Komentari

athropa.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


 • Anabonni

  svašta bih nadodala ali neću.....Ovo je grozan pokušaj davanja sreće i euforije drugima s jednom tableticom..Očito osoba, vlasnik kutije to ne zna..Žalosno i prežalosno za onoga, tko je ponudjen

  avatar

  23.07.2021. (12:31)    -   -   -   -  

 • athropa

  Da, i ja bih... Mislim, dijete u pitanju (jer to i dalje jest dijete) nit zna sto uzima nit zna sto daje. Po meni je to propust roditelja.

  avatar

  23.07.2021. (12:41)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  U pravu si, oprez+ljubav= dobitna kombinacija

  avatar

  23.07.2021. (12:54)    -   -   -   -  

 • IzgubljenaUGalaksiji:)

  Ne mora biti roditelj kriv. :) Možda su tablete baš bile kod roditelja, ali je osoba ukrala. Može biti sto mogućnosti, ali ne opravdava postupak. Možda su tablete bile od roditelja pa je dijete ukralo jer je saznalo koja je svrha.... svašta sam se nagledala. Ništa me ne iznenađuje. Ponekad, roditelji i liječnici mogu educirati dijete svaki dan, a ono će opet po svom, no naravno - neprestana edukacija je prijeko potrebna :)) i treba učiniti sve, ali baš sve. Mi ne znamo zna li dijete ili ne zna što uzima i što daje. S obzirom na internetska prostranstva... U tim godinama, ne bih bila ja da ne istražim sve od A do Ž...

  avatar

  23.07.2021. (12:55)    -   -   -   -  

 • stara teta

  niti zna "korisnik", niti onaj ko mu je to dao. moguće da je to maznul mami ili teti, možda mu je ponudil frend koji je to nekomu mrknul, a možda je nasjeo na nagovaranje nekog lokalnog dilera ili je nabavil prek neta.
  a roditelji obično neko vrijeme pojma nemaju što im djeca zobaju. naprosto kao da žive u svojem izoliranom čvrstom svijetu gdje je nemoguće da se događaju gadne stvari. baš njima i njihovoj dječici. u trci za zaradom, egzistencijalnim resursima, zbog kroničnog umora i osobnih praznina mnogi se ni ne trude da vide problem, često ga i negiraju. ovakvi ekscesi najčešće traju neko vrijeme pa radoznalost i potreba za prihvaćanjem i prčenjem pred drugima prestane. ponekad se nastavi kao rekreativno uzimanje svega i svačega, ponekad neki zabrazde u opasnije vode. a neki se još dugo bave psihonautikom, isprobavanjem svega i svačega što se nudi na narko-tržištu. od svih takvih internetskih pošiljki zaplijeni se samo mali dio. cijelo društvo ide u smjeru ignorancije, omalovažavanja takvih početaka potencijalne ovisničke karijere, populacija je već prezasićena "šokantnim" "informacijama" kojekakve priroda i sadržaja, tako da se ne obazire na druge. roditelji nemaju pojma, pred učiteljima se skriva (oni ionako mogu sve manje utjecati, jer se male budale i njihovi starci pozivaju na kojekakva "ljudska prava i slobode", pravni i penalni sustav je preblag, i onda se desi da se po dječjim igralištima nalaze šprice, blisteri od metadona, velafaxa i kartonski filteri.

  avatar

  23.07.2021. (13:03)    -   -   -   -  

 • athropa

  @Lastavica: da, je.

  @IzgubljenaUGalaksiji: nisu. 37,5 mg se rijetko daje odraslima. Ciji zadatak je, zamisli, paziti kako djeca to doziraju.

