Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (37)

Marketing


 • geomir

  Ti "geodetski stupići" su točke geodetske trigonometrijske mreže,
  kojom je bila prekrivena čitava država i to je bila osnova
  temeljem koje su određivane jedinstvene koordinate
  za sve vrste snimanja i pravljenja geodetskih mapa.
  Sada je GPS mreža zamijenila tu mrežu koju sam ja koristio.
  Slava joj!!

  Vajalo bi da mi Varbuovjani malo proćakulomo s tin Bednjancima!! :-)))

  avatar

  27.12.2018. (00:19)    -   -   -   -  

 • VladKrvoglad

  Bas kako kazes: valja pozdraviti svaki entuzijazam! :)

  avatar

  27.12.2018. (00:50)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Lijepa šetnjica, a poštenim lopovima treba neki put nešto udijeliti. Dobro je naći voće u planini, zdravije od onog uvoznog iz supermarketa. Eto, i put je cilj, a bednjanski govor ima 24 samoglasnika, dvoglasnika i preglasnika. Sretno za blagdane!

  avatar

  27.12.2018. (00:50)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  I mjesec, i sunce :)
  Zar si opet nekud krenuo?
  Ili samo što nisi?
  I nije ti valjda namjera tamo ostati!?
  Čuvaj se i sretno, a ujutro moram na razvidnijem ekranu ove smeđe fotografije gledati, ima nešto posebno u toj spavajućoj prirodi....

  @VladKrvoglad i @Gogoo, vama pozdrav :)

  avatar

  27.12.2018. (04:34)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Ja poznajem jednu familiju Ćuk, i točno su takvi kakvo im je prezime :))

  avatar

  27.12.2018. (04:35)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Zanimljivo ti je ovo hodočašće.

  avatar

  27.12.2018. (06:22)    -   -   -   -  

 • jelen

  @geomir: zahvaljujem na objašnjenju o stupićima! Veliki je to entuzijazam morao biti dok se nosalo po planinama, vjerojatno su stupiće betonirali na licu mjesta, ali opet... No sada ako više nikom nisu potrebni možda ja jednog prebacim preko ramena i uzmem si doma kao ukras za vrt.

  @VladKrvoglad: jesi vidio svoju Piramidu?

  @gogoo: nadam se da postoji bednjanski frazeološki riječnik, ako budem išao tamo da znam reći barem "dobar dan, moje ime je jelen... kojim putem do Trakošćana?" I tako neke jednostavne stvari :-))

  @Lilianke: pročitaj tekst pri dnevnom svjetlu, valjda će ti biti jasnije, idem samo ono što na kraju spominjem, nekim jačim igračima to možda i nije nešto (vidim i ti se uključuješ u igru s noćnim pohodima), ali meni je važno a bome i dovoljno da se ostane izgubljen u divljini, vidjet ćemo kako će to ići, ako se ne javim kroz par dana... :-O

  P.S. mjesec i sunce, da, znao sam da ćeš cijeniti taj detalj s moje božićne smreke...

  @Lastavica: zanimljivo je dok čovjek hoda, a zanimljivo ostane i nakon toga dok se još dugo razmišlja o hodnji. Tako dugo dok se ne ukaže nova ruta.

  avatar

  27.12.2018. (09:19)    -   -   -   -  

 • stara teta

  vaeč douge nijesem bila na ivonščice, bi me betega hbila mam, am pak me više ma na sele, v dvorišču i hiže. a naš ti da tu sake sele ma svoeje kak se spomina, to ti nemre sam tak hmrijeti. bednjanci tak govoriju, am pak vu vesi po svojum, v bedekovčine po svojum, i dobre je kaj je opet postalo jaezik prauvi. *
  neke diftonge je teško napisati, naprosto nema onih finih varijanti gdje negdje više vuče na a, drugdje na e, bolje se osjeti u govoru i kod slušanja. imala sam prilike kroz djetinjstvo čuti i bednjance i one oko sutle, i bedekovčance i vesjane i one iz pregrade (uf), a tek oni z mača! turopoljci, prigorci, zaprešić, zabok, oko zeline, kašine, pogotovo gorski kotar, sve je to prefino po izgovoru i razumljivo prema prethodno nabrojenima, ha, ha. i kam got dojdeš, nekak se osečaš domače i čist dobro. drago mi je da si me podsjetio na lijepa vremena djetinjstva. fala ti :) :)

  avatar

  27.12.2018. (13:04)    -   -   -   -  

 • Viatrix

  Lijep krajolik.

  avatar

  27.12.2018. (15:19)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Dobro, ja i dalje ne kužim, nego onako kako sam po noći.
  Možda da dijete angažiram, ta i u najkompleksnijim situacijama dobije 5 iz čitanja s razumijevanjem. :D

  Ali jako štujem dvije stvari;
  pomalo oslobođenje :))
  to što ne uzimaš za ozbiljno 'strijelu vremena'.

  avatar

  27.12.2018. (17:48)    -   -   -   -  

 • jelen

  @stara teta: kajkavština je osnova svega, Slovencima se tako jako dopala pa su nam ukrali... a kaj se more... nek im bu na korist! ;-))

  @Viatrix: lijep.

