29

utorak

travanj

2014

Jagode

Sezona je jagoda. Razdoblje u kojem u svakoj ulici postoji štand s tim voćem omiljenim svakoj generaciji. Osim što privlače svojom jarkom crvenom bojom, ugodnim mirisom, slatkoćom, one su ujedno vrlo zdrave, fine i što je najvažnije od svega – niskokalorične. Jagode nas osvježavaju, ali i zadovoljavaju naša nepca.


(slika : femina.hr)

Malo ljudi zna da jagode pripadaju u porodicu ruža i jedne su od rijetkih plodova koje svoje sjemenke imaju s vanjske strane ploda. Energetska vrijednost jedne porcije jagoda, koja obično sadrži oko 8 plodova iznosi 50 kalorija te su tako dobar partner u borbi s mršavljenjem. Osim što utječu na fizički izgled, važnu ulogu imaju u prevenciji ozbiljnih bolesti poput karcinoma i srčanim oboljenjima. Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a uz to sadrže i biljne fenole koji zajedno s antioksidansima štite organizam od raznih bolesti.

Prehrambena vlakna koja su sastavni dio tog voća, djelotvorno djeluju na probavni sustav, snižavaju kolesterol u krvi, ali i smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.

Ovdje je nekoliko svojstava jagoda za koje vjerojatno nikad niste čuli:

IZBJELJUJU ZUBE

Jagode također zbog folne kiseline koja je njihov sastavni dio na prirodan način izbjeljuje zube. Ako želite bijele zube, istrljajte ih jagodama ( cijelim ili zgnječenim). Dobra strana ove metode je da se nećete morati brinuti da ćete progutati sredstvo za izbjeljivanje jer su jagode naravno jestive i još važnije fine. Nakon izbjeljivanja ćete zbog šećera koje sadrže u sebi morati oprati zube.
Još jedan način izbjeljivanja zubiju s jagodama je da se napravi pasta od njih. Zagnječene jagode se pomiješaju s praškom za pecivo, u tu smjesu se umoči četkica za zube i istrlja ih se. Nakon nekoliko minuta, isperite zube i to ponovite nekoliko puta u tjednu.


(slika: izbjeljivanje-zubi.hr)

JAGODE SU ZDRAVE ZA TRUDNICE
Jagode se preporučuju za konzumaciju ženama koje žele zatrudnjeti ili koje su već trudne jer sadrže folnu kiselinu koja je zaslužna za rast djeteta i prevenciju protiv bolesti i raznih poremećaja kod djece.


(slika: womenfitness.net)

SPREČAVA BOLESTI OČIJU
Jagode imaju antioksidantska svojstva i ona smanjuju rizik od nastanka katarakte koja je uzročnik bolesti očiju, u najgorem slučaju i sljepoće. Očima je potreban vitamin C kako bi se zaštitile od UV zračenja, a osim toga vitamin C jača mrežnicu i rožnicu.


UKLANJAJU MRTVE STANICE KOŽE
Bogata vitaminom C, poboljšava izgled kože iznutra, ali i izvana ukoliko je iskoristite u obliku pilinga i maske jer pomaže ukloniti mrtve stanice kože.

Alfa hidrokslina kiselina
(AHA voćna kiselina) koju pronalazimo u jagodi čini je izvrsnom podlogom koju možete staviti da nahranite svoju kožu. A što je najbolje, to je najprirodniji način da vratite blistav i mladolik izgled svom licu.

Donosimo recept za masku koja će vratiti svježinu na vašem licu:
1. Izmiksajte dovoljnu količinu jagoda kako biste dobili potrebnu smjesu (otprilike sedam žlica).

(slika : svijet-ljepote.hr)


2. U jagode dodajte jednu žlicu limunova soka, koji je također moćno oružje bogato voćnim kiselinama koje će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica i dovođenju novih mladih stanica na površinu za svježiji izgled.

3. U pomiješanu smjesu jagoda i limuna dodajte dvije žličice mlijeka u prahu. Mlijeko također djeluje kao pročišćivač kože jer otvara začepljene pore i uklanja mitisere, a pritom omeškava kožu i daje joj baršunasti izgled.

