CRKVA PETROVA PRVENSTVA

21.07.2021.

47.dan
Mjesto radnje: Tabgha, obala Galilejskog jezera



Nakon Isusove smrti u Jeruzalemu i njegova uskrsnuća, učenici su se polako vratili u svoja rodna mjesta, na sjevernu obalu Galilejskog jezera. Tri i pol godine su pratili Isusa. Sada se osjećaju tužno i usamljeno, pogotovo Petar koji ga čak tri puta zanijekao. Te noći, Petar i nekoliko učenika ribarili su na jezeru, ali ništa nisu upecali.
Ujutro, jedan čovjek pojavio se na obali jezera i doviknuo im da li su štogod upecali. A nakon toga, neka bace mrežu sa desne strane barke. Učenici urade tako i upecaše mnogo ribe. Tada su prepoznali Isusa. Pridružili su mu se na obali gdje je on već pripremio doručak za njih, kruh i ribu. To je bio treći put da se je Isus pokazao učenicima nakon uskrsnuća.

Upravo ovaj komadić stijene, postoji unutar ove crkve, odnosno crkva je sagrađena uokolo njega. Zovemo ga Mensa Christi ili Kristov stol, jer je toga dana ovdje Isus doručkovao sa svojim apostolima.
Ljepota ove priče je i u tome da je ponovljen način na koji se ukazao učenicima: onako isto kao što im se je pokazao onoga dana kada ih je pozvao da budu sa njim, tako se ukazao i ovoga jutra…bacili su mrežu i ulovili mnogo riba.

Ovo mjesto se posebno hodočasti i zbog Petra: ovdje mu je Isus objavio da će on biti taj koji će voditi crkvu.

Iz Ivanovog evanđelja 21,15-19: „Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: 'Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?' Odgovori mu: 'Da, Gospodine, ti znaš da te volim.' Kaže mu: 'Pasi jaganjce moje!' Upita ga po drugi put: 'Šimune Ivanov, ljubiš li me?' Odgovori mu: 'Da, Gospodine, ti znaš da te volim!' Kaže mu: 'Pasi ovce moje!' Upita ga treći put: 'Šimune Ivanov, voliš li me?' Ražalosti se Petar što ga upita treći put: 'Voliš li me?' pa mu odgovori: 'Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim. 'Kaže mu Isus: "Pasi ovce moje“.

Onoliko puta koliko je Petar onoga dana Isusa zanijekao, toliko puta mu je danas rekao da ga voli…

Odmah pored same crkve su i stare stepenice za koje se zna da je Isus njima hodao.
A posebno su lijepi nekoliko velikih kamenova koji su u obliku srca i predstavljaju dvanaest apostola.


DORMITION ABBEY

20.07.2021.

46.dan


Uspenska opatija (Dorimition Abbey) nalazi se na brdu Cion, vrlo blizu Gornje sobe i Davidova groba.
Prema lokalnoj tradiciji Djevica Marija je upravo na ovom mjestu umrla. Zato ovo mjesto zovu još i mjesto Marijinog uznesenja, kao i mjesto Marijinog usnuća (nije umrla, zaspala je).
Ovo je popularno hodočasničko mjesto.

Iznutra, crkva je okrugla, jednostavna i lijepa. U centru je vrlo interesantan i divan mozaik sa tri kuga koji predstavljaju trojstvo, sa likovima propovjednika oko njih, imenima apostola i zodijačkim znakovima.

Oko crkve, oko te sredine su šest kapelica dekorirane prekrasnim mozaicima iz života Marije i Isusa.
Stepenice vode u kriptu u kojoj je položen kip Marije kako spava. Okolo nje su slike poznatih biblijskih žena.




BAZILIKA SVETOG GROBA

19.07.2021.

45.dan
Bazilika Svetoga groba nalazi se u Jeruzalemu, u kojoj se štuje Kalvarija (Golgota) i Isusov grob. Danas se nalazi u Starom gradu na mjestu gdje se nalazila Golgota, ali u vrijeme Isusove smrti ovo mjesto nije bilo dio Grada. To je bio brežuljak izvan Jeruzalemskih zidina na kojem su se izvršavale smrtne kazne.
Car Hadrijan je 145.g.ovo mjesto zatrpao kamenjem gradeći hramove i vrtove rimskim bogovima. Također je proširio granice grada, te je od tada ovo mjesto dio grada. Upravo na mjesto Isusovog raspeća, sagradio je hram Jupiteru.
Ono što je on pokušao zatrpati i sakriti, ponovo je otkrio i slavio Konstantin, odnosno njegova majka, carica Jelena (Helena). Bazilika Kristova Groba sagrađena je 335 g.
Tijekom stoljeća crkva je mnogo puta bila razarana i obnavljana, a njezin današnji izgled je uglavnom ostao iz vremena križara.
Crkvu danas dijele katolički, pravoslavni i armenijski kršćani.

