15

četvrtak

svibanj

2014

Prehrana po krvnim grupama

U ljudskoj populaciji postoje četiri krvne grupe. Od njihova otkrića one intrigiraju znanstvenike. Nazvane su po enzimima u krvi, a dijele se na 0, A, B i AB. Također postoje podgrupe vezane uz Rh faktore no oni nemaju veze s prehranom. Znanstvenici koji su proučavali krvne grupe uočili su povećanu sklonost neke krvne grupe određenoj hrani. Tako krvne grupe djelomično utječu na sposobnost probave i nekoj su hrani sklonije nego drugoj. To je međutim samo nadređeni pojam jer je svatko individua za sebe i prema sebi određuje svoje prehrambene preferencije. Namirnice se za grupe dijele na dobre, neutralne i one koje treba izbjegavati.


(slika: dijetica.com)


Krvna grupa 0

Krvna grupa 0 najstarija je krvna grupa. Ona je grupa prvih ljudi i najrasprostranjenija je u svijetu. Ljudi sa krvnom grupom 0 trebali bi se baviti kardio vježbama jer su one najbolja simulacija života prvih ljudi. Kako su prvi ljudi bili lovci i sakupljači ovoj krvnoj grupi najviše odgovaraju meso i povrće.

Namirnice koje su dobre za ovu krvnu grupu su: govedina, janjetina, divljač; bakalar, list, štuka; grah; luk, repa, buća, paprika, kelj, blitva, špinat; banane, trešnje, višnje i bobice; bućine sjemenke i orasi; maslinovo, a od pića voda, mineralna voda i zeleni čaj.
Neutralne namirnice su perad; dagnje, losos, gavuni i srdele; jaja, maslac i feta sir; bob, slanutak, grah; heljda, proso, raž, zob; cikla, gljive, kiseli kupus; dinje, jabuke, lubenice; lješnjaci, bademi; ulje uljane repice i sezama; i od pića crno vino
Namirnice koje bi trebali izbjegavati su mlijeko i mliječni proizvodi te žitarice i hrana s glutenom. Također tu su i svinjetina, muzgavci, pšenica, kukuruz, avokado, cvjetača, krastavci, kivi, mandarine i naranče, kikiriki, kesten i pistacije, sva ulja osim maslinovog te čajeve, kavu, žestoka pića i bijelo vino.

Krvna grupa A

Ova se krvna grupa javila pojavom poljoprivrede. Ljudi s ovom krvnom grupom trebali bi lagano vježbati te redovito kontrolirati svoje zdravlje.

Dobre namirnice za krvnu grupu A: šaran, skuša, grdobina; maslinovo i orahovo ulje; grah, mahune, soja, bob, leća; kikiriki, orasi; heljda, pšenica, zob; mrkva, češnjak, celer, poriluk; marelice, višnje, smokve, šljive; senf, peršin i sojin umak; a od pića kava i crno vino
Neutralne namirnice su: perad; škarpina, tuna, zubatac; jaja, jogurt i kefir; suncokretovo i biljno ulje; bademi, kesteni, lješnjaci; ječam, raž, riža; rotkvice, masline, gljive; breskve, dud, kruške; čokolada, med, vanilija; a od pića bijelo vino.
Namirnice koje bi trebali izbjegavati su: svo meso; kozice i inćuni; sireve i punomasno mlijeko; kokosovo ulje; slanutak; pistacije i indijske oraščiće; pšenične klice i integralnu pšenicu; krumpir, paprike i rajčice; mandarine, naranče, mango; kečap, chilli i papar; a od pića mineralnu vodu, žestoka pića i pivo.

Krvna grupa B

Ova se krvna grupa pojavila 10 000 godina prije Krista. Ljudi s ovom krvnom grupom mogu relativno dobro probavljati svu hranu i prilično dobro toleriraju svu hranu.

Dobre namirnice za krvnu grupu B: janjetina, kozletina, divljač; srdele, grdonina, losos; mlijeko i mliječni proizvodi; grah; bademi, orasi, kesteni; riža, zob, proso; brokula, mrkva, krumpir, shitake gljive; ananas, lubenica, šljiva; maslinovo ulje a od pića zeleni čaj.
Neutralne namirnice su: govedina, puretina; lignje, haringe; jaja, maslac i sirevi; bob; ječam; poriluk, blitva, celer, tikvice; borovnice, brskve, jagode, jabuke; bademovo ulje i kava te crno i bijelo vino.
namirnice koje treba izbjegavati su: piletina i prepelice; dagnje, inćune i mekušce; leću, tofu, soju; pistacije, kikiriki, mak; pšenicu i raž; masline, buču; kokos, šipak i avokado; suncokretovo ulje i cimet, a od pića mineralnu vodu, pivo i žestoka pića.


Krvna grupa AB

Krvna brupa AB najmlađa je krvna grupa. Nastala je prije oko tisuću godina. Ima osobine grupe A i grupe B. Nije pretjerano raširena, među populacijom je ima između 2 i 5%, te najrjeđa grupa.

Dobre namirnice za ovu krvnu grupu su: janjetina, puretina, ovčetina; tuna, bakalar, lokarda; bjeljanci, kefir, jogurt i općenito svi mliječni proizvodi; grah, leća, tofu; kesteni, kikiriki, orasi; indijski oraščić, riža, zob; kelj, kupus, patlidžan; ananas, grejp, smokve, lubenica; i maslinovo ulje i zeleni čaj.
Neutralne namirnice su: dagnje, lignje, haringe; sirevi i obrano mlijeko; mahune i bob; bademi, pinjoli, pistacije; pšenica i ječam; krumpir, kupus, hren, grašak, rajčica; breskva, jagoda, jabuka, limeta; ulje od kikirikija i riblje ulje, a od pića pivo, i vino.
Namirnice koje bi trebalo izbjegavati ukoliko imate ovu krvnu grupu su: divljač, svinjetina; rakove, jegulje i kozice; maslac, parmezan i punomasno mlijeko; lješnjake, mak, bučine sjemenke; kukuruz; rotkvice, paprike, kapare; naranče, šipak, kupine; suncokretovo i kukuruzno ulje, a od pića kavu, slatka gazirana pića i sokove, te žestoka pića.

Još jednom valja napomenuti da su ovo samo statistički podaci. Osobe raznih krvnih grupa mogu pokazivati sklonost jednoj hrani, koja im nije namijenjena ovim popisima, jer krvna grupa nije jedini faktor koji utječe na preferiranje određene namirnice. Također, za sve dijete i drastične promjene u prehrani treba se konzultirati sa stručnim osobama i nikako činiti takve stvari na svoju ruku.


(slika : jonbarron.org)

Napisala : Marija Dolečki

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.