VIDEO: raskošna džungla Khao Sok u Tajlandu

12.02.2019.

Tajland nisu samo predivne plaže, kao i raskošni budistički hramovi, već i guste džungle. Khao Sok jedna je od njih. Zavirite u svijet tropske kišne šume, divljih rijeka sa slapovima i brzacima, te brojnim živim bićima.



Jedna od tih tropskih kišnih šuma je Khao Sok u južnom Tajlandu. Kaže se da je to jedna od najstarijih džungla na svijetu, jer „se“ nije micala s ove ekvatorske pozicije i jer su je monsuni cijelo to vrijeme zalijevali.
Danas je to najvlažnije mjesto u Tajlandu, gdje u obilju vlage i na visokim tropskim temperaturama sve buja i niče. Velika stabla dikterokarpa probijaju šumski svod i nadvijaju se nad džunglom, dok brojni bambusi, palme i ostalo grmlje otežavaju prolaz na šumskom tlu.

U bujnoj vegetaciji skrivaju se brojne životinje, od tigrova, leoparda, kraljevskih kobri, majmuna...pa sve do sitnijih organizama. Kretanje otežavaju pijavice koje se kače na vas i siše vam krv...Predvečer i noći sve bruji i zuji od cikada u njihovoj „ljubavnoj“ pjesmi.

Kiša koja zalijeva ovo obilje stvara i brojne potoke i rijeke, a kako je reljef brdski, ti se vodotoci preko brzaka probijaju nizbrdo, a nerijetko i kao slapovi. Oni služe kao prirodni tuševi, gdje se čovjek može osvježiti u oprati u sparnim danima. Opet, na mirnim mjestima struja je slabija i moguće je okupati se.

Draži ovog nacionalnog parka daju i brojna vapnenačka uzvišenja koja se strmo uzdižu iz šume. Velik dio parka je potopljen izgradnjom brane te je nastala akumulacija Cheow Larn, čak 165km2 negdašnje bogate šume i brojnih vodotokova.

Khao Sok zaštićen je kao nacionalni park, površine 739 km2, a zajedno s okolnim zaštićenim područjima štiti preko 3500 km2.
Park se može posjetiti. Omogućen je prilaz kod sjedišta parka u mjestu Khlong Sok, te na akuulaciju Cheow Larn.


Oznake: tajland, džungla, Azija

Zima u Lici podno Velebita

08.02.2019.

Zima u Lici i Velebitu može biti čarobna, kada ju zamete snijeg, a obasja sunce. Tak je bilo i ove zime kod Gospića, u selu Rizvanuša podno srednjeg Velebita, posebice istaknutog vrha Visočica. Ovo je selo samo po sebi idilično, s drvenim kućicama, pored šume i usred ravnog polja.

Uživajte!

Oznake: Lika, Velebit, Zima, snijeg

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.