Komentari

freshcayg.blog.hr

Dodaj komentar (35)

Marketing


  • FreshCaYg

    Dio razgovora sa Dr. Đorđevićem o poeziji i pjesnicima.

    P.s. urbi et blogi draj je u pripremi

    donosimo slijedeće pijana pala sa balkona i razbila se, ko je raspizdio just me, vraćamo se odmah poslije reklama

    avatar

    12.07.2016. (10:25)    -   -   -   -  

  • stara teta

    aaah, jel to onaj dr. đorđević s dvadeset izdatih pjesničkih zbirki pod pokroviteljstvom precjednika, urednikom tri književna časopisa, kandidatom za nobela, pulitzera, bookera etc., profesorom kolegija teorija književnosti i doktoratom iz teme: kako napisati pjesmuljicu i zašto?

    avatar

    12.07.2016. (11:11)    -   -   -   -  

  • Kunigunda

    Zašto si kontradiktoran ?
    Prvi i zadnji dio........što si htio, zapravo, reći?

    avatar

    12.07.2016. (11:17)    -   -   -   -  

  • Kojotica

    Veliki pjesnici danas bi ubrali kaznenu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira te zbog seksualnog zlostavljanja, kao i uvjetnu kaznu i zabranu približavanja objektu svoje žudnje. Ne mogu ni zamisliti koliko je na povraćanje išlo Juliji Primicovoj svaki put kad bi pod balkonom ugledala pijanog Franca Prešerna, na primjer. Ili pak onaj bolesnik iz Ljubavi u doba kolere. Svaka normalna žena zaželjela bi mu tisuću godina kuge i kolere. Nema tu ništa romantično, to je čisti davez. Cijeli jebeni život patiti za onom koja ih neće i još je i maltretirati. Psihopati.

    avatar

    12.07.2016. (11:19)    -   -   -   -  

  • teuta

    Nije bez veze kad se kaže da biti zaljubljen isto je kao da si poludio, ali to je pozitivno ludilo. Ok, to je zaljubljenost a što se tiče one prave istinske ljubavi nje svakako ima, netko je dočarava poezijom, netko pak na drugi način itd. Nebitno.
    Kažeš da postoje samo sretne ljubavi. Ljubav, ona prava uvijek je sretna ali (uvijek postoji taj jedan ali) sve što je prati ponekad zna izazvati nešto negativno, bolno i tužno. Što svakako ne znači da nije u pitanju prava ljubav. Znači nisu ni sve prave ljubavi nesretne nit su uvijek potpuno sretne ali ta snažna emocija ipak je ono najbolje zbog čega vrijedi živjeti.

    Evo, sad možeš na reklame, hehehe.

    avatar

    12.07.2016. (11:22)    -   -   -   -  

  • slavonchica

    Brkaš pjesništvo s dnevnikom. Pjesnik može imati inspiraciju u trenutnim ljubavnim jadima, u jadima koji su se dogodili gro vremena prije, a isto tako i inspiraciju u jadima koji se događaju oko njega.
    Uvijek mi je najjače bilo na ovome blogu kada netko objavi tugaljivu pjesmu pa se svi uzvrte da što ti je, što se dogodilo i slično.
    Pjesme se tako NE analiziraju!

    avatar

    12.07.2016. (11:22)    -   -   -   -  

  • Zvonka

    Jedina moja prava ljubav je panceta.
    Sve ostalo su pi****ije :-)

    avatar

    12.07.2016. (11:43)    -   -   -   -  

  • stara teta

    a gleč, nismo svi završili nekakvu književnost niti svi imaju filing za skladni stih. neke u poeziji i prozi takne sadržaj, uostalom, većina ljdui i reagira upravo emocionalno, pa onda tek racionalno. a krajnju racionalnu analizu donose stvarno oni koji razlikuju temu/sadržaj/ono-o-čemu od kako,kojim stilskim figurama/leksičkim bravurama. uostalom, u književnosti nije bitno što, nego kako. i to je razlika između stvarnog umjetnika od raspekmeženog amatera/pokušajnika.

    nesumnjivo i jedan i drugi pišu s dušom, srčano i strasno, no umjetnik to radi i vješto, dobro osjećajući i poznavajući sve jezične mogućnosti i zamke. ni jedan pjesnik nije odmah samozadovoljan svojim stihom. tek nakon mnogostrukog iščitavanja on će skromno reći: ovo je stvarno dobro! laik će biti sretan jer ga taj oblik kreativnosti usrećuje, ma kako na to gledali učeni poznavaoci. za njega je ono što napiše uglavnom jednako onom što je osjetio i što ga je ponukalo da piše. kod "pravog" pjesnika je isto tako, samo što taj vlada i vještinom kako pisati. rijetki su amateri koji vladaju i time. ako vladaju, onda znači da i teoriju osjećaju i razumiju. bez faksa. doduše, takvih nema puno.

    to što se mnogi samozvano nazivaju poetama i poetesama, pa kaj onda, nek ih to veseli, nek budu sretni. nismo svi kandidati za nobelovca. (doduše, kad vidim, s druge strane, kakvi šuftovi dobivaju dotacije za svoje uratke i kakve su pjesmuljice po dječjim udžbenicima, pa kakve sve cirkuse delaju ti samozvani polupismeni, puni taštine, dobim dijareju.)

    avatar

    12.07.2016. (11:48)    -   -   -   -  

  • Kunigunda

    @Slavonchica ima pravo!

