Apneja i hrana - namirnice koje loše utječu na apneju!

utorak , 26.07.2016.

Hrkanje nije samo neugodan problem i uzrok lošeg sna već može biti indikator apneje. Javlja se kad je onemogućen normalan dotok zraka u pluća. Hrkanje može dovesti do srčanih ili drugih zdravstvenih problema. Postoji li lijek protiv hrkanja? Posavjetujte se s liječnikom jer uzroci hrkanja mogu biti začepljen nos, zadebljano tkivo na vratu, dugačko mekano nepce, oslabljeni mišići jezika i grla, kao i nazalne deformacije. Postoje lijekovi protiv hrkanja ali prvo provjerite da li imate apneju.
Apneja za vrijeme spavanja je poremećaj koji uzrokuje zaustavljanje disanja tijekom spavanja više puta. Istraživanja su došla do obeshrabrujućeg podatka – ovaj poremećaj smanjuje kvalitetu sna što utječe na povećanje rizika od srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca. Liječenje može uključivati upotrebu stroja za disanje, zubni aparat, lijekove i promjenu načina života, što znači jedenje isključivo zdrave hrane i praćenje svoje težine. Izbj

egavanje određenih namirnica također može pomoći kod smanjenja simptoma.
Banane i apneja
Iako su banane vrijedan izvor vlakana i hranjivih tvari, mogu povećati proizvodnju sluzi i pogoršati probleme s disanjem povezane s ovim poremećajem spavanja. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje banana i ostalih namirnica koje potiču proizvodnju sluzi dva tjedna kako bi se utvrdilo da li oni doista doprinose simptomima. Ako se simptomi poboljšaju, možda bi bilo dobro eliminirati banane iz svoje prehrane u potpunosti. Ovisno o težini simptoma, mekane, prezrele banane mogu uzrokovati više problema nego tvrđe, manje zrele banane.
Visokomasni mliječni proizvodi i apneja
Visokomasni mliječni proizvodi kao što su punomasno mlijeko, teške kreme i visokomasni sirevi također mogu izazvati ili pogoršati proizvodnju sluzi. Kao bogat izvor zasićenih masnoća, cjeloviti mliječni proizvodi također mogu povećati rizik od apneje za vrijeme spavanja. To dalje vodi zdravstvenim rizicima kao što su bolesti srca. U jednom istraživanju su pretili pacijenti s apnejom za vrijeme spavanja bili na dijeti s ograničenim unosom mliječnih masti i drugih zasićenih masnih izvora. Rezultat je pokazao pozitivnu korelaciju između izbjegavanja tih namirnica i poboljšanih simptoma. Znači, apneja se može regulirati pažljivom ishranom. Nakon praćenja dijete u trajanju jedne godine, sudionici su dokazali pozitivnu vezu između mršavljenja i poboljšanja kvalitete života. Za potencijalno slične pogodnosti trebao bi se ograničiti ili izbjeći unos visokomasnih mliječnih proizvoda.
Rafinirani ugljikohidrati i apneja
Rafinirani ugljikohidrati su namirnice bogate dodanim šećerom, kao što su šećer šećerne trske, meda ili kukuruzni sirup ili obogaćena brašna. Za razliku od složenih vrsta kao što su cjelovite žitarice i škrobno povrće, rafinirani ugljikohidrati doprinose stvaranju kalorija ali imaju relativno malo prehrambenih prednosti za isranu. Kao hrana visokog glikemijskog indeksa, pružaju slab osjećaj sitosti i mogu poremetiti šećer i razinu energije u krvi. Budući da ti čimbenici mogu pridonijeti debljanju, povećavaju rizik od apneje za vrijeme spavanja. Apneja traži kontrolu ili reduciranje grickalica, bombona, sokova, kolača, pita, jako slatkih žitarica… Pri kupovini kruha, žitarica i jela od riže treba provjeriti pakiranje kako bi se osiguralo da su u pitanju cjelovite žitarice, a ne obogaćena zrna ili brašno.

Pročitajte više o procesu uklanjanja bora

Odlučite se između besplatnog i plaćenog web hostinga

petak , 22.07.2016.

Web hosting je usluga smještaja web stranica na nekom serveru. Najčešće se nudi u raznim paketima i osim u samoj veličini prostora koji se zakupljuje, paketi se razlikuju u uključenoj količini Internet prometa, broju email adresa, itd.


Vrste web hostinga
Dvije osnovne vrste web hostinga su besplatni i plaćeni. Besplatni ima mnoga ograničenja i ne preporuča se ukoliko na njega planirate postaviti neke poslovne stranice. Bespatni hosting tako se uglavnom dobiva na nekom serveru koji se dijeli na jako puno korisnika pa je i brzina pristupa takvom serveru često jako niska. Također, mnoge tvrke kod kojih ugovorate besplatni hosting vam uvjetuju postavljanje svojih reklama na vaše web stranice. Iz tog razloga, besplatni web hosting koristite samo u slučaju postavljanja nekih osobnih stranica.
Za bilo kakve ozbiljnije stranice, koristite se plaćenim web hostingom, odnosno odaberite jedan od 4 modela. Najjeftinija opcija je Shared web hosting. Njegovim ugovaranjem zakupljujete prostor na serveru koji se dijeli na više korisnika, ali imate potpunu kontrolu nad svojim dijelom i niste obvezni postavljati nikakve tuđe reklame i slično.Jedini nedostatak ovakvog tipa hostinga je što se svi resursi sustava dijele na sve korisnike pa ponekad zbog tuđih aktivnosti može doći do zagušenja i nedostupnosti stranica. Za one koji žele svoj hosting paket razdijeliti na više manjih i ustupati ga svojim klijentima, najbolje rješenje je Reseller web hosting koji upravo to omogućava. Za one koji žele najviše kontrole i najnaprednije rješenje dostupni su modeli VPS i Dedicated web hosting. VPS podrazumijeva zakup jednog virtualnog dijela servera, no svi drugi korisnici tog servera ne utječu na vas. Dedicated web hosting je najnapredniji, ali i najskuplji model. Kao što mu i samo ime kaže, zakupljujete cijeli server koji vam je u potpunosti na raspolaganju. Možete ga prilagoditi kako god želite, odabrati operativni sustav, instalirati sve potrebne aplikacije, a čak i zatražiti određene fizičke komponente.

Web hosting u Hrvatskoj
Ugovaranje web hostinga možete napraviti putem bilo koje tvrke u inozemstvu koje se time bavi ili putem neke hrvatske tvrke koja također pruža te usluge. Ponuda naših tvrki ne zaostaje za ponudama stranih tvrtki i možete izabrati neki od ponuđenih paketa kao i odabrati koji od 4 modela web hostinga želite. Sve je moguće brzo i jednostavno napraviti putem Interneta.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.