4. Nanesite sada čitavu smjesu na lice i područje vrata te ostavite da djeluje 15-ak minuta. Nakon toga isperite lagano trljajući po licu s mlakom vodom koju ste prethodno pomiješali s ˝ soka od limuna.

5. Isperite na kraju nekoliko puta s hladnom vodom kako biste pomogli zatvoriti pore i ukloniti ostatke od maske. (preuzeto sa : svijet-ljepote.hr)


Požurite zato na tržnicu po jagode i iskoristite ova višestruka svojstva dok je još sezona...

Napisala: Marija Dolečki

20

nedjelja

travanj

2014

Kefir

Tema ovog posta jedno je zdravo mliječno piće – kefir. Osvježavajući napitak oblik je fermentiranog mlijeka, a svoje podrijetlo vuče sa Kavkaza.
Kefir se s pravom zove eliksirom života, jer ga stanovnici kavkaskih planina, koji ga piju na dnevnoj bazi, drže odgovornim za svoju dugovječnost i zdravlje.
Kefir ima lagano kiselkast okus, koji podsjeća na okus kvasca.


(Slika : growingupherbal.com)

Sve je to zbog mliječnih kultura koje mlijeko pretvaraju u kefir. Poznate su i kao tibetanske gljive, a u mlijeku uz pažljivo korištenje mogu trajati gotovo beskonačno.
Bitno je samo da ih se svakog dana izvadi iz svježeg kefira i stavi u novo mlijeko, no bez ispiranja samih zrnaca.
Na njima se zadržava tvar od koje nastaje kefir, a ona se ispiranjem gubi. Pri razdvajanju zrnaca treba se paziti da se ne koristi metalni pribor.


(Slika : transitionalbany.org)

Žlice i cjediljke načinjene od metala ne dolaze u obzir, jer smanjuju ljekovita svojstva kefira. Kefirna zrnca mogu se prebacivati plastičnim priborom te se on najčešće i koristi zbog praktičnosti.
Važno je također da se gljive tj. zrnca redovito odvajaju. Gljive se brzo razmnožavaju u mlijeku, pa se njihov broj vrlo brzo udvostručuje. Na njihovu količinu u mlijeku treba paziti zbog toga što je kefir najbolji ako se proizvodi od iste količine zrnaca. Zrnca su jestiva, pa nije problem ako ih se slučajno proguta pri cijeđenju kefira. Također, nekaka se zrnca ubacuju u razne druge recepte, a može ih se i poklanjati drugim ljudima ili čak smrznuti za kasniju upotrebu.


(Slika : thetuckerbunch.typepad.com)

Od kefira se mogu napraviti brojni drugi proizvodi poput kruha ili sira, no i dalje se najviše konzumira kao napitak. Mlijeko od kojeg kefira nastaje ne mora nužno biti kravlje. Može biti i ovčje, kozje ili od bilo koje druge životinje čije se mlijeko koristi u prehrani.
Kefir zbog fermentacije slične onoj u alkoholnim pićima može doseći i do 2% alkohola, a postotak ovisi o duljini fermentacije.

Osim što je ukusan, kefir je i vrlo zdrav, a redovna konzumacija jača imunitet, vrši detoksikaciju organizma, smanjuje razinu kolesterola te snižava krvni tlak. Osim toga kefir poboljšava i obnavlja crijevnu floru te se za to najčešće koristi. Postoje još brojni zdravstveni učinci kefira.

Industrijski kefir kakav se može naći u trgovinama ne nastaje od kefirnih zrnaca nego od hmelja i pažljivo odabranih kultura. To se čini zbog nesigurnosti zrnaca. Naime, pri vrenju mlijeka oslobađaju se plinovi, pa u velikim spremnicima može doći do eksplozije. Pa ipak, i tvornički kefiri mogu eksplodirati no to je obično zbog isteklog roka trajanja.

Evo kako možete napraviti svoj kefir


Napisala : Marija Dolečki

12

subota

travanj

2014

Lako je prestati pušiti - Allen Carr

Ako biste upitali bilo kojeg pušača o danu kada je zapalio svoju prvu cigaretu, svi bi vam rekao da to nikad ne bi ponovno učinio. Nije tajna koliko su cigarete opasne po zdravlje i kako utječu na socijalne navike, ali i financijsku situaciju. Mnogi će se složiti da je to skup sport u kojemu nema pobjednika i teško je riješiti se tog poroka.


