Danas poželjeh sataraš.
Sastojci:
2-3 glavice crvenog luka
3-4 veće rajčice
5 paprika
malo ulja (običnog, ne volim kada u svako moguće i nemoguće jelo stavlja maslinovo ulje. U ovom slučaju to ne paše.)
kuhača griza
mala žlica šećera (ja nisam stavljala, ali tko voli i smije - zašto ne)
Priprema:
Očistite crveni luk i sitno ga isjeckajte. U posudu stavite malo ulja i kad se ono umjereno zagrije, ubacite nasjeckani luk, te ga pirjajte miješajući ga kuhačom i pazite da ne zagori. Pospite ga šećerom, pa sve miješajte kuhačom dok luk malo ne omekša. Neka temperatura bude umjerena da se ne lijepi za dno posude, te dodajte malo vode kako bi se luk lagano pirjao dok narežete rajčicu.
Prije toga, rai lakšeg čišćenja rajčice, potopila sam je na nekoliko minuta u vrelu vodu. Kožica se sama ljušti.:)))
Odmah, tako iznad posude u kojoj se pirja luk, režite rajčicu na manje komade i trudite se da to radite spretno i brzo, kako biste luku dodavali potrebnu tekućinu (sok koji pušta rajčica). Sve stalno miješate, sjeckajte i polako sve sastojke dodajte. Temperatura ploče na štednjaku neka bude na umjerenoj temperaturi. Čim ste završili s rajčicom, uzimate papriku. Odrežite vrh sa peteljkom, odstranjujući tako odjednom i sjemenke i sve drugo što ne treba od paprike i sijecite papriku na četvrtine uzduž pa na dijelove debljine prsta. Sve to ide brzo i sve radite dodajući papriku iznad posude. Povremeno promiješajte i dodajte sve dok ne potrošite povrće. Na kraju dobro promiješajte, poklopite posudu i smanjite temperaturu da se lagano kuha.
Postupak 2
Vidjet ćete da je jelo sočno i mirisno i pustiti ćete ga tako jedno 15-20 minuta da se poklopljeno lagano kuha. Sada jelo završavate tako što mu dodate veliku žlicu griza, promiješate i pustite da se kuha još nekoliko minuta. Možete isključiti ploču na štednjaku i ostaviti jelo tako poklopljeno na štednjaku, kako bi griz nabubrio i pokupio višak tekućine.
I dobar tek! U sataraš sam na kraju umiješala prethodno skuhanu rižu. Ostalo je i za sutra.:)))
Moja osobna fotografija,
Ljubim!
|