Dva događanja, jedno bolje od drugoga. Danas. Naravno, kad nešto dobro krene, još bolje se nastavi...
Dakle, ujutro: ceremonija pripreme i ispijanja čaja i predavanje Kina i Hrvatska... Jing Youan, Teahouse & Bistro u Gjanicama bilo je mjesto radnje. Od vlasnika čajane, gospodina Alexa Wanga, doznali smo kako se priprema čaj, vrlo omiljen napitak u Kini. Sprema se poput engleskog crnog čaja, ali jednostavnije - jer mješavina biljaka za čaj je bogatija, ali se u čaj ne stavljaju nikakvi dodatni okusi, šećer, kombinacije s mlijekom i slično, kao što se to radi u Engleskoj. Čaj se sprema tako da se prelije vrućom vodom, a ako je mješavana biljaka kvalitetna - taj se postupak može ponoviti i nekoliko puta, kako bi se spremio čaj. Zavisno od sastojaka i načina pripreme, čaj može biti lagan (kao što smo mi, sudionici ovoga događanja, pili), blag - ili jak, za razbuđivanje - i tada je više sličan kavi, odnosno njenom djelovanju. Fotografije: Gospodin Wang priprema čaj.... Umirujući čaj. Malena šalica, upravo za jednu malenu kao što sam ja. :)))) Iz ovakve šalice običavam piti i prvu jutarnju kavu.....Uređenje čajane: sve u crvenom. Crvena, prema kineskom vjerovanju, donosi blagostanje, sreću i zaštitu od loše energije. Obilje i privlačnost. Čajana je bila puna ljudi:
Inače, da bi se postao majstor za pripremu čaja potrebno je, vjerovali ili ne, tri godine školovanja!
Nakon zaista odličnog čaja, slijedilo je predavanje Antonije Putić: "Kina i Hrvatska - dva različita pogleda na isti svijet". Jako mi se svidjelo jer je Antonija govorila iz srca i iskustva. Naime, Antonija je u Kini provela tri godine, proputovala je veliki dio Azije, a svoja znanja dijeli i u svojoj knjizi i na društvenim mrežama. Govorila je o razlici u načinu provođenja slobodnog vremena, različitosti u glazbi, načinu ophođenja, ali - kaže Antonija - kad te Kinezi prihvate, to znači da praktički postaješ član njihove obitelji; slaviš i žalostiš se zajedno s njima. Ili skraćeno: srce se uvijek kaže srce!
Popodne - proslava petogodišnjice Grif piva!!!! Pivana, Ilica 222. I ovdje baloni, istina drugih boja nego u čajani, i veselo i lijepo. Evo kako je bilo: Uz odličan Grif, mora se nešto i pojesti. Odlični pivski burgeri i umak, koji je i za mene, ljutomana, prejak - ali i predobar.... Obilazak Pivane i postrojenja za proizvodnju Grifa. Najsimpatičniji konobar na svijetu: Za uspomenu, dobila sam o ovu divnu majicu:
Tu je još bila degustacija novog piva, pa Stand up comedy, a u glazbenom dijelu Detour....Od srca preporuka za Pivanu, neka se ovako nađemo na predstavljanju i za pet godina... A što me tek čeka sutra!!!! Najradije bih da je nedjelja i da krenem u novi dan, u dva nova predivna događanja! Ljub!
PS: Moj Mjesec i brod doplovili do fotobloga! Hvala!
|