NOVI VIDEO: Pag – jedinstveni otok u Jadranu

22.08.2018.

Od svih naših velikih otoka, Pag je nekako najsvojstveniji. Dok su mirisna borova šuma s cvrčcima i krševita obala slika s razglednica, Pag je otvoreniji, mjestimice suroviji, ali ima svoju posebnu draž.



Pag, otok soli i sira, jedan je od naših najvećih, ali i najraznolikijih otoka gdje nalazimo makiju, blata sa slatkom i bočatom vodom, solanama, prostrane uvale, strme stijene, ali i pašnjake, vinograde, polja omeđena karakterističnim trsom … Najdojmljiviji, ali čovjeku najstrašniji su Mjesečevi krajolici golog kamenja na istočnoj strani otoka okrenutoj Velebitu. Kilometri neobično razlomljenih i oštrih stijena čini se da ne pružaju nikakve uvjete za život, na udaru bure i nemilosrdnog sunca. Upravo se bura strovali s Velebita u punom zamahu i šiba sve pred sobom, a još veći utjecaj ima posolica, koju diže s mora i nosi daleko, čak na drugu stranu otoka. Ogoljenosti je u velikoj mjeri pridonijelo  čak ju je vjerojatno i potaknulo  stoljetno stočarenje.

Pag je i na našem popisu TOP 10 naših najljepših otoka! Također, više o prirodi Paga pročitajte ovdje:

U ovom ambijentu čovjek se prilagodio, stvorio pašku čipku i paški sir, a u novije doba i elitni turizam s Novaljom i plažom Zrće kao prijestolnicom.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: špag, obala, more, Jadransko more, Dalmacija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.