Komentari

jekatisine.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • luki2

    Bravo! Jasno i lijepo objašnjeno. Pusa!

    avatar

    23.02.2021. (20:47)    -   -   -   -  

  • Litterula

    Izvrsno, baš mi je drago što si odlučila o tome pisati. Jako zanimljivo. Mene osobito oduševljava gravitacija.

    avatar

    23.02.2021. (21:05)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    Fin post, zanimljivo. Čekam iduće postove. :)

    avatar

    23.02.2021. (21:06)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    :))

    avatar

    23.02.2021. (21:48)    -   -   -   -  

  • jekatisine

    @luki2: idu i iduci, valjda. Mislila sam nesto iz kvantne, buduci da je ona dost neshvacena. Nekad tesko bez ploce i jednadzbi.

    @literulla: pisala sam prije kratke clanke o znanosti za jedan nas portal. Proslo dosta od onda, jos nisam u formi. I zbilja mi nedostaje ucionica.

    @Vrtlog: mislim da mogu bolje. ;)

    avatar

    23.02.2021. (21:51)    -   -   -   -  

  • jelen

    Davno, negdje krajem osnovne sam čitao Hawkingovu Kratku povijest vremena. Puno toga nisam razumio ali opet sam intuitivno znao da čitam nešto važno. Sjećam se nešto gdje piše o ujedinjenju slabe, jake i elektromagnetske sile, pa opisuje kao neki hipotetski akcelerator koji bi trebao biti u promjeru veći od Sunčeva sustava da se postigne energija velikoga ujedinjenja. Ako se dobro sjećam za gravitaciju niti na toga ne računa da bi bio dovoljan da se ujedini s ostale tri.
    Ekstremni uvjeti u kojima su sve sile bile jedna vladali su u onim prvim trenutcima svemira, a sve ovo što mi danas jesmo i što opažamo je pepeo te drevne Primordijalne Vatre koji još leprša na vjetru Vremena.

    avatar

    23.02.2021. (21:55)    -   -   -   -  

  • VladKrvoglad

    Uvek je lepo podsetiti se osnova, a bome, ako moze, i nauciti novo!

    avatar

    23.02.2021. (22:07)    -   -   -   -  

  • jekatisine

    @jelen: i ja sam je citala... Isto davno, cini se sad.
    I da, energija tog cuda bi trebala biti nezamisliva.
    Svidja mi se formulacija zadnje recenice. :)

    @VladKrvoglad: osnove su zakon, kad ih savladas, nadogradnja moze u nebo.

    avatar

    23.02.2021. (22:21)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    čudno kako se kolege blogeri oduševljavaju s elementarnim činjenicama koje su trebali zapamtiti iz osnovne škole
    @athropa nakon 2 fakulteta i puste samohvale o vlastitom znanju, vjerujem da možeš bolje i više

    avatar

    24.02.2021. (10:46)    -   -   -   -  

  • Mikitarije

    Nestrpljivo očekujem ostale - ovo su osnove, a vjerujem da će postajati sve složenije - baš onako pedagoški posloženo da se ne nitko ne uplaši nekih velikih riječi i nepoznatog. :-))))

    avatar

    24.02.2021. (10:48)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    Vrlo pozitivan napor, lijepo i vrlo potrebno u ova vremena sumraka čistog uma. Uz Newtona, Bošković je svojom krivuljom sila ("De curva curvarum" je naslov jednog od njegovih djela, al' su se morali smijati njegovi doma, a i on, da je redovnik, i to Isusovac, napisao nešto s takvim naslovom!) ostavio traga na diskusiju o silama, predvidjevši, čisto geometrijskim razmatranjima i van der Vaalsa i nuklearne sile. U akceleratorima se ubrzava čestice, ali samo da bi ih se sudarilo s drugim česticama ili nekom stalnom metom i razbilo. Tada puknu veze i sve što je bilo unutar čestica se rasipa i onda ispitivanjem rasipanog materijala proučavamo, koristeći osnovne zakone očuvanja (količine gibanja, momenta količine gibanja, energije, naboja i kojekakvih drugih očuvanih veličina koje smo s vremenom uspjeli naučiti) što je bilo unutar onog što se sudarilo. Za ponovno veliko ujedinjenje sila trebalo bi nam ništa manje nego sudariti dva svemira. Usput, Higgs, nažalost, nije čestica koja nosi masu, nego "polje Higgsa" više prenosi informaciju o okolnim česticama i njihovom međudjelovanju sa promatranom česticom. Postojanje čestice koja bi "davala" masu još nismo utvrdili ni teorijski. Gravitoni su samo teorijski koncept na osnovi analogije s drugim poljima u prirodi, svako ima svoju noseću česticu. Einsteinova teorije gravitacije NE sadrži gravitone niti ih može sadržavati, jer po njoj gravitacija nije materijalna sila, nego posljedica geometrije. Zbog te nespojivosti s Kvantnom teorijom polja se i misli da je Einsteinova teorija samo dio opisa gravitacije. Iz serije malih korisnih knjižica o znanosti kod nas je prevedena, u vremena kad se još brinulo o naobrazbi raje, a ne samo o to koje cipelice je nosila neka XY, u "Biblioteka moderne fizike" 1988 objavljena "Kvarkovi" Haralda Fritzscha, preporučam, naći ćete ju u antikvarijatu, jako pristupno objašnjeni pojmovi atomske i subatomske fizike i cijeli Standardni model.

    avatar

    24.02.2021. (11:00)    -   -   -   -  

  • jekatisine

    @vilimstvor: pa necu znanstvene radove pisati po blogu ;)
    Cisto zato jer ih se pise drukcije. Ovo je popularno-znanstveni tekst, prilagodjen na opcu populaciju.