  @Lilianke: mislio sam da ću prije Nove godine pokušati izgubiti se u divljini sjeveroistočne Ivanščice, da će to biti završni čin igrokazne 2018. godine... ali kako sad izgleda da će to biti ipak početni čin 2019.

  Oslobođenje? Te nekak ne razmem :-S
  Strijela vremena? Nisu li to izmislili kršćani, onaj što je puno tragao za nečim, Augustin ako se ne varam?? :-PP
  Tko normalan to još uzima za ozbiljno ;-))

  avatar

  28.12.2018. (20:48)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Će bi mi mëglji nemestiti krilo/ Il neke bi drüge në plaćö mi dëlji/ Bi spërhnul ne nabe ëbloka jö strasti/ Dö detatu sökem Böžiću bu bielji./ Dëk miesec zësvijeti, pëgladöš pe pütu/ Tek sniëgek sa ijskri, si sale vać spi/ Detace nestünjiš në slümicu žutu/ Gö v nöručju svämu nöj Böžić zbudi.
  (Stanko Ribić iz Rinkovca).

  avatar

  28.12.2018. (21:32)    -   -   -   -  

 • jelen

  A to si ti, a ja sam otprve pomislio da nešto se zblesiralo na blogu i sve se obrnulo na mađarski! :-D

  Sad ću ja to pokušati prevesti na brzu ruku pa ćemo vidjeti koliko ih razumijem:

  Ako bi mi mogli namjestiti krilo
  Ili nešto drugo na leđa mi stavili
  Poletio bi na nebo oblak stresti
  Da djetetu svakom bude Božić bijeli
  Kad mjesec zasvijetli
  Pogledaš po putu
  Tek snijeg se iskri, selo već spi
  Djetešce položiš na slamicu žutu
  Neka ga u naručju svome probudi Božić

  Mislim da sam većinu pohvatao

  avatar

  28.12.2018. (21:44)    -   -   -   -  

 • gogoo

  Mislio sam kako ćeš to ti puno bolje prevesti nego ja, a pogotovo bolje od onih sa Hvara, Visa, Buzeta i Ćićarije u Iistri... U nekom selu pri usponu na Ravnu Goru iz Trakošćana nismo ništa razumjeli domaće ljude, a samo smo starije vidjeli.

  avatar

  28.12.2018. (21:54)    -   -   -   -  

 • jelen

  ovo je zanimljiv stih:
  Bi spërhnul ne nabe ëbloka jö strasti
  -i mi kažemo "sprhnuti" za "poletjeti" a ovo "jö" mi nije skroz jasno zašto mora stajati tu. Možda misli "joj stresti" ali nebo nije ženskog roda pa bi bilo prije "mu stresti", ne znam.

  pa onda ovo

  Detace nestünjiš
  -slično i mi velimo "detece" ili "detence" za djetešce, dok riječ nestünjiš mi je sasvim nepoznata, to sam logički pretpostavio što paše, a možda je to doslovno "nastaniš" ili "nastaviš"

  ...nöj Böžić zbudi.
  -isto mi velimo "naj" za "neka"

  Uglavnom vrlo je interesantno to malo proučiti, puno ti hvala za ovu umnu razonodu!

  avatar

  28.12.2018. (22:07)    -   -   -   -  

 • Aneta

  Te male, divlje, kod nas nazivaju "divljake" i od njih prave sirće. :-)
  Život je takav, sve čini da se osjećamo (dobrovoljno) zatvorenim bjeguncima, povratnicima, a eto ima i poneki, iz njega odbjegli zatvorenik.

  avatar

  29.12.2018. (08:35)    -   -   -   -  

 • jelen

  Kod mene su previše rijetke da bi se od njih moglo nešto napraviti, osim čaja naravno. Uzmem ribež za krastavce i takve divlje jabuke naribam na tanke ploške i posušim.
  A domaćih jabuka toliko je bilo ove jeseni da sam napravio 200l čistog jabučnog octa, ili točnije rečeno jabučnog soka koji sad prolazi octeno vrenje i bit će ocat dogodine.

  avatar

  29.12.2018. (10:45)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  A bome si u pravu;
  mora da su strijelu vremena izmislili i profurali kršćani, linearno vrijeme....svi ostali su normalno išli u krug, a znamo da iz centra kruga uvijek imaš pristup u svakli dio kruga jednako.....a tek ako nije krug, nego kugla ili nekaj još višedimenzionalnije...ih, di nam je kraj.
  oslobođenje = odvajanje od srama, to su takitak ego gluposti.

