Brisači za auto

utorak , 09.02.2016.

Jedni od glavnih sporednih dijelova automobila bez kojih bi bilo gotovo nemoguće voziti po kiši ili nekim drugim padalinama su brisači. Kao što znate oni služe za brisanje stakla od vode na vjetrobranskom staklu i na taj način vozaču omogućuju vidljivost tijekom kiše koja bi kroz vodu bila veoma slaba. Osim toga brisači služe i za brisanje stakla od raznih prljavština koje se na njemu mogu nakupiti.


Brisači na metlici imaju brisne gumice koje su jedini dio koji dodiruje staklo, te one moraju savršeno prijanjati uz staklo. Mala neravnina ili nečistoća na njima dovodi do toga da brisa
i neće pravilno brisati staklo i na svome putu će ostavljati trag koji će vas dekoncentrirati. Ukoliko primjetite da brisači ostavljaju vodene crte po staklu nemojte misliti da morate odmah zamijeniti brisne gumice. Probajte vlažnom krpom proći po njima i očistiti ih od eventualnih nečistoća. Ukoliko i nakon čišćenja brisači ostavljaju tragove, potrebno je zamijeniti metlice kako bi brisači brisali cijelo staklo bez tragova. U prosjeku kvalitetnije metlice, tj. brisne gumice na njima, mogu trajati oko godine dana. Naravno na njihov vijek trajanja utječu vremenske prilike. Ukoliko su one izložene sunci ili pak ledu vijek trajanja će im se smanjiti. Kao i kod većine stvari, jeftinije su kraće metlice od duljih, a svakako se isplati kupiti kvalitetnije skuplje metlice, jer one jeftine nerijetko već od početka korištenja ne funkcioniraju pravilno.
Postupak zamjene metlica kod brisača
Prilikom zamjene metlica važno je paziti da ne oštetite staklo, jer slučajnim udarcem poluge brisača u staklo vrlo lako može doći do njegovog oštećenja. Opreza nikad dosta te prilikom mijenjanja brisača na staklo postavite deblji karton kako bi se slučajnim spuštanjem opruge staklo zaštitilo od njenog silovitog udarca. Na kutiji metlica nacrtan je proces njihove promjene, prema slikama zamijenite metlice te vratite brisače u njihovu poziciju.
Tekućina za pranje stakla pomaže brisačima
Tekućina za pranje stakla također je veoma važna za brisače. Osim što im pomaže kod uklanjanja nečistoća na staklu, ona je dobra za produljenje vijeka trajanja brisnih gumica. Također zimi možete koristiti i tekućinu koja ima dodatak protiv smrzavanja stakla, te na taj način onemogućiti smrzavanje stakla i njegovo neugodno skidanje prije sljedeće vožnje.




<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.