Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

16.11.2005., srijeda

klopa (fina klopa)

Image Hosted by ImageShack.us


Kao što sam već rekla, dans smo imali gosta ili da budem preciznija, imamo ga još uvijek. Upravo on i mužić pilje u našu velčiku telku. Pacijenti. No htjela sam zapisati recept, pa reko da ga podjelim sa vama. Obično kad radim neke novotarije, koristim goste kao pokusne kuniće, ne zato jer je to nepredvidljivo kakve će arome biti i hoće li biti jestivo ili ne, već zato jer su moji gosti naučili kod mene dobro jesti i bolji su pokazatelji od domaćih, koji samo kimaju i trpaju u sebe, a sve bez komentara. Obično moram izvlačiti informacije, a to nije baš stimulirajuće.

Radila sam tofu
sir, sa prilogom i rižom.

Tofu sam izrezala na šnite debljine 3 do 4 milimetra, poslagala na prethodno , crnim soja sosom
polivenoj posudi, odozgora blago posipala kajanskom paprikom, preko toga posložila sitno isjeckani 4 cm debeli pis đumbira
i šaku duboko zamrznute sitno isjeckane limunske trave (na slici), još crnog soja sosa. Poklopljeno je stajalo 4 sata, povremeno sam ga podljevala sokom u kome se pacao. Na kraju sam zadnji sat još napravila blagu juhicu od jedne žlice zelene kari paste i deci vruće vode i time zalila tofu.

Kupila sam nekidan električni lonac za kuhanje riže i momoa, naravno. Dobar je za dim sum i te stvari koje se rade na pari ali za rižu je zakon. Uglavnom, kuhala sam integralnu basmati rižu, malo mekše jer tako bolje ide uz dinstani tofu. Riža se kuha po želji, uglavnom ide 1 na 2 ili 2 i pol, tj. jedna mjerica riže na dvije ili više mjerica vode, zavisi koliko volite da je kuhana.

2 velike mrkve sam narezala na prutiće i kratko zapržila na sezamovom ulju, dodala malo vode i žličicu soli, to se dinstalo jedno 10 minuta, na kraju sam posipala peršunovim listom sitno nasjeckanim.

Na veliku tavu ulila sam sezamovog ulja sa malo običnog suncokretovog, kad se pristojno zagrijalo, dodala sam 3 velike jušne žlice sezamovih svijetlih sjemenki (oljuštenih) i kratko ih zapekla, dok nisu malo požutile. Ne smiju zagoriti jer su onda gorke i pokvare hranu. Na njih sam poslagala tofu i na svaki komad stavila gusto iz marinade, znači limunsku travu i đumbir, a sa tekućinom sam polila odozgora. Kratko sam ih zapekla sa jedne pa sa druge strane, zatim posipala sa sitno isjeckanim oljuštenim bademom. Podlila malo sa vodom na više mjesta i poklopila. Tako se dinstalo jedno 10 ili 15 minuta.

Žlicu zelene kari paste prelih sa dvije jušne žlice kipuće vode, dobro umutih da se pasta sva otopi i onda sam u to umješala 3 velike žlice kiselog vrhnja. To je takozvani spasonosni sos.

Kad sve posložite na adekvatne tanjure i ljupko ukrasite peršunovim listom, cviječem dragoljuba i crvenim feferonima, dobijete jednu prekrasnu sliku na koje vam nakon kušanja, počnu nekonrolirano curiti sline.

Bilo je fantastično ukusno i dobro, i što je najvažnije, ništa nije ostalo. Skoro smo se potukli oko zadnjih zalogaja.

Ako ima zainteresiranih, napisati ću vam i kako se radi zelena cury pasta ;))



- 22:22 - Komentari (35) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"