    Pjesma ne mora biti inspirativno vezana za osobni doživljaj pjesnika: ona je njegovo razmišljanje preneseno u vezani ili nevezani stih.
    Tumačiti je kao dio pjesnikove osobnosti je vrlo netaktično jer, kod "nesretnih " stihova zaista svatko postavlja pitanja i, što je najgore, daje savjete.

    Mnogo godina u svim predgovorima pjesama P. Nerude pisano je, da su njegove ljubavne pjesme posvećene ženi Matildi!!!
    Tek kasnije otkriveno je, da je bio silno zaljubljen u mladu djevojku koja je pomagala u njihovom kućanstvu, ali kritičari Nerudovog pjesništva taj detalj nikad nisu zamijenili s imenom Matilde.

    O poetskim visinama ovog blogeraja neću ništa reći

    avatar

    12.07.2016. (12:08)    -   -   -   -  

  • kako_ti_kupus

    sve su to egotriperi

    avatar

    12.07.2016. (12:43)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    :) već 12 godina sam glupasta, blesava i djetinjasta :) od 15.8.2004. pa nadalje - hvala Bogu :), ali pjesme su drugačije, to je nešto sasvim drugo

    avatar

    12.07.2016. (12:54)    -   -   -   -  

  • gzzz

    Za mene je najljepša poezija ispisana na papiru, ili što već je, dimenzija 145 mm x 75 mm s likom Marka Marulića. Prolazi i Stjepan Radić. To je jedina poezija koju cijenim. A i sa Zvončicom se u potpunosti slažem.

    avatar

    12.07.2016. (13:02)    -   -   -   -  

  • stara teta

    sad je u diskusiji se ponovno istakla razlika između onoga što se piše i onoga kako se piše. s tim da je anabonči naznačila da ono što sadržajno iznosi pjesnik nije nužno i njegov osobni doživljaj niti osobno iskustvo. nego pjesnički opis zapažene pojave. sine ira et studio. i ja se slažem sa slavončicom i ančibonči, samo, zar se ne bi trebalo biti blag i suosjećajan prema amaterima? osim u slučaju da šire nepismenost?

    avatar

    12.07.2016. (13:21)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Tko nije izgubio glavu, nije bio zaljubljen.
    Ali malo tko piše dok je sretan, tada ima pametnija posla
    od pisanja pjesama. A kad se sjeća izgubljenog, tuguje i cmizdri
    i tako je otkad se čovjek počeo pjesnički izražavati. Ne priznajem
    teoretske pjesme, u svakoj ljubavnoj pjesmi i priči ima autobiografskih
    elemenata i oni izbijaju kroz stav pjesnika prema onome o čemu
    piše - priznao to pisac ili ne priznao. Nekad to nazove drugačije,
    kao Neruda, ali sve se svodi na osobni doživljaj.

    avatar

    12.07.2016. (13:37)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Ma nemoj.

    avatar

    12.07.2016. (13:44)    -   -   -   -  

  • samo za vranju

    eeeeeeeeee crni Vrane dabogda te voda odnijelaaaaaaaaaaaa

    Moj prilog tvojoj neteoriji: sve prave ljubavi su one koje se naslute, a ne dožive u potpunosti.

    Ma trabunjam.

    avatar

    12.07.2016. (14:30)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Baš mi je gušt kad se vako lipo slažete

    avatar

    12.07.2016. (15:53)    -   -   -   -  

  • stara teta

    trabunjaš. etogac!
    ona četnikuša koja se debelo kompromitirala recitirajući koljačima prije odlaska u koljenje svoje krasne ljubavne pjesme o čekanju, ipak se debelo zaribala. ono što se umisli, pa se želi, još ne postoji u stvarnosti. zamisao ljubavi je samo zamisao, lijep, čeka se nestrpljivo, ali još uvijek ne postoji. to ti je kao da neka žena želi dijete, žarko ga želi. no, to ne znači da je ono već u trbuhu iu da postoji. dakle: je li ona trudnica u prvom slučaju ili nije? dok dijete postoji samo kao želja u njenoj glavi? ili je trudnica onda kad je već djetešce u njenom trbušeku?

    lako je ovako laički amaterski teoretizirati o teoriji književnosti, o poetici. a da pitamo npr. roku dobra?ili petrača? glamuzinu? jarka? dortu jagić? krešu bagića (eh, sjećam ga se dok je taman diplomirao, imao je na radiju 101, u kasnovečernjoj emisiji o kulturi svoje prvo javno predstavljanje poezije. u to vrijeme je tamo voditelj bio slavni meštar koji je kasnije prešao na z3, pa u dobro jutro, hrvatska. zezali smo se kako je olako pisana njegova prva zbirka, uz cjelonoćno višetjedno kartanje bele i domaće čvarke i kulenove seke, ha, ha.

