Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marijadolecki

Marketing

Treba li dnevno piti 8 čaša vode?


Koliko čaša vode dnevno popijete? Postoje mnoge oprečne teze o unosu vode u organizam. Neki tvrde da to treba činiti što češće , dok oni drugi smatraju da prekomjereno konzumiranje može imati ozbiljne posljedice na organizam.

Poznato je kako voda sačinjava 70% našeg tijela i mora se obnavljati svakih deset do petnaest dana. Stručnjaci govore kako je potrebno dnevno popiti litru i pol do dvije litre vode jer ona pomaže u širenju vitamina i minerala do vitalnih organa u tijelu i ubrzava metabolizam. Također važna je utoliko što izbacuje štetne toksine iz tijela, te tako čini kožu čistom i sjajnom. Ona također hrani zglobove, kosti i mišiće, poboljšava funkcije hormona, a jetru oslobađa od viška masnoća i smanjuje glad.

Image and video hosting by TinyPic

Neki smatraju da je pogrešno saznanje da vodu treba piti kada ste žedni. Žeđ je znak dehidracije i nije pouzdani signal za konzumaciju vode. Dehidracija uzrokuje glavobolje, umor, zadah, suha usta, kratkotrajni gubitak pamćenja, poteškoće u koncentraciji i slično . Vodu zato treba piti i kad niste žedni i to malim gutljajima, tokom cijelog dana. Također je bitno popiti čašu vode odmah ujutro nakon ustajanja. Kako biste povećali unos vode u organizam, popijte čašu uz svaki obrok i između obroka. Voda koju pijemo, dakako, mora biti odgovarajuće kvalitete.

S druge strane, British Medical Journal (BMJ) objavio je istraživanje kojim se ruše prednosti pijenja velike količine vode, posebice teorija da će dvije litre dnevno spriječiti oštećenje bubrega, potaknuti mršavljenje i povećati koncentraciju. Oni također smatraju kako ljudi moraju piti vodu tek kada su žedni i time se ruši mit o osam čaša vode dnevno. Neke svjetske studije pokazale su da nema nikakvih dokaza koji bi govorili u prilog teoriji prema kojoj su oni koji piju osam čaša vode dnevno zdraviji od onih koji to ne čine, odnosno piju kad su žedni. Također smatraju kako učestalo konzumiranje vode može štetiti spavanju zbog učestalog mokrenja, a ukazuju i na štetnost prevelike količine vode za bubrege.
( jutarnji.hr , posjećeno 18.3.2014. LINK: http://www.jutarnji.hr/voda-opasna-za-zdravlje--vruce-vam-je-pa-pijete-puno-vode--saznajte-koliko-stetno-po-zdravlje-to-moze-biti-/959019/ )

Image and video hosting by TinyPic

Čovjekove potrebe za vodom ovise o temperaturi tijela i okoline, stupnju aktivnosti, nadmorskoj visini, funkcionalnim gubicima, metaboličkim potrebama i dobi, stoga je nezahvalno govoriti o univerzalnoj dnevnoj količini vode. Ne kaže se uzalud da je voda izvor života i neosporna je činjenica da je tijelu izvor važnih minerala i elektrolita. Svakako valja voditi računa o dovoljnom unosu tekućine u tijelo, ali kao i sa svime, ne pretjerivati.

Napisala : Marija Dolečki

Post je objavljen 18.03.2014. u 14:56 sati.