(slika: fwwekly.com)


Pušači troše puno novaca na tu nezdravu naviku, a ukoliko se odluče prestati opet ih koštaju ta sredstva za odvikavanje poput flastera, klinika za odvikavanje, hipnoza, električnih cigareta i slično.


Prije nekoliko godina, otkrila sam knjigu Allena Carra pod nazivom "Lako je prestati pušiti". U moru knjiga o prestanku pušenja i zdravom životu i ova se činila kao smiješan pokušaj ispravljanja svijeta kroz par desetaka stranica u knjizi. Autor nije doktor i ne prilazi s medicinske strane, on je knjigovođa koji je upao u taj porok tako ozbiljno da je pušio po 4,5 kutija cigareta dnevno. Opisuje svoju bitku s pušenjem, a kad čitatelja upozna sa svojim namjerama, prikuje ga za knjigu da se u jednom trenutku boji pročitati do kraja, jer zna da će na zadnjoj strani zauvijek baciti cigaretu.


(slika: thehealthsite.com)

I sama sam probala sve konvencionalne načine ne bih li prestala pušiti. Znala sam si uskraćivati danima cigaretu ne bih li se s vremenom naviknula ili tješila da ću se naviknuti na taj osjećaj. Knjigu sam se odlučila pročitati nakon komentara koje sam pronašla na internetu koji su svi preporučali knjigu i zahvaljivali na potpuno novom životu. Ljudi su prestali pušiti zbog "snage volje", a ne zbog bilo kojeg drugog utjecaja.
Carrova metoda se razlikuje od drugih metoda odvikavanja jer tijekom odvikavanja i čitanja knjige pušači u početku nastavili pušiti. Dapače, autor sam sugerira da pušite cijelo vrijeme, dok on uvjerava čitatelja da ništa time ne dobiva već samo loš zadah i manje novaca u džepu. Tek nakon što se pročita knjiga pušač "sam od sebe" više ne želi cigaretu, jer Carr u knjizi koristi "pozitivno ispiranje mozga" koje mentalno oslobađa od emocionalnih i psiholoških asocijacija na pušenje.

Neke od njegovih najupečatljivijih izjava iz knjige:

Može li se prestati? Može. Zapravo, vrlo je jednostavno – zapališ cigaretu, popušiš, ugasiš i prestao si pušiti. Tri dana si malo živčaniji nego obično, a nakon dva tjedna nikotin je u potpunosti napustio tvoje tijelo i postao si nepušač.


Danas me ljudi pitaju osjećam li još uvijek jaku želju za cigaretom. Moj odgovor je nikada, nikada i nikada-upravo obrnuto. Moj je život bio vrlo lijep. Da sam kojim slučajem umro još dok sam bio pušio, ne bih se imao na što požaliti. U životu sam imao podosta sreće, ali najbolja stvar koja mi se dogodila jest konačno oslobođenje od noćne more, tog ropstva koje čovjeka tjera da ide kroz život sustavno uništavajući svoje tijelo i doslovno to skupo plaćajući
.

Svi mogu prestati pušiti i svima može biti lako prestati pušiti. Ono što nas čini ovisnicima je ustvari strah da više nećemo tako uživati u životu ako prestanemo pušiti i da ćemo biti u nečemu zakinuti.



Autor je toliko postao popularan nakon izdavanja svoje knjige, da ju je danas preveo na skoro sve jezike i može se legalno pročitati na internetu, jer kako kaže, cilj mu je izliječiti svijet od te ružne navike. Osim te knjige, postoji par klinika za odvikavanje u Americi, koje su toliko uspješne da vraćaju novac ukoliko se pušač odluči ne prestati pušiti.

Na ovom linku možete pronaći knjigu u PDF formatu.
Čak i ako ne želite prestati pušiti, dajte šansu ovoj knjizi i pročitajte je do kraja. Naravno, svoje iskustvo podijelite s drugima.



Napisala: Marija Dolečki

04

petak

travanj

2014

Stres

U današnje vrijeme često kažemo da smo pod stresom. Čak i sve mlađe populacije dolaze u takvo stanje što je pred par desetaka godina bilo nemoguće. Sve se promijenilo. Brzo se živi, svakodnevica nam nameće teške zadatke s kojima se ponekad teško nositi, a od ljudi se očekuje da obavljaju i više poslova odjednom.