    avatar

    12.07.2016. (15:57)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    ne volim nikakve rasprave o poeziji, jer poezija je nešto duboko intimno za svakog pjesnika koji stihovima izražava stanje svoje duše u nekom trenutku, inspirativno ulazeći u svoj svijet poetskog neba

    glupo mi je kad mi netko trančira pjesmu nekakvim pseudo-komentarima nekog "poznavatelja poezije", a od poezije joj ni "P" !

    ne kritiziram nikad nečije pjesme, ali vidi se što je duboko i dobro - ono što te dirne pa ostaneš u tišini, a opet se vidi što je nabacano tisućama riječi od kojih se ne vidi smisao iznesenog, već samo natrpavanje složenicama bez smisla, ukusa i boje, jer se želi kvantiteta, umjesto kvalitete

    ono kad me pjesma dirne u srce i ostanem u tišini - to je susret moje duše sa dušom pjesnika, a ako ostanem indiferentna - znači, nema susreta, nema tišine, nema ništa ...

    ipak, sve ovo što sam napisala - to je moj osobni doživljaj pročitanog, a što ne mora biti i doživljaj druge osobe

    avatar

    12.07.2016. (16:07)    -   -   -   -  

  • stara teta

    hja, čuj, u pravu si, svatko poeziju doživljava vrlo intimno. i ne mora se čuti ni vidjeti. ko japanske kuglice, nitko izvana ne vidi da ih doživljavaš. intimno. slično je i sa simfonijom. ne možeš zahtijevati od kompozitora da ti savršenu izvedbu intimno odgudi pod uhom s cijelim orkestrom. važna je i izvedba, a ne samo osobno čitanje nota. vjeruj mi, često ljudi ne osjete stih dok ga čitaju sami, ali ga itekako doživljavaju kad ga čita netko impresivnih glasovnih mogućnosti. to ti je isto kao iščitavanje teksta drame i gledanje cijele predstave u glumištu. netko zna čitati i odmah doživjeti čitano, nekome se to treba atraktivnije upakirati. a netko nije trenutno sposoban doživjeti ni jedno ni drugo. neku uopće nisu.

    ne srdi se, shvati ovo samo kao poeziju!

    znaš, autori su često potpuno drugačiji od svojih junaka, rousseau je, na primjer, masovno propagirao prirodni život, ljepotu, sklad, romantičarski zanos i moralnost. a gle gada, ostavio je svoju zakonitu s čoporom dječurlije da gladuju, potrošio sav miraz, naludovao se s kojekakvim praljama i groficama.

    nietzche je tako superiorno kritizirao malograđanske predrasude, njegujući vrlinu uma, no ipak je skončao relativno mlad. mozak mu izjeo zadnji stadij sifilisa. da ne pričamo o kantu, moralnom imperativu, koji se bacio u skučenost i celibat (ne bih se kladila da tu nije bilo i dosta snobovske uobraženosti). da ne govorimo o byronu, bukovskom, milleru, einsteinu. sve emocionalni kripli, usprkos velebnim djelima. daklem: ne suditi osobu prema javnom uratku. čitaš ovo ovdje, i lijepo ti je, uživaš. no ne treba se jediti što u nekim stvarima ljudi misle drugačije. o ponašanju ne možemo, ako osobno ne poznajemo ljude. ne ljuti se, ali ovo je rasprava o poeziji. laička, amaterska, s osobnom stanovišta..

    avatar

    12.07.2016. (16:55)    -   -   -   -  

  • Just me

    Slažem se sa tobom...postoje samo sretne ljubavi,ostalo nije ljubav nego sranje.
    Volim biti djetinjasta i glupasta i volim takve pjesme. Volim biti i zaljubljena pa makar morala pjevati "sliku svoju ljuuuuubiiiim " :-)))

    avatar

    12.07.2016. (16:55)    -   -   -   -  

  • Razmišljanja jedne žene

    Sretne ljubavi se žive. Da bi imali i živjeli sretnu ljubav treba se, kako kažeš popeti do vrha planine....Usponi su teški, otuda i pjesme čežnje...
    tako nekako

    avatar

    12.07.2016. (17:06)    -   -   -   -  

  • DOMENICO

    ..jubavi, jubavi vrag ti odni kosti... .. prva asocijacija :)))))

    avatar

    12.07.2016. (17:50)    -   -   -   -  

  • .

    Ekscentrik ili egocentrik, pitajmo ga sad.

    avatar

    12.07.2016. (18:32)    -   -   -   -  

  • lion queen

    nemam pojma što je ljubav. taman kad pomislim da znam, ispadne da ne znam... pjesme.. žalopojke... sretna ljubav i ne piše pjesme, nema vremena jer je sretna :)

    avatar

    12.07.2016. (18:42)    -   -   -   -  

učitavam...