Komentari

penetenziagite.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


 • carstvo snova

  Ne razumjem se u sve to ali kažu, da se Putin maščuje Ukrajini a zato je kriva ZDA i NATO

  avatar

  01.03.2022. (17:01)    -   -   -   -  

 • AnnaBonni

  .........prihvaćam krležijanski vjerna zadnje misli, jer

  tko i jest u životu

  avatar

  01.03.2022. (17:08)    -   -   -   -  

 • nema garancije

  Iz napisanog iščitavam da smo mi u većini sebični licemjeri, oni
  koji se plaše isključivo za svoje guze, svoj komoditet, a ako Bog da
  da ovo zlo sretno prođe, da se Hitler našeg doba (ne junak) skine
  s crvenog dugmeta, mi ćemo i dalje nastaviti "piti" servirane
  nebuloze i naravno birati strane "tko je kriv". Bože pomozi:(

  avatar

  01.03.2022. (17:56)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Znas sta mi je palo u oci?
  (Pre)citavam nesto Aleksandra Dimu (prvo Musketare, sad Grofa od M.K.) i uocavam da imas stil koji se daje porediti sa doticnim piscem! :)

  avatar

  01.03.2022. (18:21)    -   -   -   -  

 • konobarica

  Ja baš volim tvoje postove. Tako zazložno, zanimljivo i razumljivo pišeš.
  I da, nikoga se ništa ne tiče, dok nam ne dođe do noktiju.
  Tuga kako god okreneš. Jer upravo je strahote kako loši, a u stvari manjina su, upravljaju dobrima koji su većina...

  avatar

  01.03.2022. (19:04)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  ti znaš tekstom ozrcaliti trenutak... bravo....

  avatar

  01.03.2022. (19:05)    -   -   -   -  

 • Mrs. Galaxy

  eseji ti idu odlično. samo neka bude mir...

  avatar

  01.03.2022. (19:15)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Duboko sam uvjeren da i Tutsije i Hutue boli pišo za Ruse, a pogotovo za Ukrajince, iako siguran sam da i tamo netko piše traktate u kojima ne kaže ništa novo ni pametno, u uvjerenju da je bolji od ostalih :))

  avatar

  01.03.2022. (19:16)    -   -   -   -  

 • j.

  Hvala na podsjećanju; ne znam za njihove domaće pisce /čija šutnja svakako da ih ne bi ispričavala ako bi bila namjerna, ali bi obzirom na to gdje su po standardu u odnosu na nas - barem meni bila razumljiva/ no znam za sjajnu Sandorfovu knjigu "Sto dana" Lukasa Barfussa o Rwandi. Osobno, činila mi se pametna :). Recimo, citat iz nje: "Genocid je moguć jedino u uređenoj državi, u kojoj svatko zna svoje mjesto i u kojoj ni najbeznačajniji grm ne raste slučajno na nekom mjestu i ni jedno stablo se ne ruši slučajno, već odlukom o krčenju napisanom na prikladnom obrascu i koju donosi za tu svrhu posebno uspostavljeno tijelo”.

  avatar

  01.03.2022. (20:13)    -   -   -   -  

 • luki2

  Odlično napisano! I da - naravno - nikoga se ništa ne tiče dok njemu samome ne pokuca na vrata....To smo već shvatiti, vidjeli, doživjeli i na blogu, a da ne govorim u širem kontekstu.....Slažem se najviše sa - ničija nije do vijeka gorjela...Ljubim!

  avatar

  01.03.2022. (22:50)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  "Čemu sva ta eksplozija ganuća i solidarnosti?" Zar je moguće da se to često posljednjih dana pitaš?! Ne razumijem taj cinizam. Ovako ću ti reći: ovo tvoje zakeranje zbog toga što ljudi, kao, nisu suosjećali s patnjama Tutsija, Aboridžina, Kurda, Iranaca, Indijanaca i, kako kažeš, Afrikanaca, a sad - zamisli bezobrazluka - suosjećaju s patnjama Ukrajinaca, ne znači i ne može značiti ništa drugo nego to da TI zapravo niti si suosjećao s patnjama Tutsija, Aboridžina, Kurda, Iranaca, Indijanaca i, kako kažeš, Afrikanaca, niti sada suosjećaš s patnjama Ukrajinaca. Jer da zaista suosjećaš, da si zaista iole potresen, ne bi ovako pisao. Ne bi (opet jednom) išao u suptilno (intelektualističko) relativiziranje. Cijeli ovaj tvoj tekst, moram iskreno priznati, doživljavam kao samodopadni cinizam i zloupotrebu literarnog talenta. I ne, nije problem u nama, kako si napisao. Ali možda jest problem u tebi. I evo, "udahnuo sam triput", i deset puta, i sto puta, ali ti ipak šaljem ovaj komentar.

