10

ponedjeljak

ožujak

2014

Super namirnica - Limun

Mnogi od nas limun konzumiraju kao dodatak čaju, kolačima i kao začine neznajući da ta namirnica ima mnogo učinka na naš metabolizam i i zdravlje općenito. Limun je postao sinonim za vitamin C, stoga ne čudi da u vrijeme kad se nije znalo za vitamine i njihovu učinkovitost na zdravlje, upravo je ta namirnica korištena kao lijek. Tada se koristio kao protiv krvarenja otvorenih rana i služio je za čišćenje zagnojenih dijelova.
Image and video hosting by TinyPic
( preuzeto sa: agroklub.com)

Osim svojih ljekovitih i nutritivnih svojstava, energetska vrijednost je visoka pa tako ona na 100 g svježeg limuna iznosi 29 kcal/121 kJ. Limun je pun nutrijenata poput pektina, folne kiseline, vitamina C, A, B1, B6, kalija, kalcija, magnezija, fosfora, mangana. Najučinkovitiji i najjednostavniji način konzumacije je voda s limunom.

Voda s limunom

Na svakodnevnoj bazi se preporučuje makar jedna čaša vode s limunom. Najbolje ju je popiti ujutro natašte i to tako da se iscijedi pola limuna u čašu mlake vode. Tako se stimulira metabolizam i izlučuju se toksini iz tijela. Budući da je limun i izvor dijetalnih vlakna, poznato je da pomaže u mršavljenju time što potiče rad debelog crijeva i dalje osjećaj sitosti. Limunov sok pomiješan s toplom vodom i medom pospješuje gubitak tjelesne težine te pomaže kod liječenja infekcija grla i bolesti desni.


Image and video hosting by TinyPic
(preuzeto sa: bosanskikuhar.ba)

Napitak od češnjaka i limuna

Taj napitak pomaže osobama s visokim tlakom i njegova je priprema jednostavna.Potrebne su 4 glavice češnjaka i 5 cijelih limuna. Očišćeni se luk izmiješa sa cijelim limunima i ta se smjesa ulije u 1,5 litre vode. Zagrijava se do ključanja i ohlađena smjesa se procijedi kroz gazu. Tako pripremljeni napitak se konzumira 3 puta dnevno i nakon mjesec dana se napravi dva mjeseca pauze.

Image and video hosting by TinyPic
(preuzeto sa : coolinarka.com)

On doprinosi i ljepoti time što zbog svojih antioksidantskih svojstava usporava starenje, eliminira akne i mitesere. Također je učinkovit u borbi protiv prhuti i ispadanja kose. Limunov sok daje kosi sjaj i volumen i posvjetljuje ju.

Image and video hosting by TinyPic
(preuzeto sa: idiva.com)

Najbitnije je ipak ljekovito svojstvo. Limun čisti jetru i stimulira njezin rad, sprečava gripu, prehladu i mnoge vrste infekcija, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava razinu dobrog kolesterola, sprečava grčeve i bolove mišića, štiti od stresa i depresije, osteoporoze, kolika i želučanih tegoba.

Najdjelotvornije svojstvo limunovog soka, ali manje poznato je ubijanje kancerogenih stanica. Snažniji je čak 10 000 puta od kemoterapije, a ne izaziva one strašne posljedice. Ispitivanja limuna u laboratorijima su dokazala da uništava maligne stanice u dvanaest vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, prostate, dojke, pluća, gušterače.

Osim navedenog, limun može poslužiti kao prirodno ekološko sredstvo za čišćenje.


Zbog svih navedenih svojstava, ova namirnica zaslužuje da ju svakodnevno uvrstimo u svoju prehranu.



Napisala : Marija Dolečki


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.