  Ponavljam, već otprve sam shvatila tako kako mi sad govoriš,
  a di je taj wild, i kad ideš?

  avatar

  29.12.2018. (14:55)    -   -   -   -  

 • jelen

  Ako je vrijeme u obliku valjka to bi puno toga objasnilo, može zgaziti mnoge, prividno ide u jednom smjeru, a i kruži istovremeno
  Ja sam strašno sramežljiv ionako uvijek bio, a kako se prikupilo (tijekom vremena ;-)) još i postupaka kojih se sramim to je prilično ubitačan komp(l)ot.

  Teren koji treba pročešljati u sklopu Projekta Lost in the Wild leži na sjeveroistoku od vrha Ivanščice, ako ti to nešto govori. To će biti pretežno krajevi koje još nisam posjetio. Međutim sam primjetio da nisam kondicijski još na razini, jučer sam odlučio da prije nego se uputim na to idem na jednu nešto manju pripremnu šetnju koja bi me odvela na turneju po 3 vrha sedamstotinaša koje do sada isto nisam posjetio. Sve to planira se u 2019. toliko ti znam reći.

  Nešto si mislim da napišem do Nove post o tome kako sam živio u Lourd(es)u o prvim danima, o početku Camina... ali nisam siguran :-S

  avatar

  29.12.2018. (20:13)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Lutajući isposnik Ivanščice. Zanimljiva šetnja meni nepoznatim stazama. U planinarenju sam još uvijek samo filtrirano pivo, ali bunim se, odbacujem industrijske dijelove, sve više je taloga. Jednog dana...

  avatar

  29.12.2018. (21:23)    -   -   -   -  

 • jelen

  Svi smo mi grozno filtrirani, industrijski. Ne živimo svoja iskustva nego poturene ready made predloške. U novoj godini pođimo Nefiltriranim Putem!

  avatar

  29.12.2018. (22:16)    -   -   -   -  

 • Unusual suspect

  Dobro si nam svima ovo zaželio, ali malo njih će poći našim novim duhovnim putem - ljudima su draže već utabane staze, teško se snalaze u dubokoj šumi, daleko od mehaniziranog flaširanja. Znaš kako se kaže da je najbolji način rješavanja anksioznosti utapanje u gomili i mediokritetu...

  Da odmah odgovorim na tvoj komentar na mom blogu. Na Čevu je već jedno vrijeme tmurna situacija i postaje sve gora s vremenom. Stvarno mi je teško shvatiti koji je užitak u tome da staviš veliki zvučnik na Balkon kod raspela i tjeraš sve za tišinu raspoložene putnike. Vidno pijani, okrenuli su mladog pajceka - tako mi je rekla Maja, šta ja znam o tome :D

  Zašto ti je Suzuki čudan? Ili je to samo generalna opaska jer je svaki Zen majstor "čudan"? :)

  avatar

  30.12.2018. (00:39)    -   -   -   -  

 • Goga i Mario

  ...u novoj godini želimo ti što više uspješnih hodajućih projekata :), kao i svima drugima koji mogu hodati... hodajte ljudi i samo hodajte i budite sretni... pozdrav od osuđenih na ljubav :)...

  avatar

  30.12.2018. (16:10)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  kad kažeš valjak, to podsjeća na kartonsko srce toalet-papira
  kad kažeš 'postupci kojih se sramiš' - onda znaš(m) da su to tvoji(moji) školski predmeti,
  a NE nešto što je najbolje da zaboraviš(m).
  I nije to moralni relativizam, nego poučak.

  U novoj godini pođimo Nefiltriranim Putem!
  može! al, ja neću čekati novu godinu, nastojat ću odmah. :))
  I da, napiši post kad već znaš o čemu.

  avatar

  30.12.2018. (16:32)    -   -   -   -  

 • astrosailor

  Sline cure na ove poglede i misao da Ivanščica stoji, čeka...a meni je par sto km do prvog brda, prema Istoku prvo brdo Ural, merde. Di si spuknul Starčevinu, tu sam svoje prve planinarske korake delal, tak rano da se niti ne sečam (živel sam u nekom prethodnom životu vu Golubovcu, tam di cug staje pred Veternicom, niz koju sam se sanjkal). Ehhh. Lijepa šetnja, zavidim, meni preostaje u okviru priprema za Rinku (koja isto čeka, čeka) samo trčati ulicama noću i trenirati strpljenje. Eh^2.

  avatar

  30.12.2018. (20:27)    -   -   -   -  

učitavam...