  avatar

  01.03.2022. (23:11)    -   -   -   -  

 • bellarte

  A čuj.. Bankari se bore da p/ostanemo dužni, farmaceuti da budemo bolesni i pelcamo se boososter dozama..
  Proizvođači oružja da se međusobno ubijamo
  Mediji će to ušminkati i zaobići istinu
  Dok će političari i vlade sve to blagoslivljati i vući bodove za neke njihove interese
  A mi..?
  Mi, smo statisti u ovom beskrajnom serijalu života, ukoliko ga netko ne prekine u svom luđačkom zanosu sa crvenim dugmetom iz nekog armiranobetonskog bunkera misleći da sam sebi neće doskočiti.. ..

  avatar

  02.03.2022. (07:03)    -   -   -   -  

 • j.

  Hvala svima od srca na komentarima.
  Ono što sam se trudio na blogu uvijek poticati, to je rasprava ad rem, a ne ad hominem, i mislim da smo takvo što uspjeli i ovdje. Stoga, prije svega, svima od srca još jednom hvala na tome.
  Koliko mogu vidjeti, s jedne strane su ljudi koji su shvatili da sam želio reći kako bi čovjek, kada već kreće u područje moralnog prosuđivanja, morao imati barem toliko kredibiliteta sam pred sobom - pa prvo preispitivati sebe, i recimo - postupke onih koji su izabrani izravno ili neizravno njegovim djelovanjem (jer to je područje naše moralne odgovornosti također). O čemu se radi, mislim da se plastičnije ne može opisati od situacije u kojoj u našoj zemlji dva vodeća čovjeka putem javnosti vode polemiku o tome je li vojska u nekom normalnom stanju, ili pak u nekom stanju koje bi moglo značiti pripravnost.
  S druge strane pak, teško je objasniti nešto za što ponajviše držim da je čovjekova narav, temperament, a manje stvar argumentacije. Stoga svakako prihvaćam da ovdje i ovim postom zakeram, naporan sam i ne donosim ništa novoga, pa niti pametnoga (pri čemu, ako kritiziram uvijek to činim bez izuzetka u prvom licu, bilo jednine ili množine) onda jako teško da se iz toga može izvući zaključak kako mislim da bih bio bolji od drugih.
  Utoliko sam i pokrenuo ovu tzv. „priču o spašavanju noćnih leptira“ odnosno vječitu dilemu iz nje – treba li uopće spašavati noćne leptire koje privlači i u istom mahu sažiže svjetlost noćne lampe jer – ako spasimo tri ili četiri, nestat će ostali, i zašto nismo spasili njih a ova tri smo favorizirali? U tom pravcu je svakako odgovor – da, treba ih spašavati, jer spasiti jednoga velika je stvar – mislim da s time baš nitko nema problema, ili sam u krivu?
  Ironija sudbine jest u ovoj priči ta da je krunski i nedvojbeni primjer ovog prvog slučaja – nedostatka suosjećanja svijeta – Hrvatska, i njena povijest nastanka, tako da već tu tvrdnja o nedostatku (moga) suosjećanja nekako – pada u vodu.
  Pa onda, ako se sam sjećam - uz ono što smo osobno radili ili ne radili devedsetiprve (a ja tu ne pitam gdje si bio devedsetiprve, nego naglašeno pitam - devedsetičetvrte, devedsetidevete itd itd, to je valjda jasno, jelda?) - đeneral-jankovića, odesa, tutsija i ostalih i baš njih stavljam u kontekst priče o sljedećem, sada aktualnom noćnom leptiru – Ukrajini (a mislim da su moji termini gore tipa „Afrikanci“ ili „Tumori“ bili naglašeno samoironični), prilična je ekvilibristika baš meni zamjerati da ne suosjećam. No, čemu se sada time hvaliti ili nipodaštavati, to doživljavam otprilike kao da netko nekoga sretne na cesti pa mu kaže: vidiš, ti nisi bio na misi prošle nedjelje i dao lemozinu, a ja jesam. Radi se o stvari skrovitoj i svojstvenoj pojedinim dušama, pa ćemo najbolje mi sami pred sobom samima znati jesmo li ili nismo suosjećali. A ja, eto, tvrdim: nismo dovoljno, jer nismo imali interesa (a sada ga imamo napretek, i svodi se na strah), i zato sada ne bi od toga trebalo praviti neku veličinu.
  Zaključno, Mariano, meni je indikativno to da je većina komentatora ubrala termin „strah“ kao krunski argument koji naše doživljavanje ove krize razlikuje od prethodnih (ali to je samo moja tvrdnja i ništa više), dok se ta riječ u tvome komentaru – ne spominje (a zaslužila bi, vjerujem, barem neki osvrt, i stoga ga smatram nekako - nepotpunim).
  Još jednom, hvala od srca svima, i najte kaj zameriti.