GETSEMANSKI VRT

18.07.2021.

44.dan


Getsemanski vrt nalazi se u podnožju Maslinske gore. Ovdje je Isus molio sa svojim učenicima prije nego što ga je izdao Juda.
Gethsemana zapravo znači preša za ulje. Maslinska gora bila je prepuna maslina, a ovdje, u ovom vrtu nalazila se preša za masline.

Danas se na mjestu gdje se Isus molio nalazi Crkva svih nacija ili, kako je još zovu Bazilika agonije. Isus je sa sobom poveo Petra i dva brata Jakova i Ivana, da bdiju i mole sa njime. Međutim, dok je on molio u agoniji, učenici su zaspali. Ne zato jer su željeli zaspati, nego jer je tijelo bilo jače, a oni umorni.
Specifičnost ove crkve, i razlog zašto dolaze mnogi hodočasnici je taj što je nasred crkve žive stijena na kojoj se je Isus molio.

Malo dalje od tog mjesta nalazi se Grotto of Gethsemani/Grotto of betrayal (špilja izdaje) u kojoj je sagrađena mala kapelica. Ovo se smatra da je točno mjesto gdje je Juda izdao Isusa u noći kada je doveo vojnike po njega.

SVETI PETAR GALLICANTU

15.07.2021.

43.dan


Sveti Petar Gallicantu (od pijetlova pijeva) je crkva koja je smještena na Cionu, izvan zidina Starog grada Jeruzalelma.

Crkva je sagrađena na mjestu gdje je bila Kajfina kuća. Ovdje su doveli Isusa u noći sa četvrtka na petak, ispitivali ga i zatvorili. Ovdje je Petar tri puta zanijekao Isusa prije nego se oglasio pijetao – baš kao što je Isus predvidio.
Crkva ima više razina, kapelice, mozaike i kriptu. To je u donjem dijelu crkve, gdje se smatra da je Isus bio zatvoren. Hodočasnici posebno posjećuju ovu kriptu u sjećanje na nepravedno optuženog Isusa.

CENACULINO

14.07.2021.

42.dan


Pored Gornje sobe, Cenakula smjestio se je franjevački samostan Mali Cenakul ili Cenaculino. Smatra se mjesto mira i molitve.
U Cenaculinu, Catherine je stigla ispred velike brončane slike Posljednje večere. Znamo da su Isus i apostoli te večeri imali Seder – židovska pashalnu večeru. Pasha je najveća židovska svetkovina koja je uspomena na dramatičan izlazak Hebreja iz egipatskog sužanjstva.
Kasnije je Catherine bila pozvana u jednu židovsku obitelj na večeru: kod oca rabina i desetogodišnjeg sina koji su joj objasnili Seder. Seder je dugotrajan obrok sa raznim obredom, tradicijom, pa čak i predmetima koji upotpunjuju taj doživljaj.
Catherine nam je željela približiti pojam da Isus jest bio židov i da je slavio i prisustvovao u svim svečanostima i ritualima. Zato je za njega ta večera bila važna, držao je do tradicije. Zato bi bilo lijepo da se i mi upoznamo sa nekim običajima koji su tada bili važni. Oni nisu nestali u kršćanstvu, samo su se počeli slaviti na drugačiji način. Mislim da i nije slučajnost što zapravo u isto vrijeme židovi slave Pashu, a mi Uskrs. Sve je povezano i sve izvire iz jednog.
Uvijek pomislim, kako je to predivno kada se u to doba godine oslobodi istovremeno toliko božanstvene pozitivne energije. Istovremeno dvije religije slave svoje velike svečanosti. Koliko je tu molitva poslano „gore“ i koliko je tada lijepih i duhovnih „večera“.

BETANIJA

13.07.2021.

