Danas je bio knjižni klub:"Čitam i kuham"....Iskomentirali smo Rosu Montero i njeno djelo u kojem govori o Marie Curie. Išlo je jako u smjeru feminizma, što mi se nije svidjelo. Dobro sam detektirala odnos pema kćerima - i da je zapravo više voljela onu, koja joj se pridužila u znanstvenom istraživanju....
S obzirom na to da je Marie bila porijeklom Poljakinja (Maria Sklodowska -Curie), jeli smo finu poljsku salatu, vrlo sličnu francuskoj - ova poljska je baš bila po mome guštu, malo pikantnija...
Idemo vidjeti što je sve potrebno za poljsku salatu:
4 srednja krumpira
2 veće mrkve
4 jaja
6 kiselih krastavaca
2 jabuke
2 žlice gustog, grčkog jogurta
5 žlica majoneze
1 žčica senfa
sol i papar po želji
Priprema poljske salate:
Stavite krumpir i oguljenu mrkvu u lonac, dodajte vodu i pustite da zavri. Kuhajte dok ne omekša. Jaja skuhajte u drugom loncu.
Kad se ohladi, ogulite krumpir pa ga nasjeckajte na kockice. Narežite i mrkvu, jaja, kisele krastavce i jabuke.
Pomiješajte jogurt, majonezu i senf pa promiješajte.
Prebacite sve sastojke u istu zdjelu pa pažljivo miješajte dok preljev ne obloži povrće. Prema potrebi dodatno začinite i ostavite da se ohladi.
Evo ovako je izgledala poljska salata...Mljac!!!:))))
A za desert nešto, što je volio Pierre Curie:
Francuska krema od maslaca s jajima
Sastojci:
6 cijelih jaja
12 dkg šećera
Pola kg maslaca
liker
Postupak pripreme:
Cijela jaja tucite na vatri sa šećerom dok smjesa ne zavrije, zatim maknite s vatre i dalje tucite dok se ne ohladi. Na to se maslac miješa sa šećerom dok ne postane pjenasta smjesa, a onda u maslac pomalo umiješajte hladnu kuhanu kremu. Ovo je također temeljna krema od koje se može napraviti nebrojeno mnogo vrsta ako se u nju stavi bilo kakvog likera, čokolade, kave, badema itd.
I evo deserta u staklenci.... Još više mljac...:))
Na dnu se nalaze krema od čokolade i smrvljeni Petit Beurre keksi.
A pilo se talijansko pjenušavo vino....
Za mjesec dana - nove delicije, i nova knjiga....Evo je:
Dacia Maraini ima 87 godina i živi u mjestu Fiesole, u Italiji. Kao prava Talijanka, u knjizi često spominje finu hranicu i recepte....
Ljubim!
|