27

četvrtak

ožujak

2014

Dukan dijeta

Borite li se s kilogramima? Koliko ste dijeta dosad probali i jeste li nakon ijedne održali ono što ste uspjeli skinuti? Bliži se ljeto i krajnje je vrijeme da se onaj „zimski višak“ ukloni.
Oni koji posežu za tabletama za mršavljenje i instant dijetama moraju u početku biti sigurni da će se kilogrami brzo vratiti.

Dugo sam tražila pravi način kako doći do željenog izgleda i jedino u čemu sam uspjela bila je Dukan dijeta. U 2 mjeseca, uspjela sam skinuti 15 kilograma. Najbitnije je bilo da nikada nisam bila gladna, a vaga je napokon postala moja najbolja prijateljica.

Image and video hosting by TinyPic


Autor te dijete je francuski liječnik Pierre Dukan koji je svojim dugogodišnjim istraživanjima otkrio pravi recept za zdravo mršavljenje bez gladovanja i brojenja kalorija. To je ustvari pogrešno nazvati dijetom, jer Dukan je stil života. Ona nije najmjenjena samo skidanju viška, već onome važnije od toga, kako ostati na krajnjem rezultatu.

Kako Vas već dosad nismo uspjeli zainteresirati, nakon ovoga ćete zaista htjeti probati. Naime, na Dukanu jedete kad želite i koliko količinski želite. Bitno je samo jesti proteinsku hranu. On tako spominje 11 kategorija namirnica u kojima možete neograničeno uživati.

U te kategorije spadaju:

1.meso s malo masnoća: teletina, goveina,konjetina (na grillu ili pečeno bez masnoća)
2.iznutrice: jetrica, bubrezi, goveđi i teleći jezik
3.sve vrste riba, nemasne, masne, bijele, plave, sirove ili ne
4. sve vrste morskih plodova
5.sve vrste peradi osim patke i guske
6.nemasne šunke, pureći i pileći naresci
7.jaja
8.biljni proteini
9.mliječni proizvodni s malim postotkom masnoća
10. litra i pol vode dnevno
11. žlica i pol zobenih mekinja (u mlijeku ili jogurtu)

Dobra je vijest da se sve namirnice na ovoj listi mogu kombinirati, tj. nije ih sve nužno jesti. Ako toliko volite pileća prsa, a riba vam ne paše, cijelu dijetu možete provesti tako da jedete samo to. Poanta je da se ne jede ništa drugo osim na ovoj listi. Zato za nagradu, možete jesti kada i koliko želite.

Dijeta se sastoji od 4 faze: faze napada, faze plovidbe, faze konsolidacije i faze stabilizacije.


FAZA NAPADA (proteini)

Ovisno o tome koliko kilograma želite izgubiti, ta faza traje od 1-10 dana.
Za gubitak manje od pet kila, dovoljno je biti u fazi napada jedan dan. Za ciljeve ispod 10 kila, 3 dana, između 10 i 20 kila 5 dana, te za visoku pretilost iznad 20 kila između 7 i 10 dana.

U toj fazi je dopušteno jesti samo proteine i ništa pored toga. Ne preporuča se ni velika fizička aktivnost jer u toj fazi smo napali organizam i čak je moguće da se tijelo nađe u stanju ketoze. Važno je piti dovoljno vode koja potiče probavu.

Treba se koncentrirati na sve što je dopušteno, a zaboraviti zabranjeno

FAZA PLOVIDBE ( proteini + povrće)

Ovo je faza gubljenja kilograma, odnosno nje se pridržavate dok ne budete zadovoljni sa svojom novom kilažom. Uz sve proteinske dopuštene namirnice sada možete jesti i povrće određenim danima.

Kako kombinirati dane s povrćem?
Najefikasniji način je 5/5 tj. pet dana čistih proteina i 5 dana proteina s povrćem. Duga solucija je 1/1 odnosno jedan dan čistih proteina, a drugi dan proteini s povrćem. Takav način je malo manje efikasan, ali s manjom dozom frustracija.

Povrće može biti kuhano ili sirovo bez količinskog ili ograničenja kombinacije. Jesti se mogu: rajčice, krastavci, rotkvica, špinat, šparoge, poriluk, mahune, kupus, šampinjoni, celer, komorač, sve salate, endivija, blitva, patlidžan, tikvice, paprika, mrkva i cikla.
U ovoj fazi se također jedu zobene mekinje na dnevnoj bazi, ali sada dvije jušne žlice dnevno.

Također se preporuča 30 minuta pješačenja.

FAZA KONSOLIDACIJE ( nužna tranzicijska faza)

Ova faza je najvažnija od svih. Ako ste došli do ove faze, vjerojatno imate novo tijelo, novi izgled i jako ste zadovoljni postignutim. Ako mislite da ćete zadržati kile, uskoro ćete se opet naći na početku ove dijete.

Fazu konsolidacije nikako ne biste smjeli preskočiti!