41.dan


Betanija je bilo malo mjesto na Maslinskoj gori (možda bismo danas rekli predgrađe Jeruzalema u ono vrijeme) u kojem su živjeli bliski Isusovi prijatelji Marta, Marija i njihov brat Lazar. To je bilo mjesto gdje se je Isus osjećao opušteno, odmorno i gdje je uživao u društvu prijatelja.
Lazar nam je poznat iz događaja kada je umro, četiri dana je bio položen u grobnicu, kada je Isus stigao i zapovjedio mu da ustane iz mrtvih.
Priča o tom čudu se brzo raširila u narodu,a Isus postaje još manje omiljena osoba u određenim krugovima. U te zadnje dane, bilo je riskantno za sve njegove prijatelje da budu viđeni u njegovom društvu. No, oni su bez obzira, priredili prijateljsku večeru.
Marta i Marija su poznate iz priče kada se je Marta ljutila na Mariju što je umjesto da joj pomaže dok poslužuje goste, sjela na pod do nogu Isusovih i slušala njegove priče. Kasnije je poznato da je uzela skupocjeno ulje narda (kažu da je bočica vrijedila kao jedna prosječna godišnja plaća) i pomazala Isusa. Iako su se neki ljutili zbog tog čina, Isus je razumio i stao je na njezinu stranu, jer zapravo je izvršila pomazanje njegovog tijela tjedan dana prije njegove smrti.

Danas se Betanija nalazi u Zapadnoj obali i njezino službeno ime je Al-Eizariya što znači Lazarovo mjesto. Ima oko 20 000 stanovnika.
Hodočasničko je mjesto. Posebno se posjećuje Lazarov grob. Naravno ovdje su i crkve u čast Marte i Marije. Zanimljivost je da u Velikom tjednu ovdje dolaze svećenici iz cijeloga svijeta na blagoslov ulja narda koji poslije odnose u svoje zemlje.


BETFAGA

12.07.2021.

40.dan


Betfaga je mjesto na Maslinskoj gori gdje je Isus započeo svoj mesijanski ulazak u Jeruzalem prije početka svoje muke.Betfaga zapravo znači Kuća smokve, a podsjeća na događaj kada je Isus prokleo smokvu koja nije donijela roda.
U te slavne dane, Isus je poslao učenike po magarčića na kojem je kasnije ušao u Jeruzalem.To je bilo u dane prije Pashe. Kada je Isus ulazio u Jeruzalem narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama, dočekan kao kralj, uzvikujući Hosana (što bi u prijevodu značilo radost i veselje).

U Betfagi je podignuta crkva u sjećanje na taj događaj. Ovo mjesto je početna točka procesije, na Cvijetnicu, koja je prepuna veselja, palminih grana, maslinovih grana, pjesme.

RAZMIŠLJANJA NA BARCI NA SVETOM JEZERU

11.07.2021.

39.dan


Rano ujutro, dok je sunce još izlazilo, ukrcali smo se na barku. Bilo je prekrasno, tiho, voda se lagano mreškala. I u tim tihim trenucima, razgovarali smo o svemu što smo vidjeli, što smo doživjeli i kako su ta saznanja na nas djelovala.
Sveta zemlja – o, da, doista je doživljavam kao Peto evanđelje. Riječi i događaji zažive, sve dobije neki drugačiji, dublji smisao.
Na sredini smo jezera i gledamo obalu…u daljini se vide gradovi Magdala, Tabgha, Gora Blagoslova…Zamišljam kako je Isus sa svojom družinom hodao iz mjesta u mjesto i propovjedao neki novi „Zakon“. Voljela bih biti sa njima u sinagogi, na Gori Blagoslova, slušati njegov govor. Ono što zasigurno znam i osjećam da…nisu riječi bile ta bit koju je prenosio…prenosio je energiju, prenosio je neku posebnu vibraciju, nešto što su svi razumjeli i osjećali na suptilnim razinama. Kad je činio čuda, to su samo bile potvrde onoga što je govorio na nekakvoj materijalnom razini.
Došao je prije 2000 godina da probudi ljude, da im ponudi Nešto Više. I tada je uspio toliko ljudi dotaknuti. Imao je i pored sebe prijatelje, apostole kojima je uspio prenijeti mudrost i znanje koju su oni prenosili dalje. Svojom ljubavlju i energijom, svojom vjerom djelovali su kao on.
Mora da je bilo prekrasno biti tako na Izvoru, učiti direktno od Učitelja!
Pitam se… koliko danas tu istu ljubav Crkva uspije prenositi…Jesu li to samo riječi i tradicija ili negdje se ipak osjeća ta posebna ljubav i energija koje mogu mijenjati svijest, iscijeliti, radovati se…
Voljela bih kada bih se mogla teleportirati u to staro doba… pa da u one svete dane idem u bazen Siloam na ritualno kupanje, čišćenje… a onda polako, posvećeno penjala bih se prolazima sa hodočasnicima pored mene, u tihoj molitvi na Hramsku goru. Možda bih i Njega vidjela kako radi čuda…iscjeljuje, ozdravljuje, radi red, podučava.
Gledala sam krštenje na rijeci Jordan…predivno iskustvo. Zapravo svi promatrači i nisu promatrači – u tom svetom trenutku postaješ dio tog svetog čina, nešto se u tebi događa iako te ljude uopće ne poznaješ. Mislim da tada u sebi, na nekim suptilnim razinama obnavljaš svoje krštenje, svoj Savez sa Njime. Povezuješ se sa svetim prostorom u sebi, ispunjavaš se onom … onom ljubavlju.
Amen.


