dodajte jedno jaje. To sve skupa dobro promiješajte i pecite 2-3 minute sa svake strane.
- Imate idealan obrok sa pilećom salamom ( Dimcek, Deluxe) i posnim sirom
• Dukan nutella
Da, zbilja postoji. Dovoljno je pomiješati 5 žlica mlijeka u prahu, 2 žlice nemasnog kakaa, aromu lješnjaka, malo mlijeka i tekućeg zaslađivača i imate idealnu alternativu za slatko.

• Svi začini su dozvoljeni, ali se ne bi smjelo koristiti previše soli. Ako volite egzotičinije okuse, curry će piletini i puretini dati novi okus kada vam dosadi jedno te ista priprema.

Image and video hosting by TinyPic

Ove i još mnogo recepata možete pronaći na ovoj stranici koja svjedoči o popularnosti ove dijete. LINK

Također, pročitajte knjigu u cijelosti koja će vas zasigurno uvjeriti da probate na taj način doći do željenog izgleda.
LINK

Sretno s mršavljenjem !

Napisala : Marija Dolečki

18

utorak

ožujak

2014

Treba li dnevno piti 8 čaša vode?


Koliko čaša vode dnevno popijete? Postoje mnoge oprečne teze o unosu vode u organizam. Neki tvrde da to treba činiti što češće , dok oni drugi smatraju da prekomjereno konzumiranje može imati ozbiljne posljedice na organizam.

Poznato je kako voda sačinjava 70% našeg tijela i mora se obnavljati svakih deset do petnaest dana. Stručnjaci govore kako je potrebno dnevno popiti litru i pol do dvije litre vode jer ona pomaže u širenju vitamina i minerala do vitalnih organa u tijelu i ubrzava metabolizam. Također važna je utoliko što izbacuje štetne toksine iz tijela, te tako čini kožu čistom i sjajnom. Ona također hrani zglobove, kosti i mišiće, poboljšava funkcije hormona, a jetru oslobađa od viška masnoća i smanjuje glad.

Image and video hosting by TinyPic

Neki smatraju da je pogrešno saznanje da vodu treba piti kada ste žedni. Žeđ je znak dehidracije i nije pouzdani signal za konzumaciju vode. Dehidracija uzrokuje glavobolje, umor, zadah, suha usta, kratkotrajni gubitak pamćenja, poteškoće u koncentraciji i slično . Vodu zato treba piti i kad niste žedni i to malim gutljajima, tokom cijelog dana. Također je bitno popiti čašu vode odmah ujutro nakon ustajanja. Kako biste povećali unos vode u organizam, popijte čašu uz svaki obrok i između obroka. Voda koju pijemo, dakako, mora biti odgovarajuće kvalitete.

S druge strane, British Medical Journal (BMJ) objavio je istraživanje kojim se ruše prednosti pijenja velike količine vode, posebice teorija da će dvije litre dnevno spriječiti oštećenje bubrega, potaknuti mršavljenje i povećati koncentraciju. Oni također smatraju kako ljudi moraju piti vodu tek kada su žedni i time se ruši mit o osam čaša vode dnevno. Neke svjetske studije pokazale su da nema nikakvih dokaza koji bi govorili u prilog teoriji prema kojoj su oni koji piju osam čaša vode dnevno zdraviji od onih koji to ne čine, odnosno piju kad su žedni. Također smatraju kako učestalo konzumiranje vode može štetiti spavanju zbog učestalog mokrenja, a ukazuju i na štetnost prevelike količine vode za bubrege.
( jutarnji.hr , posjećeno 18.3.2014. LINK: http://www.jutarnji.hr/voda-opasna-za-zdravlje--vruce-vam-je-pa-pijete-puno-vode--saznajte-koliko-stetno-po-zdravlje-to-moze-biti-/959019/ )

Image and video hosting by TinyPic

Čovjekove potrebe za vodom ovise o temperaturi tijela i okoline, stupnju aktivnosti, nadmorskoj visini, funkcionalnim gubicima, metaboličkim potrebama i dobi, stoga je nezahvalno govoriti o univerzalnoj dnevnoj količini vode. Ne kaže se uzalud da je voda izvor života i neosporna je činjenica da je tijelu izvor važnih minerala i elektrolita. Svakako valja voditi računa o dovoljnom unosu tekućine u tijelo, ali kao i sa svime, ne pretjerivati.

