Mama Mima

petak, 26.04.2013.

Presretači

Znate li tko su Presretači? Presretači su osobe koje tu i tamo susretnete na svom životnom putu. Bez obzira što ih nikad do tad niste vidjeli, Presretači uvijek imaju (dobronamjeran?) savjet vezan uz odgoj ili održavanje djeteta. Ma, sreli ste barem jednog, sigurno.

Znači, šetate gradom i gledate svoja posla. U kolicima gurate petomjesečno dijete. Odjednom iz sporedne ulice, grmlja, sa drveta, s Marsa, ispadne Presretač i vašem djetetu ponudi hranu – obično nešto nevjerovatno, poput slanih štapića ili Kiki bombona. Kad uz smješak kažete kako je dijete još premaleno da bi to jelo, jer jedva u rukici drži i zvečkicu i ima tek dva zuba, Presretač je zgrožen. Jer njegova/njezina djeca u toj su dobi već jela sve i to samostalno.

Presretač će vas u prolazu zgrabiti za ruku i pitati zašto dijete ima dudu. Neki ekstremniji Presretači čak će i izvući dudu djetetu iz usta.

Presretači uvijek bez greške detektiraju je li dijete žedno, gladno ili pospano.

Jedno od pitanja obično je dojite li. Bolje da znate točan odgovor na ovo pitanje! Također, jedno od uobičajenih pitanja je spava li cijelu noć. Na ovo pitanje nema točnog odgovora. Ako spava – trebate ga buditi da bi jelo. Ako ne spava – e, pa već je trebalo odavno prespavati cijelu noć. Presretači imaju izraze poput „uobročiti“. To znači, kako ste dijete od mjesec dana već odavno trebali naučiti da spava cijelu noć i ne traži jesti preko noći. Ako niste znali.

Koliko god godina imali, za presretače ste mlada i neiskusna mama. Uvijek.

Ako vaše dijete ima neki vidljivi problem, poput osipa, vaš šok pri susretu s Presretačima pomnožite sa 100.
Osip? Još niste bili kod doktora? Pa što čekate? Da prokrvari?
Bili ste kod doktora? Zašto, za Boga miloga? Pa to je samo osip.
Atopijski što? Ma, to su gluposti koje doktori izmišljaju kako bi vas zaplašili.

Ono što je najbitnije i u čemu ćete uvijek griješiti je – kapica. Ako je dijete bez kapice, vi niste normalni. Ako ima kapicu, vi očigledno mučite dijete.

Znači, iznimno je važno zapamtiti – kapica se NE nosi kad je vani 25 stupnjeva, nema vjetra i kiše, biometeorološke prilike su savršene, Sunce udara pod kutem od 45 stupnjeva, Zemljina os okomita je na ravninu po kojoj se kreće oko Sunca, a Mars i Saturn se nalaze u sazviježđu Djevice.

Ukratko, ako je temperatura od 24,9 na niže ili od 25,1 na više – kapica se mora nositi. Inače izlažete dijete opasnostima poput teške upale mozga, glave, ušiju, neće mu zarasti fontanele ili će isti tren dobiti sunčanicu. Ili će se spontano zapaliti i izgorjeti. Zato je ovo jako važno zapamtiti.

Ono što mene obično najviše “raspali” je pogađanje spola djeteta. Moja curica, sa loknicama, u kariranom, strukiranom kaputiću, sa lila kapicom sa cvjetićem, uredno je bila proglašavana za “baš slatkog dječaka”. A sin je nedavno bio “preslatka curica”. Iako je imao svjetlo zelenu majicu, maslinaste hlačice i kapu sa šiltom. Gospođu su malo zbunile narančaste čarapice.
Da ne spominjem izjave poput: “Što, curica je? A dobro…bit će bolje drugi put.” Mislim… Kod takvih se zaista teško suzdržim.

Postoji i blaži oblik Presretača. To su oni koji samo povire u kolica, kako bi utvrdili da je sa djetetom sve u redu. Od njih nećete dobiti nikakav savjet. Oni velikodušno poklanjaju uzdahe i izjave poput: „Jao, kako je mala“, „Icuce sto je sjatki“, „Ajme koja buckica“, „Vidi kako spava“ i jedna od meni najdražih „Jao, pa ona gleda!“

Dobro…moram priznati da su mi ovakvi Presretači čak i simpatični. Ako ne šmrcaju i ne kišu u kolica – prolaze.

Najgora vrsta, dno dna Presretačke vrste, definitivno su oni koji podragaju dijete po glavi i pitaju „A kad ćeš dobiti bracu/seku?“ Bez obzira aludiraju li kako je vrijeme za drugo dijete ili misle da je mama opet trudna, jer ni nakon pet duuugih mjeseci nije uspjela skinuti taj trbušćić od prve trudnoće, ovo su Presretači na kojima pali samo ignoriranje.

Kako izbjeći Presretače? Nikako. Jednostavno naučite živjeti s njima i smijati se svom jadu i bespomoćnosti kad ih susretnete. Ja se nikad ne svađam i ne prigovaram. Vrhunac mog negodovanja je okretanje očima. A to ne pali. Tako da…ako saznate za neki protuotrov koji pali kod Presretača – javite mi!

Oznake: djeca, savjet

26.04.2013. u 10:25 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.