Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

četvrtak, 22.04.2021.

Dan planeta Zemlje

Danas je Dan planeta Zemlje. Slavi se već više od 50 godina, kako bi se povećala svijest o važnosti zaštite okoliša. Kao da tek zadnje vrijeme "otkrivamo" važnost zelenoga i očuvanja okoliša. Nevjerojatno je da svaka generacija na Zemlji misli da je baš oba pozvana spasiti čovječanstvo i kako će, eto, baš u tome i uspjeti. Kada bi to bilo tako jednostavno!
Znate ono - koliko bolest traje, toliko je potrebno i za njezino liječenje?! Nadrljali smo! Predugo traje zagađivanje - i sada ne govorim samo o Hrvatskoj. Govorim o svijetu. Ne možemo očekivati da smo mi neki izolirani slučaj, kojega ništa ne može dotaknuti.
Obožavam more - sva mora svijeta. Volim čisti zrak - u cijelom svijetu. Volim putovati - i želim da mi svugdje bude domovina. Zelena domovina. Da to ne budu umjetno stvorene oaze zelenila, rariteti koji više govore o iznimkama.
No, to ne može postići pojedinac. Tek puno ljudi, koji prakticiraju neka ponašanja mogu napraviti ogromnu promjenu. U globalu. Ne samo u Hrvatskoj.
Što ja osobno radim, kako ja osobno kao pojedinac pridonosim našoj planeti Zemlji?! Recikliram, plastiku obavezno skupljam i vraćam boce u dućan ili poklonim nekome, tko skuplja boce i vraća ih da se ponovo iskoriste. Odvajam otpad - posebno bio otpad, posebno papir, i na kraju - ostali otpad (tzv. miješani otpad). Puno stvari poklanjam - poput knjiga, odjeće, obuće - i time produžujem njezin vijek trajanja.
Nećaka učim također da ne baca papire i papiriće (npr. od žvaka ili čokoladica) po putu, nego da ih baca u kantu za smeće, isto kao i papirnate maramice i kutiju od konzervica kad nahrani macu ispred zgrade (njegov tata ne dozvoljava za sada životinje u kući). Nikakve.
To me podsjeća na moju gazdaricu, kada sam tek stigla u Zagreb studirati, koja mi je jako zamjerila što sam u sobi koju mi je iznajmila imala akvarijsku ribicu. Njezino je obrazloženje bilo: riba troši vodu! :(((((( Bože, strašno! :(((( Kad se sjetim nekih situacija...:((((( Sretna i ponosna što sam već dugo svoja na svome, i to sama kupila stan na kredit i odavno ga otplatila. I sama namjestila.
Uh, sad sam skrenula s teme. Što sam još htjela reći je da pojedinac može na sve jako paziti - ali najvažniji su ipak zakonodavci. Najveću odgovornost imaju donositelji zakona i industrija. Ne možemo na račun razvoja - sve uništiti s druge strane.
Zelene površine su zajedničko dobro, o kojem moramo brinuti. Njihovom zaštitom povećat ćemo bioraznolikost, poboljšati kvalitetu zraka (više kisika ulaziti će u naša pluća) smaniti razinu buke i svjetlosnog zagađenja- unaprijediti kvalitetu života svih nas.
Ljubim vas, pazite na prirodu - ne samo na današnji dan! Nego uvijek! Pusa!

- 22:06 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2021 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Lipanj 2021 (18)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Prosinac 2020 (27)
Studeni 2020 (23)
Lipanj 2018 (1)
Opis bloga