Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marijadolecki

Marketing

Kefir

Tema ovog posta jedno je zdravo mliječno piće – kefir. Osvježavajući napitak oblik je fermentiranog mlijeka, a svoje podrijetlo vuče sa Kavkaza.
Kefir se s pravom zove eliksirom života, jer ga stanovnici kavkaskih planina, koji ga piju na dnevnoj bazi, drže odgovornim za svoju dugovječnost i zdravlje.
Kefir ima lagano kiselkast okus, koji podsjeća na okus kvasca.


(Slika : growingupherbal.com)

Sve je to zbog mliječnih kultura koje mlijeko pretvaraju u kefir. Poznate su i kao tibetanske gljive, a u mlijeku uz pažljivo korištenje mogu trajati gotovo beskonačno.
Bitno je samo da ih se svakog dana izvadi iz svježeg kefira i stavi u novo mlijeko, no bez ispiranja samih zrnaca.
Na njima se zadržava tvar od koje nastaje kefir, a ona se ispiranjem gubi. Pri razdvajanju zrnaca treba se paziti da se ne koristi metalni pribor.


(Slika : transitionalbany.org)

Žlice i cjediljke načinjene od metala ne dolaze u obzir, jer smanjuju ljekovita svojstva kefira. Kefirna zrnca mogu se prebacivati plastičnim priborom te se on najčešće i koristi zbog praktičnosti.
Važno je također da se gljive tj. zrnca redovito odvajaju. Gljive se brzo razmnožavaju u mlijeku, pa se njihov broj vrlo brzo udvostručuje. Na njihovu količinu u mlijeku treba paziti zbog toga što je kefir najbolji ako se proizvodi od iste količine zrnaca. Zrnca su jestiva, pa nije problem ako ih se slučajno proguta pri cijeđenju kefira. Također, nekaka se zrnca ubacuju u razne druge recepte, a može ih se i poklanjati drugim ljudima ili čak smrznuti za kasniju upotrebu.


(Slika : thetuckerbunch.typepad.com)

Od kefira se mogu napraviti brojni drugi proizvodi poput kruha ili sira, no i dalje se najviše konzumira kao napitak. Mlijeko od kojeg kefira nastaje ne mora nužno biti kravlje. Može biti i ovčje, kozje ili od bilo koje druge životinje čije se mlijeko koristi u prehrani.
Kefir zbog fermentacije slične onoj u alkoholnim pićima može doseći i do 2% alkohola, a postotak ovisi o duljini fermentacije.

Osim što je ukusan, kefir je i vrlo zdrav, a redovna konzumacija jača imunitet, vrši detoksikaciju organizma, smanjuje razinu kolesterola te snižava krvni tlak. Osim toga kefir poboljšava i obnavlja crijevnu floru te se za to najčešće koristi. Postoje još brojni zdravstveni učinci kefira.

Industrijski kefir kakav se može naći u trgovinama ne nastaje od kefirnih zrnaca nego od hmelja i pažljivo odabranih kultura. To se čini zbog nesigurnosti zrnaca. Naime, pri vrenju mlijeka oslobađaju se plinovi, pa u velikim spremnicima može doći do eksplozije. Pa ipak, i tvornički kefiri mogu eksplodirati no to je obično zbog isteklog roka trajanja.

Evo kako možete napraviti svoj kefir


Napisala : Marija Dolečki

Post je objavljen 20.04.2014. u 22:46 sati.