Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

srijeda, 18.01.2023.

Schmarrn

Dakle, jučer sam obećala da ću napisati o promociji jedne divne knjige autorice Laure Marchig: "Schmarrn". Na predstavljanju u knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović" bila je sjajna: autorica Laura Marchig (Rijeka, 1962), nadahnuta Darija Žilić prekrasno je govorila o knjizi, i profesorica Sanja Roić, te Tomislav Bajsić u ime PEN-a. Knjiga je napisana na talijanskom i hrvatskom jeziku (hrvatski prijevod napravila je Lorena Monica Kmet, vrsna poznavateljica kulture i običaja istarskog područja) a govori o potrazi za identitetom, o obitelji, pronalaženju i nekim finim receptima.
Podnaslov knjige "Obiteljska kuharica" sve govori, ali kroz recepte se govori i o odnosima unutar obitelji, tradiciji i odličnoj hrani. Autorica knjige Laura Marchig je dramaturginja, dugogodišnja ravnateljica kazališta na talijanskom jeziku, jedinom takvom izvan Italije, spisateljica i znatiželjnica, koja voli postavljati pitanja. Laura je još kao mala odlučila o svom identitetu, odlučila se za talijanski, te je to potaklo da studira u Italji, točnije na Filozofskom fakultetu u Firenci. Međutim, nije tamo ostala nakon završenih studija - nego se vratila u Hrvatsku.
Laurina me priča podsjetila i na moj vlastiti dvostruki identitet, hrvatsko-slovački.....
Što je to Schmarrn, zapravo?! autorica kaže: "Schmarrn se pravio po principu kako je i rođen. kad bi se pokidalo tijesto od palačinki....Poderana palačinka, jer se ulje nije dovoljno ugrijalo u tavi, još se više poderala žlicom.. Nakon prženja u tavi, prebacila bi se na tanjur i začinila s malo šećera i sirupom od malina...." Drobljenac, rekli bi. Mljac! Palačinke obožavam u svim varijantama i oblicima, pa tako i u ovom obliku. Mljac!
Inače, kad pečem palačinke, događa mi se upravo to - prvu palačinku (tijesto) obično ne napravim dobro, jer tava još nije zagrijana, a ja nestrpljiva :)))) Obično sam takav neuspjeli pokušaj bacala, ali od sada - neću više. Lijepo ću napraviti Schmarrn!
Ogladnih, ali u ovaj sat sigurno neću ići raditi palačinke....
A dok ne napravim Schmarrn, jedu se krpice sa zeljem:
Ljubim!

- 01:48 - Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2023 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Studeni 2024 (2)
Listopad 2024 (16)
Rujan 2024 (21)
Kolovoz 2024 (7)
Srpanj 2024 (13)
Lipanj 2024 (20)
Svibanj 2024 (21)
Travanj 2024 (23)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Opis bloga