Trajanje faze se računa na bazi izgubljenih kilograma, odnosno 10 dana po izgubljenom kilogramu. Ako ste izgubili npr. 15 kilograma, faza će trajati 150 dana.

Osim proteina i povrća koji su dosad već postali vaši vjerni saveznici, moći ćete jesti jednu porciju voća dnevno, dvije kriške, tamnog kruha dnevno, jednu porciju sira dnevno, dvije porcije škrobnih proizvoda tjedno.

Ono najbolje tek slijedi. Imate pravo na dva nagradna obroka tjedno. To može biti što god želite, ali u ograničenim količinama.
Neka vam uz sve to četvrtak bude rezerviran kao „ dan za čišćenje“ tj. proteinski dan.

FAZA STABILIZACIJE


1. Vratite se normalnom načinu prehrane 6 od 7 dana u tjednu
2. Zaštitite naučene prehrambene navike
3. Četvrtak mora doživotno biti rezerviran za čiste proteine
4. Živite kao da liftovi ne postoje
5. Svakodnevno uzimajte tri jušne žlice zobenih mekinja

RECEPTI I TRIKOVI

Čaj i kava
su dopušteni s nemasnim mlijekom i bilo kakvom vrstom umjetnog zaslađivača

• Voćni dijetni jogurt
možete i sami napraviti u nedostatku skupih kupovnih ( u običan nemasni jogurt dodajte tekućeg zaslađivača i par kapi arome za kolače po želji)
Ovakav je jogurt idealan za doručak i u njega možete staviti zobene mekinje

• Dukan pogačice
su idealna zamjena za kruh, a priprema je jednostavna. Žlicu i pol zobenih mekinja pomiješate sa isto toliko posnog sira ili jogurta i dodajte jedno jaje. To sve skupa dobro promiješajte i pecite 2-3 minute sa svake strane.
- Imate idealan obrok sa pilećom salamom ( Dimcek, Deluxe) i posnim sirom
• Dukan nutella
Da, zbilja postoji. Dovoljno je pomiješati 5 žlica mlijeka u prahu, 2 žlice nemasnog kakaa, aromu lješnjaka, malo mlijeka i tekućeg zaslađivača i imate idealnu alternativu za slatko.

• Svi začini su dozvoljeni, ali se ne bi smjelo koristiti previše soli. Ako volite egzotičinije okuse, curry će piletini i puretini dati novi okus kada vam dosadi jedno te ista priprema.

Image and video hosting by TinyPic

Ove i još mnogo recepata možete pronaći na ovoj stranici koja svjedoči o popularnosti ove dijete. LINK

Također, pročitajte knjigu u cijelosti koja će vas zasigurno uvjeriti da probate na taj način doći do željenog izgleda.
LINK

Sretno s mršavljenjem !

Napisala : Marija Dolečki

18

utorak

ožujak

2014

Treba li dnevno piti 8 čaša vode?


Koliko čaša vode dnevno popijete? Postoje mnoge oprečne teze o unosu vode u organizam. Neki tvrde da to treba činiti što češće , dok oni drugi smatraju da prekomjereno konzumiranje može imati ozbiljne posljedice na organizam.

Poznato je kako voda sačinjava 70% našeg tijela i mora se obnavljati svakih deset do petnaest dana. Stručnjaci govore kako je potrebno dnevno popiti litru i pol do dvije litre vode jer ona pomaže u širenju vitamina i minerala do vitalnih organa u tijelu i ubrzava metabolizam. Također važna je utoliko što izbacuje štetne toksine iz tijela, te tako čini kožu čistom i sjajnom. Ona također hrani zglobove, kosti i mišiće, poboljšava funkcije hormona, a jetru oslobađa od viška masnoća i smanjuje glad.

Image and video hosting by TinyPic

Neki smatraju da je pogrešno saznanje da vodu treba piti kada ste žedni. Žeđ je znak dehidracije i nije pouzdani signal za konzumaciju vode. Dehidracija uzrokuje glavobolje, umor, zadah, suha usta, kratkotrajni gubitak pamćenja, poteškoće u koncentraciji i slično . Vodu zato treba piti i kad niste žedni i to malim gutljajima, tokom cijelog dana. Također je bitno popiti čašu vode odmah ujutro nakon ustajanja. Kako biste povećali unos vode u organizam, popijte čašu uz svaki obrok i između obroka. Voda koju pijemo, dakako, mora biti odgovarajuće kvalitete.