(slika: vjeraidjela.com)

Stres je u današnje doba postao sastavni dio svakog čovjeka i rijetki su oni koji ne pate od njega. No, ako krenemo od početka treba početi s par jednostavnih pitanja.

Što je zapravo stres i kako mu se oduprijeti?

Stres je tjelesna reakcija na promjenu koja zahtjeva psihičku, mentalnu ili emocionalnu promjenu. Stres se može pojaviti iz bilo koje situacije u kojoj osjećate nelagodu, frustraciju, nervozu, ljutnju ili anksioznost.

Osim što stres psihički utječe na nas i mijenja naše ponašanje, on je uzročnik mnogih teških bolesti. Ljudi pod stresom su tako skloni bolestima srca, krvnog tlaka, alergijama, nesanicama, a ljudi pod stresom su često kronično umorni i podložni su debljanju.

Stres i bolesti srca

Ljudi pod stresom luče stresne hormone adrenalina i noradrenalina koji opterećuju srce. Ono tako može prestati s pravilnim radom i mogu se pojaviti bolesti poput : srčane aritmije, bolova u predjelu srca u miru i naporu, a na kraju i srčani infarkt.

(slika:zdravobudi.hr)

Stres i krvni tlak

Nisu svi stresori istog intenziteta. Njihovi utjecaji se zbrajaji i kada su učestali dolazi do kroničnog umora i ono predstavlja rizik od opasnih bolesti i povišenog krvnog tlaka.

Stres i alergije

Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar ili više njih znanim pod imenom alergeni. Glavni uzrok alergija je trauma (stres) koji se nakupljaju u našoj psihi i podsvijesti. Ali ne staje se samo tu, jer velika je istina da velika većina bolesti ima uzrok u našoj psihi.
(slika : portalmladi.com)



Stres i debljanje

Neke osobe u negativnom stresu gube tek, dok druge pretjerano jedu. Debljina ili pretilost može biti praćena poremećajem metabolizma i razvojem šećerne bolesti.
Tokom stresa u krv se ispuštaju velike doze i količine kortizola. On stvara inzulinsku reakciju koja uzrokuje debljanje. Razlog tomu je što se šećer i ugljikohidrati ne sagorijevaju već odlaze u masne stanice. U takvim situacijama nije dovoljno samo izbaciti te namirnice već se pokušati u potpunosti riješiti stresa.


(slika :dalje.com)


Kako se riješiti stresa?

Kad nam liječnik kaže : "Nemojte se živcirati ", obično tek tada dobijemo slom živaca. Teško ga se riješiti, ali isto tako nije neizvedivo. Zato donosimo par savjeta za zdraviji i kvalitetniji život koji će smanjiti stres ili barem ublažiti njegove posljedice.

Nemojte se odricati stvari i hobija u kojima uživate. Iako vam se čini da nemate vremena, onih pola sata za gledanje televizije, ples, kave i druženje uvijek imate. Ta druženje nikako ne preskačite i kada god možete, nađite se s prijateljima. Koliko god imate posla, njih ne zanemarujte.
Prakticirajte neki od oblika duboke relaksacije poput joge, meditacije i slično. Redovito se bavite tjelesnim vježbanjem - to je jedan od najboljih načina rješavanja napetosti! No, najbitnije je naći vremena za sebe. Kako ćete ga rasporediti ovisi o vama, ali najbitnije je organizirati vrijeme da i vama ostane onaj mali dio za vas. Postavite si realni cilj i naučite organizirati svoje vrijeme. Kada radite, fokusirajte se na rad i učinite sve što je moguće da ga na poslu i završite, a ne nosite ga doma. Posao će uvijek pričekati, ali vaše vam zdravlje nitko neće moći nadomjestiti. Naučite voljeti sebe, dopustite si povremeno ništa ne raditi nego samo ljenčariti.

Najbitnije je postaviti stvari tako da ste vi glavni i smanjiti očekivanja od drugih, a sebe tretirati kao prioritet.


(slika: firstremedies.com)

Izvori:
http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/stres
http://dying.about.com/od/glossary/g/stress.htm
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1230/

Napisala: Marija Dolečki

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.