RIJEKA JORDAN

10.07.2021.

38.dan
Rijeka Jordan je oko 250 km dugačka i izvire u podnožju planine Hermon, ulijeva se u Galilejsko jezero, a zatim u Mrtvo more. Jordan se smatra jednom od najsvetijih rijeka. Hodočasnici dolaze na obale ove rijeke sa nadom da će iscijeliti njihova duša i tijelo.
U Bibliji se rijeka Jordan spominje nekoliko puta, ali najpoznatiji događaju su prelazak Izraelaca u Obećanu zemlju i Isusovo krštenje.


Nakon izlaska iz Egipta, prije nego što će ući u Obećanu zemlju, Izraelci su morali prijeći rijeku Jordan. Malo je poznato da se ovdje dogodilo čudo baš kao i kod prelaska Crvenog mora. Bog je razdvojio vodu da ljudi mogu sa kovčegom saveza ući u Obećanu zemlju.

Za kršćane, to je mjesto gdje je Ivan Krstitelj krstio Isusa Krista. Znamo da se tada javio Božji glas koji je objavio da je to Božji sin. Nakon krštenja Isus odlazi u Pustinju na 40 dana.
Mjesto krštenja zove se Qasr El Yahud. Danas je to vrlo popularno hodočasničko mjesto. Mnogo hodočasnika dolazi ovdje da bi se krstilo u rijeci Jordan.

BLAGOVIJEST

08.07.2021.

37.dan
Anđeo Gabrijel posjetio je Mariju i pozdravio je:
Zdravo Marijo, milosti puna! Gospodin s tobom!
Tada joj je navijestio da će roditi sveto dijete koje će napraviti velika dijela za cijeli svijet. Marija se čudila kako je to moguće kada nema muža. Ali anđeo ju je umirio i rekao da ne brine.
Obavijestio ju je da je njezina rođakinja Elizabeta, već u godinama i nerotkinja ipak ostala trudna, i trudna je već šest mjeseci. Bogu ništa nije nemoguće.
A ona mu odgovori. Evo, službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.
Marija se susrela sa svojom rođakinjom Elizabetom, a Ivan Krstitelj, kojeg je nosila, plesao je od radosti. Znao je da Marija nosi isto tako posebnu bebu.
Blagoslovljena ti među ženama, i blagoslovljen plod utrobe tvoje!

Trebalo je i Josipa, njezinog zaručnika uvjeriti što se je to dogodilo, pa se i njemu pokazao anđeo koji ga je umirio i potvrdi da Marija nosi sveto dijete, a on je odabran da bude njegov zemaljski otac.
Ovu lijepu priču slavimo svake godine na blagdan Blagovijesti – Naviještenja Isusovog, a posebno se slavi u Bazilici Naviještenja u Nazaretu.

Ovaj blagdan se uvijek poklapa sa korizmom i uskrsnim vremenom. Meni je zapravo lijepo što se poklapa sa proljećem. Nešto se je začelo, a devet mjeseci kasnije došlo na ovaj svijet. Kršćani su neke „poganske“ proslave pretvorili u proslave svojih velikih svetaca. Proslave ljepote buđenja prirode, novog ciklusa u prirodi nisu mogli spriječiti. Zato su pametno prilagodili. Na neki način je Uskrsno vrijeme slavlje proljeća.
Baš kao što ćemo za ljetni solsticij proslaviti Ivana Krstitelja i paliti ćemo logorske vatre, slaviti ćemo Ivanje.
I baš tako ćemo i proslaviti zimski solsticij, odnosno Božić, rođenje Isusovo.

