NOVI VIDEO: Šarena polja repice u Podravini

29.04.2019.



PoljaPolja su rijetko kada zanimljiva. Red za redom kukuruza, pšenice ili neke druge kulture dosadna su, pogotovo s puno površine. Jedino žito kada dozrije pruža draž, a naročito kad se okiti makovima. To su ujedno i prašnjava mjesta, lišena biološke raznolikosti, u odnosu na livade i šume. Da ne spominjemo količinu umjetnih gnojiva i pesticida kojima se ova polja obilno špricaju.

No, krajem travnja i početkom svibnja, kada procvjeta uljana repica, podravska polja postaju krajolik kao na platnu u slikara. Intenzivna žuta boja njenih cvjetova ističe se izdaleka, pogotovo u kontrastu s plavim nebom. No, najbolje se vidi tek iz zraka. U Podravini su polja općenito mala, različitih oblika i često u kombinaciji s drugim kulturama. Nastaje šareni mozaik polja, često do samih sela. Vrijednost podravskom krajoliku daju i šumarci i živice, vrijedna staništa za mnoga živa bića.

Uživajte u šarenom spektaklu, sve dok žito ne zagrije i pozlati Podravinu.

Oznake: Podravina, Poljoprivreda, film

Vodena avantura u Tajlandu


Novi video o boravku na sjeveru Tajlanda, na raftingu, predivnom slapu usred džungle i kupanju slonova.



Chiang Mai središte je avanture u Tajlandu. Ovaj sjeverni grad daleko je od vreve Bangkoka i ekskluzivnosti obale, no nudi mnoge aktivnosti, od škole kuhanja prefine tajlandske hrane do škole tajlandskog boksa. No, većina ljudi na sjever se upućuje zbog aktivnosti u prirodi. Okruženje tropske kišne šume, visokih planina sa rijekama i slapovima oduševit će mnoge.

Tako smo se i mi prijavili na jednodnevnu turu. Za nekog tko se provlačio u zelenom paklu Amazone, lovio crne mambe u Africi i bio blizu urođenika sa Sentinela, ovo se ne čini neki posebni doživljaj. No, ako se shvati kao opuštanje, zašto ne, štoviše.

Prvo smo se kroz vlažnu i bujnu džunglu probijali do velikog slapa. Skakutanje preko kamenja u koritu ili malih mostića u vidu stabala i nije tako bezazleno, no treba biti samo malo orezniji. Sam slap zaista je divan, a u podnožju se moguće okupati i osvježiti, što je itekako potrebno u vrućem danu. Nakon džungle, sjeda se u rafting čamac i probija uz velike stijene rijeke Mae Tong, kroz špricanje i vodenog spreja brzaka nemoguće je ne osjetiti nalet adrenalina. To je i prilika diviti se divljoj rijeci. I potpuni amateri mogu uživati,jer iskusni skiper će sigurno prevesti čamac i kroz najveće brzake.

Konačno, može se u toj istoj rijeci oprati i nahraniti slonove, simbole jugoistočne Azije. Stoga, ako ste u Tajlandu, nemojte propustiti Chiang Mai i njegove avanture J

Oznake: tajland

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.