BETANIJA

13.07.2021.

41.dan


Betanija je bilo malo mjesto na Maslinskoj gori (možda bismo danas rekli predgrađe Jeruzalema u ono vrijeme) u kojem su živjeli bliski Isusovi prijatelji Marta, Marija i njihov brat Lazar. To je bilo mjesto gdje se je Isus osjećao opušteno, odmorno i gdje je uživao u društvu prijatelja.
Lazar nam je poznat iz događaja kada je umro, četiri dana je bio položen u grobnicu, kada je Isus stigao i zapovjedio mu da ustane iz mrtvih.
Priča o tom čudu se brzo raširila u narodu,a Isus postaje još manje omiljena osoba u određenim krugovima. U te zadnje dane, bilo je riskantno za sve njegove prijatelje da budu viđeni u njegovom društvu. No, oni su bez obzira, priredili prijateljsku večeru.
Marta i Marija su poznate iz priče kada se je Marta ljutila na Mariju što je umjesto da joj pomaže dok poslužuje goste, sjela na pod do nogu Isusovih i slušala njegove priče. Kasnije je poznato da je uzela skupocjeno ulje narda (kažu da je bočica vrijedila kao jedna prosječna godišnja plaća) i pomazala Isusa. Iako su se neki ljutili zbog tog čina, Isus je razumio i stao je na njezinu stranu, jer zapravo je izvršila pomazanje njegovog tijela tjedan dana prije njegove smrti.

Danas se Betanija nalazi u Zapadnoj obali i njezino službeno ime je Al-Eizariya što znači Lazarovo mjesto. Ima oko 20 000 stanovnika.
Hodočasničko je mjesto. Posebno se posjećuje Lazarov grob. Naravno ovdje su i crkve u čast Marte i Marije. Zanimljivost je da u Velikom tjednu ovdje dolaze svećenici iz cijeloga svijeta na blagoslov ulja narda koji poslije odnose u svoje zemlje.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.