  @starateta: radi se o tabletama iz ljekarne s napisanim doziranjem sa strane. Znaci, nije nikakav diler niti s neta.

  avatar

  23.07.2021. (13:08)    -   -   -   -  

 • stara teta

  svejedno, mogućnost da je mrknul od babe i strine ili da mu je dal neki pajdo koji je to mrknul svojoj strini-teti. često ni stvarni korisnici ne znaju taj detalj, osim ak ih se posebno ne upozori. djeci se ne daje taj pripravak, nisam čula u praksi tako nešto.
  a o kontroli što klinci rade, zašto nisu pod nadzorom, neke od mogućih odgovora sam napisala, no od zgražanja ništ, , od očaja ništ, može se samo već od malih nogu naučiti dijete da postoje i štetne tvari, da ne ulazi u društvo koje se tako ponaša (ne znam s kakvim rezultatom), da ne uzme sve ponuđeno, da nije sve baš tak fora kak pričaju kompići, da nek se ne boji biti odučan i pametan kad je u pitanju zdravlje etc, etc. objektivno, ni jedan roditelj nema mogućnost 24-satnog bdijenja nad djetetom. pa onda barem da se potrudi oko prevencije. ukoliko okolina nije baš potpuno divlja. doduše, znam klinca koji je iz "jako fine familije" pa je dilal na kile beloga, jednoga koji je išel u elitnu školu i ko za gablec dijelil za sitnu lovu koješta. a njegova mater je htjela tužit državu da su njenom djetetu podmetnuli. baš svašta. edukacija, preventiva, kinderštube.

  avatar

  23.07.2021. (13:20)    -   -   -   -  

 • Kockavica

  Slažem se s tobom.

  avatar

  23.07.2021. (13:29)    -   -   -   -  

 • athropa

  Miligramaza indicira da se ne radi o teti ili strini. Imas za usporedbu u tekstu moje doze (cetiri puta vise s 21 godinom i 75 kila).
  I da, edukacija je dosta bitna jer ovdje se ne zna kaj se uzima, onda ocekujem ni da ne znaju nuspojave. Ne znaju niti da od ove tablete nece odmah biti hiper jer ta tableta tako ne radi.
  Mislim, probat ce djeca uzeti svasta, samo sto onda netko ovdje na to treba pripaziti.
  Ne ostavljas tinejdzeru psihoaktivne lijekove jer sam vec vise puta svjedocila da to nikad ne zavrsi dobro.

  avatar

  23.07.2021. (13:31)    -   -   -   -  

 • morska iz dubina

  Athropa draga...i s edukacijom se teško poštuju pravila...bez nje sve anarhično i stihijsko. Žalosno. Tvoj tekst je odličan. Bar da dopre do nekoga kome je potreban...

  avatar

  23.07.2021. (13:45)    -   -   -   -  

 • stara teta

  nije to doza za klince, početna doza za odrasle je 37,5 mg 2x dnevno, obično se tako dozira kod izoliranih akutnih i/ili rektivnih depresija s ponešto negativnih simptoma, anhedonijom, kod sindroma kroničnog umora, dakle kod očekivane reverzibilnosti. pa se prati par mjeseci. neki drže da, ukoliko nema poboljšanja već nakon par tjedana, valja dodatna procjena dijagnostike i dopuna terapije ili prijelaz na drugi lijek. definitivno nije lijek izbora za tinejdžere niti to naši šrinkovi njima propisuju.

  avatar

  23.07.2021. (13:59)    -   -   -   -  

 • Pozitivka

  Toplina, ljubav, nježnost. Da, edukacija je najbitnija, ne samo u početku, nego i za cijeli život. ;)

  avatar

  23.07.2021. (15:28)    -   -   -   -  

 • athropa

  @Morska: nazalost.

  @teta: osobno znam barem 3 slucaja da su prepisali maloljetniku, bas u tim dozama.
  Moja pocetna je bilo 75 mg dvaput dnevno.

  @Pozitivka: da, je.

  avatar

  23.07.2021. (15:46)    -   -   -   -  

 • V

  Ima djece koja su zbog društva u stanju sve napraviti.

  avatar

  23.07.2021. (17:40)    -   -   -   -  

 • modrinaneba

  Strašnooo!!!

  avatar

  23.07.2021. (17:53)    -   -   -   -  

 • Nessuno DiVoi

  Uznemirujuće....

  Opet I tužno.

  Moja mama, vrhunska liječnica nije mogla prihvatiti da joj djeca trebaju pomoć. Jednom djetetu odbila hospitalizaciju, meni neizravno sugerirala da mi ne treba nikakva 'pomoći'...
  Govorim o teenagerskoj dobi, kada se poremećaji odnosno bolesti prvi put ispoljavaju.

  avatar

  23.07.2021. (20:44)    -   -   -   -  

 • athropa

  @V: nazalost

  @modrinaneba: da. Strasno je.

