02

ponedjeljak

lipanj

2014

Salonsko kolo maturanata Gimnazije Karlovac

Svaki maturant zadnji dan nastave iščekuje s nestrpljenjem. Od prvog dana škole oni žive za maturijadu, a taj se dan pamti cijeli život. To je dan kada se odu iz svojih školskih klupa i mladenačkog života i krenu u svijet odraslih.
Maturanti u Karlovcu su posebni već dugi niz godina, jer za razliku od maturanata u ostalim gradovima, ne nose samo majice s natpisima, već njihov defile izgleda kao manja karnevalska povorka. Maturanti svake godine pokazuju svoju kreativnost pri odabiru kostima koje pokazuju po cijelom gradu. Tako nije neobično u zadnjim tjednima škole vidjeti u kafićima indijance, supermene, stare Rimljane, likove iz crtanih filmova, serija i slično.



Osim toga, maturanti Gimnazije Karlovac su još posebniji jer svake godine na zadnji dan škole plešu tradicionalno Salonsko kolo. To je ples koji je nastao u vrijeme hrvatskog nacionalnog pokreta i dio je hrvatske baštine. Osim toga, nije ga teško naučiti, ali zatjeva dosta plesača što se pokazalo idealnim spojem kada je u priči zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja. Ove godine, maturanti su otplesali Salonsko kolo u malo drugačijim uvjetima nego oni prethodnih godina zbog kišnog i hladnog vremena. U sportskoj dvorani „Mladost“, 16. svibnja, okupili su se svi njihovi bližnji, ali i znatiželjni ljudi, dok se prethodnih godina taj formalni čin odvijao na otvorenom, na Trgu bana Josipa Jelačića, poznatijeg kao Stari plac. Program je počeo govorom ravnatelja Gimnazije Karlovac, Damira Mandića koji je maturantima zaželio sreću na maturi, upisima na željene fakultete, ali i općenito sreću u životu. Na taj način se pozdravio s još jednom generacijom gimnazijalaca i istaknuo kako su oni posebni na razne načine pa tako i zbog toga što prvi plešu u zatvorenom. Maturanti odjeveni u balerine, vojnike, disco plesače, indijance, super junake, likove iz crtića u 12 sati su zaplesali svoj ples i u dobrom raspoloženju pokazali uvježbanu koreografiju na popularnu pjesmu Happy. U takvom dobrom raspoloženju, uputili su se prema obližnjim kafićima, zatim na svoj defile s ostalim maturantima, a zabava se nastavila na Jolinom koncertu, na Športsko rekreacijskom centru Korana i trajala je kasno u noć.


Ovako je izgledao njihov ples.


Napisala : Marija Dolečki
Slike: Marija Dolečki
Video: Marija Dolečki

Maturalne haljine za djevojke s poplavljenih područja

U zadnjih nekoliko dana, ljudi pomažu na poplavljenim područjima bilo volontiranjem, bilo prikupljanjem osnovnih namirnica i potrepština i pozivima na broj humanitarne akcije. Također su organizirani brojni skupovi, koncerti i svatko pridonosi na svoj način. Ova tragedija je tako zbližila i spojila sve krajeve Hrvatske, ali i pokazala ljudski senzibilitet za susjedne zemlje koje su također pogođene poplavom.

U cijeloj priči, u medijima se zadnjih dana često spominje ime mlade fotografkinje iz Karlovca Ane Gorišek koja je pokrenula prikupljanje haljina za maturalne večere djevojkama iz Gunje. Od jedne poruke na Facebook stranici, pokrenula je val reakcija i ubrzo prikupila dovoljno haljina za sve maturantice. U razgovoru s njom pokušali smo saznati kako je došlo do same akcije i tko je najviše sudjelovao u istoj.

Kako si došla na ideju prikupljanja haljina za maturantice iz poplavljenih područja?

Na facebook stranici sam u grupu Gunja napisala da želim pokloniti dvije haljine maturanticama i ostavila sam svoje podatke da mi se jave na e-mail ili preko poruke. Ta poruka je preko noći postala viralni hit i doslovno se cijela Hrvatska digla na noge u želji da se pridruži toj akciji.

Kako se akcija proširila?

Nakon te poruke, kontaktirala me PR agentica Branka Ilakova koja je stupila u kontakt s poznatim hrvatskim dizajnerima koji su se ubrzo i sami priključili akciji i zainteresirali medije.


Možeš li istaknuti neke od dizajnera koji su se priključili akciji?

Mnogo poznatih hrvatskih dizajnera je poslalo svoje pakete kao naprimjer Matija Vujica, Aleksandra Dojčinović, Teo Perić , Zigman, Boris Pavlin, Ivan Alduk, dečki iz ELFS-a, Twins by Begović & Štimac , Sonja Lamut, Boudoir, Hippy Garden, Linea Exclusive, Nebo, EnvyRoom, Lokomotiva, NOHAA, Lukabu, Studio Gray, Yuniku, Ivana Tomić, Igor Dobranić, Manuel Maligec, Aleksandar Žarevec, Zoran Aragović i drugi.

Jesu li dizajneri poklonili najviše haljina?


Haljine su pored dizajnera većinom davali „obični“ ljudi. Te haljine po meni imaju veću vrijednost od onih dizajnerskih, jer sve te haljine imaju svoju priču. Djevojke su ih poklonile od srca u želji da djevojke pamte svoju maturalnu večeru i da zablistaju u njima. Na neki način su se odrekle svojih uspomena u korist dobrog djela.

Po kojem su sistemu podijeljene prikupljene haljine?

Nakon napisane mature, našli smo se u školskoj dvorani u kojoj su cure pogledale sve prikupljene haljine, potom je svaka izabrala dvije, tri haljine i probala ih. Ona koja joj je najbolje pristajala ili bila najljepša, bila je njezina.

Što s haljinama koje su ostale?

One haljine koje su ostale, trenutno su u Osijeku jer čekaju na još jedan susret s maturanticama. Akciju ćemo tako produžiti jer je većina djevojaka i dalje kod rodbine po svim krajevima Hrvatske, a neke su čak i izvan države.



Osim haljina prikupljen je i nakit, cipele, torbice i sve što je potrebno jednoj djevojci za njenu maturalnu večeru.

(Slike: Ana Gorišek / Facebook)


Ovaj nesebični cilj je dokaz kako jedna osoba može pokrenuti nešto humano i odvojiti minimalno svog slobodnog vremena kako bi pomogao drugima. Djevojke će zasigurno pamtiti svoju maturalnu večeru i zasjati u punom izdanju zahvaljujući dobrim ljudima i djevojci koja je svoju ideju uspjela proširiti na cijelu Hrvatsku.

Napisala: Marija Dolečki

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.