Roštilj

nedjelja , 13.09.2015.

Roštilj je u današnje vrijeme postao dodatak koji možemo pronaći u jako puno domova. Razlog tome leži u činjenici da danas roštilj možemo kupiti u jako puno trgovina, a izbora raznih vrsta roštilja ne nedostaje. Cjenovni rang je također vrlo raznolik pa svatko može pronaći nešto za sebe.



Kad govorimo o nekoj verziji klasičnog roštilja, prva pomisao je najčešće roštilj na ugljen. Mnogi ljubitelji pripreme mesa na roštilju slažu se da je upravo roštilj na ugljen jedini pravi roštilj. To opravdavaju time što meso ispečeno na roštilju na ugljen na sebe povuče taj miris izgaranja dima i ugljena dok kod ostalih vrsta roštilja to nije slučaj.

Drugi roštilj (http://www.flamula.hr/rostilji) koji je vrlo popularan kod nas je i električni roštilj. Iako meso ispečeno na njemu nema taj karakterističan miris dima, ljudi ga vole jer je puno jednostavniji i brži. Dok kod roštilja na ugljen je prvo potrebno pripremiti drva i ugljen pa čekati da se to razgori, električni roštilj je dovoljno uštekati u struju, pričekati par minuta i on je spreman. Postoji u mnogo varijanti, između ostalog i kao mala prijenosna ploča koja je pogodna za korištenje na balkonima pa mnogi stanari u stanovima se odlučuju upravo za takav roštilj.

Treća i ujedno i najskuplja verzija roštilja je roštilj na plin. On se može spojiti na gradski plin, ali puno češća varijanta je spajanje na plinsku bocu. S obzirom na veće dimenzije i težinu samog roštilja zajedno sa plinskom bocom, takvi roštilji najčešće nisu pogodni za prenošenje.

Osim same podjele roštilja na onaj na ugljen, električni i plinski roštilj, možemo ih još podijeliti i prema obliku i veličini. Tako na tržištu možemo pronaći roštilje svih oblika i veličina. Od malih roštilja na nogicama do onih velikih zidanih vrtnih roštilja.

Na nama je da odaberemo roštilj koji će nam najviše odgovarati. Sve ovisi o tome što očekujemo od roštilja, odnosno koje su nam stavke najbitnije. Ukoliko su nam najbitnije stavke aroma i miris, roštilj na ugljen je najbolja opcija. Želimo li pak jednostavnost i brzinu pripremanja, električni roštilj će nam to omogućiti. A želimo li isto to, ali da umjesto struje koristimo plin, plinski roštilj će biti naš odabir.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.