Napisala : Marija Dolečki

10

ponedjeljak

ožujak

2014

Super namirnica - Limun

Mnogi od nas limun konzumiraju kao dodatak čaju, kolačima i kao začine neznajući da ta namirnica ima mnogo učinka na naš metabolizam i i zdravlje općenito. Limun je postao sinonim za vitamin C, stoga ne čudi da u vrijeme kad se nije znalo za vitamine i njihovu učinkovitost na zdravlje, upravo je ta namirnica korištena kao lijek. Tada se koristio kao protiv krvarenja otvorenih rana i služio je za čišćenje zagnojenih dijelova.
Image and video hosting by TinyPic
( preuzeto sa: agroklub.com)

Osim svojih ljekovitih i nutritivnih svojstava, energetska vrijednost je visoka pa tako ona na 100 g svježeg limuna iznosi 29 kcal/121 kJ. Limun je pun nutrijenata poput pektina, folne kiseline, vitamina C, A, B1, B6, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, mangana. Najučinkovitiji i najjednostavniji način konzumacije je voda s limunom.

Voda s limunom

Na svakodnevnoj bazi se preporučuje makar jedna čaša vode s limunom. Najbolje ju je popiti ujutro natašte i to tako da se iscijedi pola limuna u čašu mlake vode. Tako se stimulira metabolizam i izlučuju se toksini iz tijela. Budući da je limun i izvor dijetalnih vlakna, poznato je da pomaže u mršavljenju time što potiče rad debelog crijeva i dalje osjećaj sitosti. Limunov sok pomiješan s toplom vodom i medom pospješuje gubitak tjelesne težine te pomaže kod liječenja infekcija grla i bolesti desni.


Image and video hosting by TinyPic
(preuzeto sa: bosanskikuhar.ba)

Napitak od češnjaka i limuna

Taj napitak pomaže osobama s visokim tlakom i njegova je priprema jednostavna.Potrebne su 4 glavice češnjaka i 5 cijelih limuna. Očišćeni se luk izmiješa sa cijelim limunima i ta se smjesa ulije u 1,5 litre vode. Zagrijava se do ključanja i ohlađena smjesa se procijedi kroz gazu. Tako pripremljeni napitak se konzumira 3 puta dnevno i nakon mjesec dana se napravi dva mjeseca pauze.

Image and video hosting by TinyPic
(preuzeto sa : coolinarka.com)

On doprinosi i ljepoti time što zbog svojih antioksidantskih svojstava usporava starenje, eliminira akne i mitesere. Također je učinkovit u borbi protiv prhuti i ispadanja kose. Limunov sok daje kosi sjaj i volumen i posvjetljuje ju.

Image and video hosting by TinyPic
(preuzeto sa: idiva.com)

Najbitnije je ipak ljekovito svojstvo. Limun čisti jetru i stimulira njezin rad, sprečava gripu, prehladu i mnoge vrste infekcija, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava razinu dobrog kolesterola, sprečava grčeve i bolove mišića, štiti od stresa i depresije, osteoporoze, kolika i želučanih tegoba.

Najdjelotvornije svojstvo limunovog soka, ali manje poznato je ubijanje kancerogenih stanica. Snažniji je čak 10 000 puta od kemoterapije, a ne izaziva one strašne posljedice. Ispitivanja limuna u laboratorijima su dokazala da uništava maligne stanice u dvanaest vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, prostate, dojke, pluća, gušterače.

Osim navedenog, limun može poslužiti kao prirodno ekološko sredstvo za čišćenje.


Zbog svih navedenih svojstava, ova namirnica zaslužuje da ju svakodnevno uvrstimo u svoju prehranu.



Napisala : Marija Dolečki


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.