Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liora

Marketing

CESAREA MARITIMA

35.dan


Cesarea Maritima - Primorska Cezareja ili Palestinska Cezareja je antički grad i luka koju je u prvom stoljeću sagradio Herod Veliki. Nalazi se između Haife i Tel Aviva. Danas su od tog velikog grada ostale samo ruševine i mjesto je pretvoreno u nacionalni park. U blizini je nastalo malo mjesto Cesarea koje ima oko 4500 stanovnika.

Herod Veliki bio je veliki i lukav diplomata. U njegovoj karijeri nikakve spletke, ni raznorazni savezi nisu mu bili strani. Kršćani ga smatraju utjelovljenjem zla zbog ubojstva male djece. Židovi ga ne vole zbog suradnje sa rimljanima. No, ipak je bio na vlasti 33 godine, stekao titulu Velikog jer je proširio posjede Kraljevstva Judeje.
U roku od 12 godina osnovao je novu rezidenciju u Cezareji. Pretvorio je mali lučki grad u jedan od najvećih gradova u tadašnjem Rimskom carstvu.
Glavna vrijednost Cezareje bila je njezina luka. To je bio genijalan pothvat. Bila je to prva umjetna luka na svijetu. Luka je uspjela promijeniti gospodarstvo cijele zemlje, veliki prihodi su se slijevali u državnu blagajnu.
Život u gradu je bio zanimljiv i dinamičan.
Sadržavao je teatar, gradsko kupalište – a znamo da su to bila mjesta druženja i prenošenja informacija (nije im bio potreban Internet). Mjesto je poznato i po hipodromu gdje su se održavale utrke kočijama. Grad je imao i vodovod, svaka je kuća imala dovod tekuće vode. Uglavnom, vrlo ugodan grad. Zato je i sam Herod ovdje imao svoju palaču. Nakon Herodove smrti u Cezareji se nastanjuje Poncije Pilat.

Cesarea Maritima je za kršćane vrlo važno mjesto. Ovdje je živio Kornelije rimski vojnik. U snu je čuo Glas da pošalje po Petra koji je bio u Jafi i da ga dođe kod njega. Tako je i bilo. Petar je došao i krstio je Kornelija. Ovaj trenutak je bitan za kršćanstvo zato jer je Kornelije bio prva krštena osoba koja nije židov.
Cezareja je zapravo bila rano kršćansko mjesto. Mnogo je vojnika i mornara ovdje prihvatilo kršćanstvo.
Također, Cezareja je bitna i zbog svetog Pavla jer je ovdje bio u zatvoru. Kada je oslobođen iz Cezareje krenuo je za Rim.




Post je objavljen 06.07.2021. u 23:44 sati.