Akumulatori spremni za rad

četvrtak , 08.11.2018.

Prošlo je nekoliko godina otkada ste nabavili svoj automobil te je na red za zamjenu došao i akumulator. Možda ste sami primjetili kako se akumulator sve češće prazni do opasnih granica ili ste se jedno jutro neugodno iznenadili kada se automobil jednostavno nije htio upaliti pa je problem dijagnosticirao majstor.

Bilo kako bilo, akumulator je dao sve od sebe i sada se morate baciti u potragu za novim. Ako se prvi put susrećete s ovim zadatkom, možda niste sigurni na što obratiti pozornost pri kupnji i kako se uopće biraju akumulatori. Srećom, posao je jednostavan, a šansa da ćete pogriješit, i uz nekoliko savjeta, minimalna.



Krenimo od temelja



Kada se kupuju akumulatori, važno je pozornost obratiti na 3 bitne stavke. Prva je kapacitet akumulatora, a druga kapacitet struje pri hladnom startu. Treća stavka pomalo je očita, iako se često previdi, a to su fizičke dimenzije akumulatora. I dok podatke o drugim stavkama akumulatora možete pronaći na njemu, dimenzije morate izmjeriti sami, te njih koristiti kao smjernice pri kupnji i prvi od uvjeta koji akumulator mora ispuniti. U idealnom slučaju, onaj koji tražite trebao bi biti istih dimenzija, iako ćete lakše u prostor namijenjen za njega montirati manji model.

Kapacitet akumulatora



Stari akumulatori također su dobra smjernica kod odabira kapaciteta novih. Vaš automobil kroz životni vijek prolazi stotine tisuća kilometara te se vremenom dijelovi na njemu troše, između ostalog i akumulatori. Stoga se općenito preporuča kupiti onaj većeg ili barem jednakog kapaciteta kao što je bio stari. Nabavite li akumulator manjeg kapaciteta, on će se brzo istrošiti te će te već za godinu dvije morati nabaviti novi.



Nadalje, bitno je obratiti pozornost i na struju hladnog starta. U pravilu, što više potrošača električne energije imate u automobilu (klima, grijanje sjedala, električni prozori i retrovizori, jak audio sustav, itd.) to vam je veća struja hladnog starta potrebna. Jer akumulatori osim pokretanja auta moraju biti u mogućnosti osigurati dovoljno struje za te dodatne potrošače.

Svi potrebni podaci u pravilu mogu se pronaći na samom akumulatoru, na što svakako trebate obratiti pozornost. Ako i niste sigurni u nešto, uvijek se možete obratiti prodavaču za pomoć.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.