NOVI VIDEO: Izletište na Mrežnici: Belavići – Mrežnički Brig

30.08.2018.


Mrežnica je jedna od najljepših hrvatskih rijeka, a kupalište kod mjesta Belavići, odnosno Mrežnički Brig jedno je od najpoznatijih i najboljih izletišta nadaleko.



Ovdje blizu Duga Rese je Mrežnica već uvelike u stisku čovjeka, izašavši iz svojeg kanjona, no rijeka je ovdje prilično široka i plitka, ostavljajući mjesta za riječne otočiće. U plićini raste trska, lopoč i ostala vodena vegetacija što doprinosi dražesti prostora i osjećaju divljine. Može se stoga plivati i veslati i naći skrivene i mirne kutke.

Osunčati se može na maloj plažici, a za one željne malo i akcije, tu je i skakaona, mali drveni molić. Malo dalje je slapić, gdje se može osvježiti u jacuzziju. Oprez, slap je sklizak od mnogih nogu koje su po njemu hodale. Usput, to nije dobro za sedru, jer nema sedrotvornih mahovina.

Da bi izletište bilo potpuno, može se popiti kavu, sok, pojesti sladoled ili ručati u restoranu Mons solisu, odmah iznad vode u ugodnoj hladovini suncobrana. Malo podalje je kamp Slapić gdje se može i odsjesti više dana.

Do ovog izletišta vodi dobra cesta, a iz smjera Belavića novi most, nastao na mjestu starog drvenog. Nov most na sreću je dijelom zadržao taj svoj stari, prepoznatljivi izgled.

Oznake: mrežnica, rijeke

NOVI VIDEO: Pag – jedinstveni otok u Jadranu

22.08.2018.

Od svih naših velikih otoka, Pag je nekako najsvojstveniji. Dok su mirisna borova šuma s cvrčcima i krševita obala slika s razglednica, Pag je otvoreniji, mjestimice suroviji, ali ima svoju posebnu draž.



Pag, otok soli i sira, jedan je od naših najvećih, ali i najraznolikijih otoka gdje nalazimo makiju, blata sa slatkom i bočatom vodom, solanama, prostrane uvale, strme stijene, ali i pašnjake, vinograde, polja omeđena karakterističnim trsom … Najdojmljiviji, ali čovjeku najstrašniji su Mjesečevi krajolici golog kamenja na istočnoj strani otoka okrenutoj Velebitu. Kilometri neobično razlomljenih i oštrih stijena čini se da ne pružaju nikakve uvjete za život, na udaru bure i nemilosrdnog sunca. Upravo se bura strovali s Velebita u punom zamahu i šiba sve pred sobom, a još veći utjecaj ima posolica, koju diže s mora i nosi daleko, čak na drugu stranu otoka. Ogoljenosti je u velikoj mjeri pridonijelo  čak ju je vjerojatno i potaknulo  stoljetno stočarenje.

Pag je i na našem popisu TOP 10 naših najljepših otoka! Također, više o prirodi Paga pročitajte ovdje:

U ovom ambijentu čovjek se prilagodio, stvorio pašku čipku i paški sir, a u novije doba i elitni turizam s Novaljom i plažom Zrće kao prijestolnicom.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: špag, obala, more, Jadransko more, Dalmacija

NOVI VIDEO: Muškovci – izletište na Zrmanji

16.08.2018.

Muškovci su lijepo izletište na Zrmanji, gdje se u vrućim ljetnim danima može hladiti u friškoj rijeci i na njenim slapovima.



Rijeka Zrmanja jedna je od naših krških, dalmatinskih rijeka. To je i rijeka kanjona i polja. Upravo kod Muškovaca Zrmanja izlazi iz njenog najljepšeg dijela koji počinje u Kaštelu Žegarskom. Zahvaljujući dobroj cestici koja se odvaja s glavne ceste Graćac – Obrovac, lako je doći do ovdje. Može se kupati, skakati sa slapova, lijana s drveća, daski ili čak s mosta, uokolo veslati, uz masku i disalicu malo istraživati dno…

Uz već postojeće kuće, niknuli su stoga restorani, barovi, apartmani, mali kamp. Možda je to nekima i preveliko zadiranje u rijeku, no realnost je takva.

Muškovci su cilj kraj rafting i kanu tura koje počinju u Kaštelu Žegarskom. Već nekoliko stotina metara dalje, Zrmanje je pregrađena i pretvorena u akumulaciju RHE Velebit, no ne zadugo. Već iza Zrmanja hita prema posljednjem slapu i Obrovcu.

Oznake: zrmanja, rijeke, izlet, ljeto, kupanje

NOVI VIDEO: Zrće

14.08.2018.



Kad se nađete u Novalji, teško je propustiti Zrće. Neki ga vole, neki ne, ali nesumnjivo svi znaju za njega. I nesumnjivo se tu okreće ogroman novac. No, mije iskustiv kansog podneva i rane večeri bio je dobar. Mladi ljudi na plaži i u klubovima su skoro svi odreda bili prijazni, bez incidenta.

Kažu da je Zrće je jedna od najljepših novaljskih, ali i hrvatskih plaža. Šljunčana plaža bijelih oblutaka smještena je na sjeveroistočnom dijelu otoka Paga u uvali Zrće. No, meni osobno plaža nije ništa posebno, a ti bijelu obluci mi sudeći po prašini mirišu na umjetni šljunak. Kako je prije bilo, ne znam. Stvar uljepšavaju suncobrani, a posebno baldahini (natkriveni madraci sa zavjesama). Barova i šankova ima već na plaži, a i tu dreči glazba. A tek malo dalje može se skočiti na neki fast food. 40 kn za komad pice? Sitnica. Tko želi i financijski može, može se okušati u adrenalinskim bungee skokovima.

No, glavna stvar su klubovi i noćni partiji. No, tu osim pogleda na brzinu dulje više nisam ulazio... Pogledajte ovih par kadrova koji će tek površinski dočarati ovaj svijet za sebe.


Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: zrće, špag, obala, ljeto, zabava

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.