CRKVA SVETOG STJEPANA U JERUZALEMU

07.07.2021.

36.dan
Sveti Stjepan Prvomučenik jedan je od sedam izabranih đakona na samim počecima širenja kršćanstva. Bio je glavni đakon i njegovo ime znači Kruna.
O njegovom privatnom životu vrlo se malo zna.
Zbog svojeg otvorenog propovjedanja bio je optužen za bogohuljenje. Uznemirio je jeruzalemske starješine održavši govor pred Velikim Vijećem, pa su ga izveli izvan gradskih zidina i kamenovali do smrti.
Dok je držao taj zadnji govor, lice mu je bilo anđeosko i usmjereno prema nebu. Imao je viziju Isusa. Dok su ga kamenovali, nije nikoga proklinjao već je molio da ide na Nebo.
Na spomen tog događaja, kamena vrata na istočnoj strani jeruzalemskih zidina nazivaju Stjepanova vrata. Do tada su nosila ime Damaščanska vrata. Kasnije su dobila ime Lavlja vrata zbog četiri reljefa lava koje je jedan vladar dao ugraditi na ta vrata sa vanjske strane (iako su to zapravo pantere).


Zanimljivost je da je cijeli događaj kamenovanja pratio Savao (kasnije poznat po imenu Pavao). Kao i Stjepana, Pavao je progonio sve one za koje je smatrao da šire kršćanstvo. Nakon toga imamo i onu prekrasnu priču Na putu za Damask, kada se je Isus objavio Pavlu koji nakon toga prihvaća kršćanstvo.
Crkva svetog Stjepana, poznata po francuskom imenu Saint Etenne smještena je izvan zidina Staroga grada. Odmah do crkve/samostana nalazi se Francuska škola za biblijsku arheologiju. U kripti crkve pokopan je svećenik Marie Joseph Lagrange koji je utemeljitelj škole.

CESAREA MARITIMA

06.07.2021.

35.dan


Cesarea Maritima - Primorska Cezareja ili Palestinska Cezareja je antički grad i luka koju je u prvom stoljeću sagradio Herod Veliki. Nalazi se između Haife i Tel Aviva. Danas su od tog velikog grada ostale samo ruševine i mjesto je pretvoreno u nacionalni park. U blizini je nastalo malo mjesto Cesarea koje ima oko 4500 stanovnika.

Herod Veliki bio je veliki i lukav diplomata. U njegovoj karijeri nikakve spletke, ni raznorazni savezi nisu mu bili strani. Kršćani ga smatraju utjelovljenjem zla zbog ubojstva male djece. Židovi ga ne vole zbog suradnje sa rimljanima. No, ipak je bio na vlasti 33 godine, stekao titulu Velikog jer je proširio posjede Kraljevstva Judeje.
U roku od 12 godina osnovao je novu rezidenciju u Cezareji. Pretvorio je mali lučki grad u jedan od najvećih gradova u tadašnjem Rimskom carstvu.
Glavna vrijednost Cezareje bila je njezina luka. To je bio genijalan pothvat. Bila je to prva umjetna luka na svijetu. Luka je uspjela promijeniti gospodarstvo cijele zemlje, veliki prihodi su se slijevali u državnu blagajnu.
Život u gradu je bio zanimljiv i dinamičan.
Sadržavao je teatar, gradsko kupalište – a znamo da su to bila mjesta druženja i prenošenja informacija (nije im bio potreban Internet). Mjesto je poznato i po hipodromu gdje su se održavale utrke kočijama. Grad je imao i vodovod, svaka je kuća imala dovod tekuće vode. Uglavnom, vrlo ugodan grad. Zato je i sam Herod ovdje imao svoju palaču. Nakon Herodove smrti u Cezareji se nastanjuje Poncije Pilat.

Cesarea Maritima je za kršćane vrlo važno mjesto. Ovdje je živio Kornelije rimski vojnik. U snu je čuo Glas da pošalje po Petra koji je bio u Jafi i da ga dođe kod njega. Tako je i bilo. Petar je došao i krstio je Kornelija. Ovaj trenutak je bitan za kršćanstvo zato jer je Kornelije bio prva krštena osoba koja nije židov.
Cezareja je zapravo bila rano kršćansko mjesto. Mnogo je vojnika i mornara ovdje prihvatilo kršćanstvo.
Također, Cezareja je bitna i zbog svetog Pavla jer je ovdje bio u zatvoru. Kada je oslobođen iz Cezareje krenuo je za Rim.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.