Kuhajmo zajedno....

25.09.2006., ponedjeljak

Riža s račićima

Sastojci:

riža
10 dkg račića (repova kozica, škampi ili sl.)
maslinovo ulje
sol
1 češanj češnjaka
ružmarin
bosiljak
0,5 dcl vrhnja
0,5 dcl bijelog vina
brašno
vegeta

Način pripreme:

Na ulju popržiti zdrobljeni češnjak, dodati račiće i kratko popržiti. Dodati ružmarin i bosiljak, posoliti, popapriti i dodati malo vegete. Dodati vrhnje, prokuhati i na kraju dodati vino. Ukoliko je umak rijedak, dodajte malo brašna.

Skuhati rižu.

Umak na tanjuru preliti preliti preko riže. Ukrasite peršinom.

Savjet: Moj savjet je crveno vrhnje, ali možete staviti vrhnje za kuhanje koje ja ne preporučujem jer umak s vrhnjem za kuhanje ima slatkast okus.

- 23:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.09.2006., četvrtak

Njoki sa špinatom i umakom od šafrana


Sastojci:

20 dkg krumpira
1-2 žlice oštrog brašna
10 dkg špinata
1 dcl vrhnja
maslinovo ulje
sol
1 režanj češnjaka
1 jaje
prstohvat šafrana

Način pripreme:
Krumpir skuhati i naribati. Dodati prethodno pripremljeni špinat, brašno, sol, jaje i sitno sjeckani češnjak. Dobro promiješati vilicom i oblikovati njoke. Njoke kuhati u vodi s malo ulja, dok ne isplivaju.

Posebno zakuhati vrhnje i dodati šafran.

Umakom prekriti tanjur i na to položiti njoke.

- 16:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.09.2006., srijeda

Domaći Zeleni rezanci

Sastojci:
2 jaja
10 dag špinata
40 dag brašna
malo ulja

Način pripreme:
Pomiješajte jaja, špinat, brašno i malo ulja i zamijesite glatko tijesto pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta. Razvaljajte tijesto na 1-2 mm debljine i izrežite na trake širine 1 cm i kuhajte u kipućoj vodi 15 minuta.

- 01:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Bakini štrukli u juhi








za 4 osobe

Sastojci:

4 komada gotovih štrukla
Za juhu:
4 žlice ulja
50 g luka
1 žličica slatke crvene paprike
2 žlice kiselog vrhnja
peršin
Vegeta
1 l vode

Način pripreme:
U loncu zagrijte ulje te pirjajte nasjeckani luk, dodajte papriku, ulijte vodu, posolite i dodajte Vegetu.
Čim juha zakipi, u posudu poslažite pripremljene štrukle jedne do drugih i kuhajte oko 15 minuta. Na kraju umiješajte vrhnje i dodajte nasjeckani peršin.
Štrukle izvadite šupljikavom lopaticom u duboke tanjure, prelijte ih juhom u koju po ukusu možete umiješati i parmezan.
Ako je juha prerijetka, potkraj kuhanja umiješajte škrobno brašno razmućeno u malo vode.

- 01:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.09.2006., utorak

Zeleni rezanci sa šampinjonima









Sastojci:

4 žlice maslaca
1/2 kg šampinjona
sol
papar
3 žlice brašna
4-5 dcl mlijeka
4 velike žlice bijelog vina
peršina
2 velike žlice vrhnja
1 vrećica parmezana
1/2 kg zelenih rezanaca


Način pripreme:

Zagrijte maslac i unutra stavite šampinjone da se pirjaju, a možete ih i dinstati na luku. Posipajte sve s brašnom i popržite otprilike minutu. Cijelo vrijeme miješajte i polako dodajte mlijeko, kuhate dok se taj umak ne zgusne. Dodajte vino, sol, papar, peršin i vrhnje.
Kad ste napravili umak, prelijte ga preko ranije skuhanih rezanaca i posipajte parmezanom.

- 01:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Začinjeno pecivo





Razni oblici vrlo slasnog i ukusnog peciva....






Sastojci:
1 kg brašna
7,5 dkg kvasca
15 dkg maslaca
5 dkg masti
10 dkg šećera
3 žumanjka
mlijeko
sol
mak
sjemenke sezama
sjemenke suncokreta
bademe narezane na listiće.

Način pripreme:
Kvasac namrvite u 1,2 dl mlake vode, pa sa 30 dkg brašna napravite hljepčić. Pobrašnite, pokrijte i ostavite na toplome dva sata. Preostalom brašnu primiješajte 2,5 dl mlake vode, maslac narezan na listiće, otopljenu mast, šećer i 1,5 dkg soli. Dobro izmiješajte, umiješajte dignuti kvas, pa čvrsto mijesite 10 minuta. Oblikujte 2 hljepčića, zarežite ukriž, pokrijte i ostavite da na toplom uzlazi 1 sat. Čvrsto premijesite, oblikujte dugu kobasicu i narežite na 32 komada. Prvih 8 oblikujte u kobasice, pa im svaki kraj zavijte spiralno do polovice, ali u suprotnom smjeru. Od svakog od slijedećih 8 komada oblikujte po 3 tanke kobasice, koje spletite u pletenice, pa spojite krajeve četiriju da oblikujte brioše. Slijedećih 8 komada malo razvaljajte i savijte (zarolajte) pa spljoštite. Preostale komade podijelite na 3, oblikujte sve u kuglice, kojima vrh ukriž zarežite. Stucite žumanjke s malo mlijeka, pa time premažite sva peciva pa brioše pospite makom, okruglo pecivo sezamom, a male svitke sjsjemenkama. Pecite ih 10 – 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

- 00:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Mali rječnik kulinarskih pojmova

Napomena