Važan korak za novi veb sajt

utorak , 10.10.2017.

Svaka stranica na internetu iza sebe ima mnogo napisanog koda, mnogo truda i mnogo generacija tehnologije iza sebe. Stvari koje su za nas danas uobičajene na internetu nisu postojale (u takvom obliku) prije nekoliko godina ili decenija. Sve ovo nas dovodi do zaključka da je kreiranje veb sajta znatno uprošteno, ali da svakako nije lak posao.

Izbor domena

Da posao upravo nije lak shvaćamo čim se upustimo u projekt stvaranja nekog sajta. Prije bilo kakvog objavljivanja sadržaja potrebno je izabrati i registrirati domenu. Registracija domena i nije toliko veliki problem koliko sam izbor imena i ekstenzije domena.



Dobar „njuh“ za domenu dolazi s vremenom i ne možete očekivati da će vaša prva domena i vaš prvi veb sajt pogoditi točno kako treba, zbog toga budite strpljivi. Morate dosta pročitati na internetu kako biste samo zagrebali površinu onoga što se danas zove domain flipping.




Ekstenzije i još po nešto


Ekstenzija danas na internetu imamo mnogo, od onih klasičnih .com, .net i .org ekstenzija od kojih je sve počelo, pa do potpuno novih kao što su .mobi ili .photo. Kombiniranje ekstenzije i imena domene je postalo popularno pa tako mnoge stranice danas uzimaju dvoslovne domene kao što je crnogorska nacionalna domena .me.

Ova domena je izuzetno popularna na engleskom govornom području budući da na engleskom me znači ja. Podatak da postoji više registriranih nacionalnih domena u Crnoj Gori nego stanovnika nam govori dovoljno o ovoj priči i igrama riječi koje se vode kada je u pitanju registracija domena.

Ni to nije sve...

Izborom ste napravili važan korak ka stvaranju svog veb sajta, no iako je registracija domena jednostavna, nije nešto što treba biti shvaćeno zdravo za gotovo. Morate izabrati dobrog provajdera kako biste bili sigurni da se vaša domena nalazi u pravim rukama.

Ono što vam mi toplo preporučujemo jeste i Who Is zaštita kako biste sačuvali vaše podatke od očiju „internet javnosti“. Ipak pažljivo, pojedini provajderi ovu uslugu mogu dodatno naplatiti, pa obratite pažnju na to prilikom registracije. Želimo vam puno sreće i puno uspješnih veb sajtova s dobrim domenama i još boljim sadržajem.

Znate li, da su se ssl certifikati na Internetu počeli koristiti 1994.g. i da jih je razvila tvrtka Netscape. više o tome u članku.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.