obećavajuće, svakako taj šmarn, tim imenom je moja mama (očito pogrešno) zvala nekakav drobljenac od žganaca preliven pekmezom od šljiva i jelo se kada se nije smjelo jesti meso, tako da mi nije ostalo u dobrom sjećanju, mislim - sada takve stvari jedem pod normalno, ali kao klinac imao sam očekivanja tipa - navečer će biti kobasica i šunke, a vidi sad sa čime se moramo mučiti :) i onda dođemo jednog prohladnog ljeta pijre desetak godina u Tirol, ja hoću naručiti kuhano vino a čovjek me gleda kao da sam poludio; onda tamo na jelovniku piše Schmarn, i tako ja to naručim, a ovi oko mene mi pojedu, izguglam, i sad to Draga radi često sa onim pekmezom od jabuka kad se skupimo doma, veli da joj je to čas posla napraviti
zapravo je jelo i nastalo tako da su caru izdrobili palačinke i htjeli ih baciti a on naišao u kuhinju i rekao, čekajte - da probam, i otada je ostalo, mislim da sam poslije negdje čuo ili pročitao takvu anegdotu
a knjiga, velim, obećavajuće, uvijek su povijesti na vjetrometinama privlačne, još otkada sam čitao Pamukov Istanbul, ta me oborila s nogu...
pozdrav
18.01.2023. (19:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Schmarn je nastao kad su se kuharu austrijskog cara Franje Josipa "poderale" palačinke, a caru je to bila fora, pa je uvijek tražio schmarn. Pozdrav tebi i Miji, Može i jedno češkanje/ Naravno Miji ha ha/
18.01.2023. (20:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Teatralni: palačinke može uvijek, i kad sam najsitija! :))))) To već postaje smiješno, koju ljubav imam prema palačinkama...Čak su mi drge i na slanu, sa šunkom i sirom punjene....Nevjerojatno! A nuttela je odlična, ali i s pekmezom su finnneee! :))) Ljubim!
18.01.2023. (22:49)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@j (Vjetar u granama): Dobro si upoznat sa anegdotom o caru i schmarrnu - vjerojatno je bilo baš tako! Zanimljivo kojim slučajnostima nastaju neke, nama danas posve normalne stvari. Pekmez od jabuka - ajmeeee, obožavanje na entu! Da, istinu zboriš - prijelomni povijesni događaji ispričani u knjizi (ali, može i na filmu!) uvijek su posebni. Volim!Žgance nikako nisma voljela kao mala - sada obožavam! Ljubim!
18.01.2023. (22:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Neću praviti, ali bih rado pojela :)
18.01.2023. (04:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja
sjetih se schmarna i djetinjstva...
18.01.2023. (06:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Šušunjara
Eto sad znam sto je to schmarn?
Ja uvijek pojedem taj schmarn, a da nisam ni znala da ima naziv.
18.01.2023. (07:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
morska iz dubina
Ja ga često radim mojim mušketirima jer je to najbrzinskije....al umjesto šećera im prelijem čokoladu i eto im slatkoga:-)
18.01.2023. (07:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
Jako volim tijesta ali samo u tanjuru, ljubim.! U tu knjižnicu je volio ići moj pokojni tata i čitati novine :))
18.01.2023. (08:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
modrina - neba
Mi to zovemo šmorn:)) gore stavim malo nutele...bolje od "čink":)))
18.01.2023. (08:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
elwa hr
Svestrna si, priznajem
18.01.2023. (11:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
j.
obećavajuće, svakako
taj šmarn, tim imenom je moja mama (očito pogrešno) zvala nekakav drobljenac od žganaca preliven pekmezom od šljiva i jelo se kada se nije smjelo jesti meso, tako da mi nije ostalo u dobrom sjećanju, mislim - sada takve stvari jedem pod normalno, ali kao klinac imao sam očekivanja tipa - navečer će biti kobasica i šunke, a vidi sad sa čime se moramo mučiti :)
i onda dođemo jednog prohladnog ljeta pijre desetak godina u Tirol, ja hoću naručiti kuhano vino a čovjek me gleda kao da sam poludio; onda tamo na jelovniku piše Schmarn, i tako ja to naručim, a ovi oko mene mi pojedu, izguglam, i sad to Draga radi često sa onim pekmezom od jabuka kad se skupimo doma, veli da joj je to čas posla napraviti
zapravo je jelo i nastalo tako da su caru izdrobili palačinke i htjeli ih baciti a on naišao u kuhinju i rekao, čekajte - da probam, i otada je ostalo, mislim da sam poslije negdje čuo ili pročitao takvu anegdotu
a knjiga, velim, obećavajuće, uvijek su povijesti na vjetrometinama privlačne, još otkada sam čitao Pamukov Istanbul, ta me oborila s nogu...
pozdrav
18.01.2023. (19:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zemlja2
Schmarn je nastao kad su se kuharu austrijskog cara Franje Josipa
"poderale" palačinke, a caru je to bila fora, pa je uvijek tražio schmarn.
Pozdrav tebi i Miji, Može i jedno češkanje/ Naravno Miji ha ha/
18.01.2023. (20:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Dolazim na krpice sa zeljem...obožavam ih, ali samo ja :(
Ko bi to kuhao samo za sebe...
18.01.2023. (20:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Razmišljanja jedne žene
Palačinke uvijek:)) Potrgane i cijele. Ali, zelje s krpicama, baš i ne bih.
Kao i uvijek, kod tebe nešto poučno.
Pozzz:))
18.01.2023. (20:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
TEATRALNI
Volim ih i ja na razne načine ali su mi definitivno najbolje palačinke s nuttelom.
18.01.2023. (21:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Lastavice: volim ih napraviti i pojesti! :)))) Ljubim!
18.01.2023. (22:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Modrina: Odlično! Vidiš, može i nutella! Pa da, što tko najviše voli...Bravo! Ljubim!
18.01.2023. (22:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Teatralni: palačinke može uvijek, i kad sam najsitija! :))))) To već postaje smiješno, koju ljubav imam prema palačinkama...Čak su mi drge i na slanu, sa šunkom i sirom punjene....Nevjerojatno! A nuttela je odlična, ali i s pekmezom su finnneee! :))) Ljubim!
18.01.2023. (22:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@j (Vjetar u granama): Dobro si upoznat sa anegdotom o caru i schmarrnu - vjerojatno je bilo baš tako! Zanimljivo kojim slučajnostima nastaju neke, nama danas posve normalne stvari. Pekmez od jabuka - ajmeeee, obožavanje na entu! Da, istinu zboriš - prijelomni povijesni događaji ispričani u knjizi (ali, može i na filmu!) uvijek su posebni. Volim!Žgance nikako nisma voljela kao mala - sada obožavam! Ljubim!
18.01.2023. (22:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
agava
Mmmnjam, praviš mi zazubice...lp
19.01.2023. (20:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...