Komentari

liora.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Liora

    Dormition Abbey

    avatar

    21.07.2021. (00:05)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    :)

    avatar

    21.07.2021. (01:39)    -   -   -   -  

  • stara teta

    zanimljivo da je sva ta krasota napravljena tek krajem 19. st, dakle u doba kad već odavno nije bilo nikakvog materijalnog traga o postojanju djevice. na tom području stalno se izmjenjivala ratna "sreća", praktički od rimskog razaranja grada do ustoličenja bizantske vlasti prošla su stoljeća, a onda još stoljeća do navale muslimana, pa onda križarski ratovi, opet muslimanska vlast, pa malo pet ovi, pa oni, pa kolonizacija imperijalista (poglavito njemačke na ovim područjima, čiji su predstavnici i inicirali i ostvarili izgradnju te crkve), pa opet malo ovi, malo oni. zapravo sad sve počiva na legendama i usmeno održavanim vjerskim pričama.
    bilo bi zanimljivo vidjeti osobno doživljavanje i osobna iskustva na tom putovanju, ne samo gledati fotke koje su već objavljene u internetskim turističkim prospektima.

    avatar

    21.07.2021. (08:50)    -   -   -   -  

  • stara teta

    zanimljiv je i ovaj izraz: dormition. zapravo se radi o višestrukom događaju, kojeg se često, prikladno, stavlja zajedno. neki izrazi zvuče čudno, kao "uspenje", pa se tako ponekad naziva i "uspenjska crkva", a za to imamo uobičajen hrvatski naziv: uzašašće. a izraz "dormition" se odnosi na samu činjenicu da se smatra da Bogorodica nije umrla, nego je samo zaspala, pa bi neki pomalo nespretni prijevod bio: opatija zaspale Djevice, tako nekako. dakle, Djevica je zaspala, a onda je blaženo uznesena na nebo.

    avatar

    21.07.2021. (09:07)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...