Žganci od domaćeg osmoredca su najbolji još ako je mljeven u vodenici. Eto došljak iz Amerike se lijepo udomaćio kod nas kao i krumpir. Nekad se i tjestenina radila doma, poznati su slavonski rezanci za juhu.
14.01.2025. (19:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kao dijete provela sam nekoliko ljeta kod rođaka na selu. Sjećam se tih runilica za kukuruz. Izgledale su kao četka, ali s čeličnim špicama (mislim da su to bili čavli) i kožnim remenom da se provuče dlan. Navečer su znale doći susjede, starije žene, pomagale runiti kukuruz i pričati strašne priče koje smo mi djeca voljeli slušati. Žganci su se kuhali svaki dan ujutro i dugo je to kuhanje trajalo. Još uvijek mi je najmilije jelo žganci sa prokuhanim vrhnjem. Nekad napravim nešto takvo, ali s palentom, jer tog brašna od domaćeg kukuruza više nema nigdje. Vrlo lijepa, topla priča.
14.01.2025. (20:23)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
AnnaBonni1
lijepo sjećanje na djetinjstvo, a ja sam tek nedavno prvi put čula da postoji kukuruz osmoredac....Nikad prije
14.01.2025. (13:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Čuj, ti si ipak gradsko dijete.
14.01.2025. (13:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
Ti mirisi djetinstva su neponovljivi..
14.01.2025. (13:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Točno.
14.01.2025. (14:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kockavica
:))
14.01.2025. (14:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
:))
14.01.2025. (15:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja.
tvoje priče plijene i srce i dušu... nježna su tvoja sjećanja...
14.01.2025. (17:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Bit će to moja posljednja zbirka posvećena mojoj Slavoniji.
14.01.2025. (17:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Vjerujem da će tvoja knjiga biti rado dočekana.
Slavoniji s ljubavlju.
14.01.2025. (18:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Vidjet ćemo. Znaš da nitko nije prorok u svom selu. Još nisam uspjela napraviti promociju u rodnom mjestu.
14.01.2025. (19:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Žganci od domaćeg osmoredca su najbolji još ako je mljeven u vodenici. Eto došljak iz Amerike se lijepo udomaćio kod nas kao i krumpir. Nekad se i tjestenina radila doma, poznati su slavonski rezanci za juhu.
14.01.2025. (19:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mrr Mau
Kao dijete provela sam nekoliko ljeta kod rođaka na selu. Sjećam se tih runilica za kukuruz. Izgledale su kao četka, ali s čeličnim špicama (mislim da su to bili čavli) i kožnim remenom da se provuče dlan.
Navečer su znale doći susjede, starije žene, pomagale runiti kukuruz i pričati strašne priče koje smo mi djeca voljeli slušati.
Žganci su se kuhali svaki dan ujutro i dugo je to kuhanje trajalo.
Još uvijek mi je najmilije jelo žganci sa prokuhanim vrhnjem. Nekad napravim nešto takvo, ali s palentom, jer tog brašna od domaćeg kukuruza više nema nigdje.
Vrlo lijepa, topla priča.
14.01.2025. (20:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
viatrix
Palentu najviše volim s kokicom s graškom.
14.01.2025. (20:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Gogo, puno je nas na kukuruzu odraslo.
14.01.2025. (20:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Mrr, nisu bili čavli neko nazubljeno koje su kovači kovali od komada stanjenog željeza.
14.01.2025. (20:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Viatrix dobar izbor, ja s kiselim vrhnjem.
14.01.2025. (20:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lijemudro
Lijepa sjecanja na toplinu djetinjstva .
14.01.2025. (23:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
Toplo mi je oko srca samo od čitanja! Majstorica si opisala i pripovihedanja. Zaista, zaista želim ćitati Tvoju knjigu. Sluti na najbolje!
15.01.2025. (00:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sewen
Da, mirisi djetinjstva nas mame....
15.01.2025. (01:06) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Lije, Luki, Sewen hvala!
15.01.2025. (09:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...