    @Mikitarije: izbjwgavam velike rijeci. I da, ovo su osnove.

    @astrosailor: ovo mi je odlicna nadopuna. Trenutno sam jos u istrazivanju tog polja, po struci sam kemicarka i najmanja cestica koju mi razmatramo je elektron.
    Prijedlozi za citanje mi se cine zanimljivi, mozda ih potrazim kad uhvatim vremena od moje bebacice. :)

    avatar

    24.02.2021. (11:11)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    @Athropa, a kako se zna da je prije bila jedna sila?

    avatar

    24.02.2021. (12:06)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @Vrtlog: ne da je bila, nego i dalje je: na visokim energijama ne vidiš više razlike među njima. Zgriješ komad materijala jaaaako, npr. nuklearnom eksploziojom, i odu tvoje elektromagnetske i atomske sile a rade nuklearne, onda se materijal hladii i opet se počinje slagati u atome...dakle, pojavljuju se atomske. Dakle, na različitim energijama, materija "vidi" različite sile. Ako je bilo Velikog Praska, onda je tamo bilo vrlo vruće=jedna sila. Ako "nije"...smisli bolju teoriju! Imamo ih par, ali VP najbolje odgovara na pitanja koja trenutačno možemo postaviti, iz promatranja.

    avatar

    24.02.2021. (14:31)    -   -   -   -  

  • jelen

    Možda u nekom budućem životu ako bude vremena bi opet htio čitati Hawkinga, a i ovaj naslov "Kvarkovi" zvuči intrigantno. Postoji youtube kanal "Arvin Ashe" koji jako lijepo objašnjava takve teme.

    P.S. mene zanima gdje su to išli u osnovnu ovi neki šezdesetogodišnjaci, kad su to sve upamtili još u ono vrijeme ;-)) nije valjda opet Hogwarts Elementary u pitanju :-O

    avatar

    24.02.2021. (15:02)    -   -   -   -  

  • Vrtlog_

    @astrosailor, zanimljiv odgovor, dobro si mi pojasnija kao laiku. Zanimljivo fakat. Hvala ti. Nadan se da će bit još ovakvih postova kod athrope.

    avatar

    24.02.2021. (15:18)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    @astrosailor možda bi bilo bolje da ti preuzmeš ovaj zadatak ;)

    avatar

    24.02.2021. (16:26)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @vilimstvor: athropa je lijepo napisala,nije ovo mjesto za pisanje znanstvenih članaka. Ona je lijepo objasnila osnove kao kemičarka i učiteljica, ja bih možda previše zakomplicirao početak...ovdje sam dodao kao fizičar. Znanost je zajednički rad, svatko uključi svoj dio, zato i je zanimljiva!

    avatar

    24.02.2021. (17:00)    -   -   -   -  

  • jekatisine

    @svi: ispricavam se na kasnjenju na raspravu. Naime, Athropa ima i malo dijete :) Pisem u pauzama kad ona spava.

    Astrosailor je to lijepo pojasnio, svidja mi se kako je iz kompleksnog pitanja izvukao najbitnije.

    Jelen je dao svoj doprinos s jos jednom stvari koju moram staviti na listu citanja.

    Vrtlog postavlja vrlo kvalitetna pitanja, a vilimstvor... Njega necu komentirati.

    Uglavnom,kako rece astrosailor, znanost je timski rad. Drago mi je da je u mojem odsutstvu ipak post zazivio i da smo na kraju dosli do neceg konstruktivnog.

    avatar

    24.02.2021. (19:37)    -   -   -   -  

  • vilimstvor

    @astrosailor athropa kaže da ima 2 fakulteta, jedan je iz kemije, to svi znamo jer je 100 puta spomenula, a drugi je neki tajanstveni koji nikad nije spomenula (bar ja nisam čuo),, ali očigledno nije iz fizike, stoga ona ne može na ovu temu napisati "znanstveni rad" kako sama umišlja,, osobno znam zašto se uhvatila baš ove teme jer se radi o nekim "ranama" iz prošlosti,, ali svatko, baš svatko tko ima koliko toliko obrazovanje, može opisati ovu temu iznad razine osnovne škole i pri tome nekako i poentirati, da tema ne zvuči isprazno i dosadno,, predložio sam tebe da se uhvatiš ove teme (fizike,, ne baš ove teme) jer mi je bilo dovoljno 2 tvoja komentara da primijetim znanje i očito nisam falio,, jer si fizičar,, a i ja bi volio štogod naučiti jer volim fiziku

    avatar

    24.02.2021. (21:49)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    @vilimstvor svatko radi koliko može i stigne, ima ona i važnijih stvari trenutno za raditi. Ali bitno je htjeti, pa se onda nađe koji dobar savjet i koja ruka pomogne i priča se pogurne dalje, nauči se nešto. Ako Ti je ovo preniski nivo, siguran sam da znaš naći odgovarajući za sebe. Nekima možda otvori koja vratašca prema upotpunjavanju znanja ili buđenju interesa da ga upotpune.

    avatar

    24.02.2021. (23:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...