  avatar

  02.03.2022. (08:50)    -   -   -   -  

 • Blogokviz

  ...naravno da je problem u nama, gdje bi drugdje mogao biti?... nisu krivi ni Putin i njegova želja za ruskim carstvom, ni Biden i njegova želja da se nastavi širenje NATO-a kako Putin ne bi ostvario svoje rusko carstvo, pa da SAD ostane najjače carstvo na ovom planetu... nije kriva ni Kina koja mudro šuti i ubira plodove ovog sukoba... krivi smo mi - narodi svijeta koji im dajemo tu moć, jer bez nas svi oni su nule, a kad im mi damo tu moć bez koje su oni nitko i ništa, tada mi postajemo nule, a nule nisu za ništa drugo nego da postanu topovsko meso... puno veći problem od Putina su oni koji ga slušaju, odnosno puno veći problem od bilo kojeg političara na vlasti su oni koji su ga na vlast doveli i koji mu poslušno služe, oni koji poslušno idu u rat ubijati druge ljude kad ih dragi vođe pošalju, odnosno puno veći problem smo mi... puno je veći problem pilot bombardera koji je poslušao zapovijed i izbacio bombu, nego onaj koji je tu zapovijed izdao... da, krivi smo mi...

  avatar

  02.03.2022. (13:46)    -   -   -   -  

 • j.

  Da, blogokviz, to je još jedna istina koju često zaobilazimo. No, dovoljno je da u moru kotačića u sustavu samo jedan posluša, i sve pada u vodu. Bilo bi lijepo atomizirati zajednice i uvesti neposrednu demokraciju, ali više ni sam u to ne vjerujem. Više na žalost vjerujem u ovo što gledam očima, a što i sam lijepo opisuješ: nisu drugi krivi.

  avatar

  02.03.2022. (17:42)    -   -   -   -  

 • marija67

  Od muža sam se razdvojila prije tri godine. Među nama nije bilo komunikacije. Obitelji i prijatelji su me savjetovali da zaboravim na brak i da nastavim dalje u životu. Nisam se htjela udati za nekog drugog jer duboko u sebi još uvijek volim svog muža. Toliko sam patila od boli i zbunjenosti da sam na internetu pročitala preporuku o tome kako je dr. Alaba ponovno spojio razoreni brak uz pomoć svojih duhovnih moći. Neprestano sam čitala toliko svjedočanstava o tome kako je pomogao stati na kraj razvodu i vratiti bivše voljene ljude i moja vjera se obnovila. Trebala bih odmah kontaktirati dr. Alabu nekoliko minuta kasnije, on mi je odgovorio i dao upute što da radim, nakon što sam dva dana nakon rituala ispunila traženi uvjet, čarolija je promijenila moj život oko mog muža da me više od toga ne kontaktira. Dvije godine su me zvale usred noći plačući i ispričavajući se da je to djelo demona, pa se i dalje čudim ovom čudu pa mu opraštam. Sada je moj brak sada u ravnoteži. Ritual dr. Alabe je dobro funkcionirao i brak jači nego prije, i ništa nas više ne može razdvojiti. Posjetio sam toliko stranica da sam tražio pomoć, bilo je beznadno dok se nisam povezao s dr. Alabom, pravim čovjekom koji mi je pomogao da oporavim svoj razoreni brak ako imaš sličan problem u braku, želiš da te muž ili žena vole opet. , Imate nekoga koga volite i želite da vas on ili ona voli zauzvrat, imate izazov u svom životu, predložak čarolije dr. Alabe je rješenje i odgovor na vaš problem, whatsapp/viber s njegovim telefonskim brojem: +1(425) 477-2744, Kontaktirajte ga već danas slanjem e-pošte na dralaba3000@gmail.com Ne dopustite da vam netko oduzme supružnika.

  avatar

  10.03.2022. (14:33)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...