  @Nessuno DiVoi: moji nisu prepoznali znakove do trenutka kad se nisam pocela raspadati. Vjerojatno nisu htjeli vidjeti. Psihijatru su me vodili oni, kao i na hospitalizaciju.

  avatar

  23.07.2021. (21:18)    -   -   -   -  

 • luki2

  Strašno! :(((( Gdje su roditelji te djece?! Što rade?! Užas! Pusa!

  avatar

  23.07.2021. (23:14)    -   -   -   -  

 • litterula

  Za sve su odgovorni roditelji. Ali čini mi se da neki roditelji nemaju dovoljno snage za nadzor i odgoj svoje mladeži.

  avatar

  23.07.2021. (23:55)    -   -   -   -  

 • marival1

  Mnogi roditelji doista ne prepoznaju i ne vide. Mnogi na žalost vide, ali ne žele prihvatiti to što vide... Tužno....

  avatar

  24.07.2021. (04:43)    -   -   -   -  

 • athropa

  @luki2: ne znam. Nazalost sam i kao razrednica imala posla kojeg su trebali odradjivati roditelji.

  @litterulla: djeca svasta isprobavaju, ali meni nije normalno da se na igralistu dijele tablete.

  @marival1: da, tesko se nekad pomiriti s tim vecini roditelja. Onda radije ne vide.

  avatar

  24.07.2021. (10:19)    -   -   -   -  

 • ...

  Na žalost, instant prevara i podvala lažne sreće počinje od najranije dobi. Od kad naručujem u DM-u našao sam Bebivita Instant čaj od komorača. Ostao mi je u jako dobrom sjećanju. Kupim, složim, probam, kad ono, čisti šećer. To sam osjetio jer desetljećima ne stavljam šećer u čaj. Uglavnom, zaintrigiralo me, pa tražim koliko je zapravo šećera u igri. Moram priznati da su podatak jako dobro sakrili i zamaglili ga komercijalnim parolama tipa bez konzervansa, lako probavljivo, količini šećera u deci napitka i tome slično. Na žalost, postotak šećera u granulatu čaja je nevjerojatnih 94%. Osjetio sam se poprilično glupo što sam kupio šećer po cijeni od 125 kn za kg. Nema veze, svako iskustvo košta. Sada ga koristim doslovce kao šećer, pa ga dodam mrvicu u druge čajeve, tipa crnog, pogotovo ako se radi o tome da dodam i limunsku kiselinu i rum ili gin, još jedan koncentrat lažne sreće za velike ;)
  P.S. Sviđa mi se post, a osobito završne misli.

  avatar

  24.07.2021. (14:49)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  @Athropa, oprosti što dodajem nešto van teme.
  Al daj reci onom tulipanu (koji me blokirao) da je ono studija sa uzorkom od 3.900 trudnica i nije kod tog prolaznog vrjednovanja još gotova.
  Sve su primile cjepivo u različitim tromjesečjima trudnoće u otprilike jednakom brojnom omjeru. One koje su ga primile u kasnijim fazama ni ne mogu pobacit u ranoj fazi, jer su je prošle. Dakle, u ranoj fazi, gdje se dogadja najviše spontanih, pobacuju silom prilike samo one koje su primile cjepivo u ranoj fazi. One koje nisu pobacile il rodile, još su trudne i prešle tu fazu.
  Ak treba, nacrtaj mu … ;))

  avatar

  24.07.2021. (16:47)    -   -   -   -  

 • blogomoljac

  i … bingo, nadjoh i ono što smo i mi zaključili, da i u ovoj fazi nema upadljivih razlika u poredbi sa sličnim studijima necijepljenih trudnica.
  Reče to Center for Disease Control and Prevention (CDC), američki provoditelj te i sličnih studija.

  avatar

  24.07.2021. (18:50)    -   -   -   -  

 • athropa

  @drazen: ovdje se pije caj od lipe. I zeleni povremeno.
  Nista instant ;)

  @moljac: zakljucila sam da je trolove bolje ne hraniti.

  avatar

  25.07.2021. (18:09)    -   -   -   -  

učitavam...