02

ponedjeljak

lipanj

2014

Salonsko kolo maturanata Gimnazije Karlovac

Svaki maturant zadnji dan nastave iščekuje s nestrpljenjem. Od prvog dana škole oni žive za maturijadu, a taj se dan pamti cijeli život. To je dan kada se odu iz svojih školskih klupa i mladenačkog života i krenu u svijet odraslih.
Maturanti u Karlovcu su posebni već dugi niz godina, jer za razliku od maturanata u ostalim gradovima, ne nose samo majice s natpisima, već njihov defile izgleda kao manja karnevalska povorka. Maturanti svake godine pokazuju svoju kreativnost pri odabiru kostima koje pokazuju po cijelom gradu. Tako nije neobično u zadnjim tjednima škole vidjeti u kafićima indijance, supermene, stare Rimljane, likove iz crtanih filmova, serija i slično.



Osim toga, maturanti Gimnazije Karlovac su još posebniji jer svake godine na zadnji dan škole plešu tradicionalno Salonsko kolo. To je ples koji je nastao u vrijeme hrvatskog nacionalnog pokreta i dio je hrvatske baštine. Osim toga, nije ga teško naučiti, ali zatjeva dosta plesača što se pokazalo idealnim spojem kada je u priči zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja. Ove godine, maturanti su otplesali Salonsko kolo u malo drugačijim uvjetima nego oni prethodnih godina zbog kišnog i hladnog vremena. U sportskoj dvorani „Mladost“, 16. svibnja, okupili su se svi njihovi bližnji, ali i znatiželjni ljudi, dok se prethodnih godina taj formalni čin odvijao na otvorenom, na Trgu bana Josipa Jelačića, poznatijeg kao Stari plac. Program je počeo govorom ravnatelja Gimnazije Karlovac, Damira Mandića koji je maturantima zaželio sreću na maturi, upisima na željene fakultete, ali i općenito sreću u životu. Na taj način se pozdravio s još jednom generacijom gimnazijalaca i istaknuo kako su oni posebni na razne načine pa tako i zbog toga što prvi plešu u zatvorenom. Maturanti odjeveni u balerine, vojnike, disco plesače, indijance, super junake, likove iz crtića u 12 sati su zaplesali svoj ples i u dobrom raspoloženju pokazali uvježbanu koreografiju na popularnu pjesmu Happy. U takvom dobrom raspoloženju, uputili su se prema obližnjim kafićima, zatim na svoj defile s ostalim maturantima, a zabava se nastavila na Jolinom koncertu, na Športsko rekreacijskom centru Korana i trajala je kasno u noć.


Ovako je izgledao njihov ples.


Napisala : Marija Dolečki
Slike: Marija Dolečki
Video: Marija Dolečki

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.