29

utorak

travanj

2014

Jagode

Sezona je jagoda. Razdoblje u kojem u svakoj ulici postoji štand s tim voćem omiljenim svakoj generaciji. Osim što privlače svojom jarkom crvenom bojom, ugodnim mirisom, slatkoćom, one su ujedno vrlo zdrave, fine i što je najvažnije od svega – niskokalorične. Jagode nas osvježavaju, ali i zadovoljavaju naša nepca.


(slika : femina.hr)

Malo ljudi zna da jagode pripadaju u porodicu ruža i jedne su od rijetkih plodova koje svoje sjemenke imaju s vanjske strane ploda. Energetska vrijednost jedne porcije jagoda, koja obično sadrži oko 8 plodova iznosi 50 kalorija te su tako dobar partner u borbi s mršavljenjem. Osim što utječu na fizički izgled, važnu ulogu imaju u prevenciji ozbiljnih bolesti poput karcinoma i srčanim oboljenjima. Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a uz to sadrže i biljne fenole koji zajedno s antioksidansima štite organizam od raznih bolesti.

Prehrambena vlakna koja su sastavni dio tog voća, djelotvorno djeluju na probavni sustav, snižavaju kolesterol u krvi, ali i smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.

Ovdje je nekoliko svojstava jagoda za koje vjerojatno nikad niste čuli:

IZBJELJUJU ZUBE

Jagode također zbog folne kiseline koja je njihov sastavni dio na prirodan način izbjeljuje zube. Ako želite bijele zube, istrljajte ih jagodama ( cijelim ili zgnječenim). Dobra strana ove metode je da se nećete morati brinuti da ćete progutati sredstvo za izbjeljivanje jer su jagode naravno jestive i još važnije fine. Nakon izbjeljivanja ćete zbog šećera koje sadrže u sebi morati oprati zube.
Još jedan način izbjeljivanja zubiju s jagodama je da se napravi pasta od njih. Zagnječene jagode se pomiješaju s praškom za pecivo, u tu smjesu se umoči četkica za zube i istrlja ih se. Nakon nekoliko minuta, isperite zube i to ponovite nekoliko puta u tjednu.


(slika: izbjeljivanje-zubi.hr)

JAGODE SU ZDRAVE ZA TRUDNICE
Jagode se preporučuju za konzumaciju ženama koje žele zatrudnjeti ili koje su već trudne jer sadrže folnu kiselinu koja je zaslužna za rast djeteta i prevenciju protiv bolesti i raznih poremećaja kod djece.


(slika: womenfitness.net)

SPREČAVA BOLESTI OČIJU
Jagode imaju antioksidantska svojstva i ona smanjuju rizik od nastanka katarakte koja je uzročnik bolesti očiju, u najgorem slučaju i sljepoće. Očima je potreban vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja, a osim toga vitamin C jača mrežnicu i rožnicu.


UKLANJAJU MRTVE STANICE KOŽE
Bogata vitaminom C, poboljšava izgled kože iznutra, ali i izvana ukoliko je iskoristite u obliku pilinga i maske jer pomaže ukloniti mrtve stanice kože.

Alfa hidrokslina kiselina
(AHA voćna kiselina) koju pronalazimo u jagodi čini je izvrsnom podlogom koju možete staviti da nahranite svoju kožu. A što je najbolje, to je najprirodniji način da vratite blistav i mladolik izgled svom licu.

Donosimo recept za masku koja će vratiti svježinu na vašem licu:
1. Izmiksajte dovoljnu količinu jagoda kako biste dobili potrebnu smjesu (otprilike sedam žlica).

(slika : svijet-ljepote.hr)


2. U jagode dodajte jednu žlicu limunova soka, koji je također moćno oružje bogato voćnim kiselinama koje će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica i dovođenju novih mladih stanica na površinu za svježiji izgled.

3. U pomiješanu smjesu jagoda i limuna dodajte dvije žličice mlijeka u prahu. Mlijeko također djeluje kao pročišćivač kože jer otvara začepljene pore i uklanja mitisere, a pritom omeškava kožu i daje joj baršunasti izgled.

4. Nanesite sada čitavu smjesu na lice i područje vrata te ostavite da djeluje 15-ak minuta. Nakon toga isperite lagano trljajući po licu s mlakom vodom koju ste prethodno pomiješali s ˝ soka od limuna.

5. Isperite na kraju nekoliko puta s hladnom vodom kako biste pomogli zatvoriti pore i ukloniti ostatke od maske. (preuzeto sa : svijet-ljepote.hr)


Požurite zato na tržnicu po jagode i iskoristite ova višestruka svojstva dok je još sezona...

Napisala: Marija Dolečki

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.