S druge strane, British Medical Journal (BMJ) objavio je istraživanje kojim se ruše prednosti pijenja velike količine vode, posebice teorija da će dvije litre dnevno spriječiti oštećenje bubrega, potaknuti mršavljenje i povećati koncentraciju. Oni također smatraju kako ljudi moraju piti vodu tek kada su žedni i time se ruši mit o osam čaša vode dnevno. Neke svjetske studije pokazale su da nema nikakvih dokaza koji bi govorili u prilog teoriji prema kojoj su oni koji piju osam čaša vode dnevno zdraviji od onih koji to ne čine, odnosno piju kad su žedni. Također smatraju kako učestalo konzumiranje vode može štetiti spavanju zbog učestalog mokrenja, a ukazuju i na štetnost prevelike količine vode za bubrege.
( jutarnji.hr , posjećeno 18.3.2014. LINK: http://www.jutarnji.hr/voda-opasna-za-zdravlje--vruce-vam-je-pa-pijete-puno-vode--saznajte-koliko-stetno-po-zdravlje-to-moze-biti-/959019/ )

Image and video hosting by TinyPic

Čovjekove potrebe za vodom ovise o temperaturi tijela i okoline, stupnju aktivnosti, nadmorskoj visini, funkcionalnim gubicima, metaboličkim potrebama i dobi, stoga je nezahvalno govoriti o univerzalnoj dnevnoj količini vode. Ne kaže se uzalud da je voda izvor života i neosporna je činjenica da je tijelu izvor važnih minerala i elektrolita. Svakako valja voditi računa o dovoljnom unosu tekućine u tijelo, ali kao i sa svime, ne pretjerivati.

Napisala : Marija Dolečki

10

ponedjeljak

ožujak

2014

Super namirnica - Limun

Mnogi od nas limun konzumiraju kao dodatak čaju, kolačima i kao začine neznajući da ta namirnica ima mnogo učinka na naš metabolizam i i zdravlje općenito. Limun je postao sinonim za vitamin C, stoga ne čudi da u vrijeme kad se nije znalo za vitamine i njihovu učinkovitost na zdravlje, upravo je ta namirnica korištena kao lijek. Tada se koristio kao protiv krvarenja otvorenih rana i služio je za čišćenje zagnojenih dijelova.
Image and video hosting by TinyPic
( preuzeto sa: agroklub.com)

Osim svojih ljekovitih i nutritivnih svojstava, energetska vrijednost je visoka pa tako ona na 100 g svježeg limuna iznosi 29 kcal/121 kJ. Limun je pun nutrijenata poput pektina, folne kiseline, vitamina C, A, B1, B6, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, mangana. Najučinkovitiji i najjednostavniji način konzumacije je voda s limunom.

Voda s limunom

Na svakodnevnoj bazi se preporučuje makar jedna čaša vode s limunom. Najbolje ju je popiti ujutro natašte i to tako da se iscijedi pola limuna u čašu mlake vode. Tako se stimulira metabolizam i izlučuju se toksini iz tijela. Budući da je limun i izvor dijetalnih vlakna, poznato je da pomaže u mršavljenju time što potiče rad debelog crijeva i dalje osjećaj sitosti. Limunov sok pomiješan s toplom vodom i medom pospješuje gubitak tjelesne težine te pomaže kod liječenja infekcija grla i bolesti desni.


Image and video hosting by TinyPic
(preuzeto sa: bosanskikuhar.ba)

Napitak od češnjaka i limuna

Taj napitak pomaže osobama s visokim tlakom i njegova je priprema jednostavna.Potrebne su 4 glavice češnjaka i 5 cijelih limuna. Očišćeni se luk izmiješa sa cijelim limunima i ta se smjesa ulije u 1,5 litre vode. Zagrijava se do ključanja i ohlađena smjesa se procijedi kroz gazu. Tako pripremljeni napitak se konzumira 3 puta dnevno i nakon mjesec dana se napravi dva mjeseca pauze.

Image and video hosting by TinyPic
(preuzeto sa : coolinarka.com)

On doprinosi i ljepoti time što zbog svojih antioksidantskih svojstava usporava starenje, eliminira akne i mitesere. Također je učinkovit u borbi protiv prhuti i ispadanja kose. Limunov sok daje kosi sjaj i volumen i posvjetljuje ju.

Image and video hosting by TinyPic
(preuzeto sa: idiva.com)

Najbitnije je ipak ljekovito svojstvo. Limun čisti jetru i stimulira njezin rad, sprečava gripu, prehladu i mnoge vrste infekcija, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava razinu dobrog kolesterola, sprečava grčeve i bolove mišića, štiti od stresa i depresije, osteoporoze, kolika i želučanih tegoba.

Najdjelotvornije svojstvo limunovog soka, ali manje poznato je ubijanje kancerogenih stanica. Snažniji je čak 10 000 puta od kemoterapije, a ne izaziva one strašne posljedice. Ispitivanja limuna u laboratorijima su dokazala da uništava maligne stanice u dvanaest vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, prostate, dojke, pluća, gušterače.

Osim navedenog, limun može poslužiti kao prirodno ekološko sredstvo za čišćenje.


Zbog svih navedenih svojstava, ova namirnica zaslužuje da ju svakodnevno uvrstimo u svoju prehranu.



Napisala : Marija Dolečki


Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.